blog

Rozhovor so “slovenským Connellym” – Dominikom Dánom

pondelok 10. novembra 2008 14:40
Po 10.11. 2008 14:40

 „Námety čerpám zo skutočnosti, tam kde potrebujú pomôcť použijem fantáziu. Vraj sa to smie.” tvrdí najznámejší slovenský spisovateľ detektívnych románov Dominik Dán. Prinášame Vám prepis jeho rozhovoru s čitateľmi, ktorý sme uverejnili 8.11.2008 na knižnom veľtrhu Bibliotéka.

l20621Zuzana Bohušová sa pýta: Čo pre Vás znamená písanie týchto kníh? Je to istý druh terapie možno pre človeka ako ste Vy.. alebo je pre Vás táto aktivita koníčkom ohľadne sveta v ktorom sa viete pohybovať.. Knihy sú pre mňa naozaj hodnoverným záberom s autobiografickými prvkami.. Vďaka za tento Váš prejav..

Terapia určite nie. Poznám tento výraz z medicíny a myslím si, vlastne som presvedčený, že terapiu zatiaľ nepotrebujem. Je to koníček a oddych.

Bc.František Slamka sa pýta: Dobry den, mna by zaujimalo, kolko rokov sluzi u policajtov skvely autor, ake stupne odbornosti presiel a ci ma VS Policajnej akademie! Velmi pekne dakujem za odpoved. S pozdravom a úctou k autorovi aj internetovemu knihkupectvu feri slamka. i

Pracujem už skoro 25 rokov ale o svojej odbornosti sa nechcem zmieňovať. O svojej práci prezradím niečo čitateľom až keď budem v dôchodku a príde čas na predstavenie sa. Možno.

Jaroslav Samak sa pýta: Chcel by som sa spytat,ci ste niekedy pracovali ako kriminalista,kedze su vase pribehy take autenticke.dakujem.

O práci až neskôr, keď príde čas predstaviť sa čitateľom. To „možno“ platí!

l54416Nataša sa pýta: píšete detektívne romány, ktoré nemajú u nás konkurenciu. vraj je to tým, že ste v tejto oblasti profesionál. je to pravda? čím ste v skutočnosti? a samozrejme pozdravujem a prajem veľa nápadov!

Profesionálne sa zaoberám vraždami a inými závažnými trestnými činmi, ale nie som vyšetrovateľ, to je iné pracovné zaradenie.

Zuzana Černická z BA sa pýta: ja chcem pozdraviť autora, popriať veľa chuti do písania, lebo je to super a chcela by som vedieť, či je to naozaj pravda, čo píše,

Námety čerpám zo skutočnosti, tam kde potrebujú pomôcť použijem fantáziu. Vraj sa to smie.

Kristína sa pýta: Prečo je to práve detektívny román, ktorému ste venovali celú svoju doterajšiu tvorbu?

Poznám toto prostredie a to je veľká výhoda.

jana sa pýta: Držím palce a teším sa na Vaše ďalšie romány…J.

Aj ja. A ďakujem za povzbudivé slová, Janka.

Jac Robers sa pýta: Kedy ste začali písať. Písali ste iba vo volnom čase alebo aj počas prace… prípadne školy. Čím ste sa inšpirovali. Veľmi pekne Ďakujem. Obdivujem Vás.

V lete 2002 som začal písať svoj prvý román Popol všetkých zarovná, ktorý vyšiel v máji 2005 vo vydavateľstve Slovart. Toto môže čítať aj môj šéf, preto miestoprísažne prehlasujem, že píšem iba vo voľnom čase. Inšpirujem sa skutočnými prípadmi a príbehmi.

dadusa sa pýta: na novy titul sa vsetci velmi tesime, dufame,ze to stihnete do vianoc,lebo uz ratam s vasou knihou ako darcekom srdecna pozdravujem a tesim sa na dalsie a dalsie super knihy

Vydavateľ prisľúbil, že nový román Knieža Smrť vyjde začiatkom decembra. Som si istý, že to stihneme a nepokazíme nikomu Vianoce.

l64590iva sa pýta: rada by som poznala tvoje najobľúbenejšie tri knihy

Asi sklamem, ale nemám. Čítam všetko bez výberu, ale v poslednej dobe čím viac píšem, tým menej čítam.

Matúš sa pýta: Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať, či napríklad kniha Hriech náš každodenný vychádza zo skutočnosti. Ja viem, že postavy a udalosti sú vymyslené, aj keď sa nám môžu zdať povedomé…Ale strašne by ma to zaujímalo.

Vychádza zo skutočnosti. Postavy som musel upraviť tak, aby nikoho nekompromitovali, to nie je cieľom mojich románov.

Josipa sa pýta: Máte preto pseudonym Domonika Dán, preto, lebo máte niekoho v Dánsku?

Nie. Tento pseudonym je starý 30 rokov a je výplodom chlapčenskej fantázie. V Dánsku, bohužiaľ, nikoho nemám.

Martin sa pýta: Dobrý deň pán Dán, v prvom rade vďaka za Vašu tvorbu, niečo také tu dlho chýbalo. Chcel by som sa opýtať, či nepripravujete, resp. neuvažujete napísať niečo s tematikou organizovaného zločinu, tém je myslím ešte dosť a určite by to veľmi potešilo nielen mňa. Veľa úspechov a tvorivým myšlienok!

Ak to má byť vymyslená hlúposť, tak si kúpte nejaký druhotriedny román z dielne domácich pseudoodborníkov na zločin. Ak to má byť napísané na motíve skutočných udalostí, tak by som odporúčal opatrne s námetmi, tí chlapci občas kúšu. Ale časom sa k tejto téme opäť vrátim.

l44852katka sa pýta: Vaše detektívky mám všetky. Škoda ,že ich nepíšete každý mesiac aspoň by som vždy mala čo čítať. Prajem Vám ešte veľa skvelých námetov na knihy , ktoré nikdy nesklamú. Vaša verná čitateľka katka

Ďakujem, Katka. Dobre sa mi píše s vedomím, že na to niekto čaká a kniha neskončí v šrotovni starého papiera.

erik sa pýta: ešte som vás nevidel ale mislim si že ste super

Ja som Vás tiež ešte nevidel ale myslím si o sebe to isté…

brondy sa pýta: Vaše najobľúbenejšie jedlo???? :o)

Všetko okrem pľúcok na smotane. To nám varievali v školskej jedálni a pľúcka na tanieri už vyzerali ako raz použité. Odvtedy toto jedlo neznášam.

Zdenka Vallová sa pýta: chcem pozdraviť pána Dána a spýtať sa, či osobne vyšetroval prípad masového vraha Ondreja Rigu, ktorý popisuje v románe Beštia. je to totiž zatiaľ najlepšia kriminálka akú som vôbec čítala. tiež by ma zaujímalo, či sa dá s pánom Dánom komunikovať cez mail priamo s ním. ďakujem.

Na vyšetrovaní tohto prípadu som sa osobne zúčastnil. Mám aj mail adresu dominik.dan@slovart.sk

Martina sa pýta: Vaše knihy sa veľmi dobre a ľahko čítajú, nakazila som nadšením pre ne veľa ľudí okolo seba, aj sa vám tak ľahko píšu ? Už sa teším na vianočnú najnovšiu.

Ľahko sa mi píšu iba ak mám na ne dostatok času a dobrú prípravu. Času mám stále menej a prípravy flákam, takže…

Boris Klimek sa pýta: Zdravim. Ja by som sa chcel opytat preco vo svojich knihach vkladate svoje postavi do neexistujuceho Nasho mesta a nie do konkretnych mieste Slovenska? Nebolo by to pre citatela zaujimavejsie keby sa pribeh odohraval napriklad v Bratislave,Kosiciach alebo nadhernom ( mojom rodnom ) Bardejove? Myslim si, ze tym by ste mohli viac spopularnit, zatraktivnit hec len jedno slovenske realne mesto. to je take asi jedine co mi na vasich knihach vadi. ale inak su dobre. 🙂

Zatraktívňovať by mali starostovia a nie ja. Okrem toho Vám asi ušla jedna základná myšlienka a síce, že moje romány sú písané na základe skutočných motívov a ja som v Košiciach ani v Bardejove v živote nič neriešil. Nikoho tam nepoznám a nepoznám ani prostredie. Z tohto uhla pohľadu sa mi zdá, že pre ostatných čitateľov je Naše Mesto dostatočne identifikovateľné.

Dárius sa pýta: Čo zaujímavé pre nás chytáte najbližšie?

Román Knieža Smrť. Bude to detektívka. Niekoho zabijú a niekto by mal zistiť kto a prečo to spravil.

l23445erika k. sa pýta: dobrý deň, nebudem chváliť vaše knihy, nakoľko je nad slnko jasné, že sú skvelé ( prečítať všetky mi trvalo cca 2 týždne ) chcela by som sa spýtať, napísať koľko kníh do roka je pre Vás tá hranica, aby Vás to ešte bavilo – či píšete stále, lebo máte veĺa nápadov a máte doma kopec rukopisov na vydanie a vydavateľ vydáva len max. 2 knihy ročne, aby nakŕmil ” vlkov “, alebo naozaj cca 2 knihy ročne je pre Vás nejaký max. limit, keď si to ešte užívate ?

Píšem kontinuálne počas celého roka a dva romány za rok je výsledok môjho tempa. Pridať nemôžem, lebo ešte chodím do práce a ubrať sa mi nechce, to by som sa už nudil, takže dva za rok, také tempo by som si chcel udržať aj naďalej.

Soňa sa pýta: Veľmi pekne Vám ďakujeme za Vaše knihy. Konečne nejaká dobrá krimi literatúra od slovenských autorov. Doslova ich s manželom a zbytkom rodiny nečítame, ale hlceme. A radi by sme vedeli, či sa nás chystáte ešte nejakým dielom prekvapiť. Ešte raz vďaka a veľa zdravia a tvorivých nápadov. S pozdravom Soňa z BA

Vážená pani Soňa, v decembri vyjde nový román Knieža Smrť a na budúci rok dva nové, ak zdravie vydrží a bohovia mi budú naklonení.

Palo sa pýta: Ste super spisovatel,vdaka Vám som znova objavil krásu kníh a čítania!!!! Tešim sa na každú novú knihu ktorú napíšete a dúfam že ich bude ešte veľa!!!!!!!!!!!!!!!

Ďakujem za uznanie, Palo! Prajem veľa napínavých zážitkov.

l31690Lenka sa pýta: Dobrý deň, Vaše knihy som objavila len pred nedávnom,ale prečítala som ich behom mesiaca. Sú fantastické! Chcela by som sa spýtať, či vôbec plánujete prezradiť niekedy svoju totožnosť, alebo aspoň, na akej pozícii pracujete. Sú všetky Vaše knihy inšpirované skutočným príbehom (napr. aj Sára alebo Cela č.17)? Som rada, že konečne aj na Slovensku vychádzajú veľmi dobre sa čítajúce a pútavé detektívky. Prajem Vám ešte veľa úspechov a dúfam, že budete naďalej vydávať aspoň 2 knihy ročne, aj keď ja by som uvítala každý mesiac novú knihu 🙂

Ďakujem za povzbudenie, Lenka. Svoju totožnosť raz odhalím, aspoň to plánujem, ale až keď skončím so svojím zamestnaním. Dúfam, že mi to okolnosti dovolia. Všetky námety na romány sú skutočné, aj Sára aj Cela. Niektoré sú priamo moje, niektoré mám od kolegov. Aj ja dúfam, že tempo dve za rok si udržím aj naďalej.

Stanislav Češka sa pýta: Dobrý den! Kolik je (dnes ještě) podle Vašeho názoru mezi slovenskými a třeba i českými kriminalisty tolik takových policajtů oddaných své práci a především ji ovládajících, jako je Váš Richard Krauz. Ptám se po té, co moje žena (naštěstí bez úhony) přestála přepadení, přístup policistů byl sice velice ohleduplný a zdvořilý, nicméně, jak jsem předpokládal, pachatel běhá vesele na svobodě dál, pokud tedy aspoň víme. Jinak Vám moc děkuji za Vaše romány. Je to , nesmírně zajímavé, napínavé a občas i poučné počtení a pro mě patříte mezi mé nevětší oblíbence – má “Velká šestka” je R. Chandler, M. Connelly, V. Vondruška, V. Erben. R.B.Parker a D. Dán! S co nejsrdečnšjším pozdravem Stanislav Češka Brno

V prvom rade ma veľmi teší, že ma čítajú aj za „hranicami“, hoci tá naša bola smiešna už pri jej vzniku a teraz je naviac aj nepotrebná. Prípad Vašej manželky ma naozaj mrzí, ale rozoberať ho na tomto mieste nebudeme. K Vašej šestke by som pridal aj Ed McBaina.

l27439Šarlota sa pýta: V prvom rade pozdravujem pána “Dominika”, želám mu všetko najlepšie, veľa-veľa energie k napísaniu ďalších príbehov. Nájdeme pod stromčekom Vašu novú knihu? (Ja by som chcela aspoň každý druhý deň nový príbeh. Nie že by ma tešilo, čo všetko sa u nás deje, ale píšete veľmi pútavo, Držím Vám palce a ĎAKUJEM)

Drahá Šarlota, čo nájdete pod stromčekom závisí od toho, ako ste poslúchali… a koho, ale ja Vás aj tak nesklamem a niečo odo mňa tam bude. Nový román Knieža Smrť. Prajem príjemné Vianoce a veľa napätia. (Nie pri horiacom stromčeku, pri knihe!)

Alzbeta Slizova sa pýta: Svoje detektivne pribehy zasadzujete do kazdodennej slovenskej reality, ktorej ste zrejme boli/ste svedkom. Zaujimalo by ma, ci to co vykreslujete napriklad v poslednej knihe je naozaj take “povrchne a istym sposobom skazene” aj podla Vasich osobnych zazitkov a skusenosti. Dakujem

Je. Vlastne nie, skutočnosť je oveľa horšia, ale to by už bola nechutná pornografia a nie detektívny román, tak som sa radšej miernil. Veľmi miernil.

Michaela sa pýta: Dobrý deň. Vaše knihy sú úplne fantastické, pútavé, zaujímavé, vtipné ,takže by som Vám chcela poďakovať za všetky super zážitky a pocity , ktoré prežívam pri ich čítaní. Chcem Vám zaželať veľa novej a dobrej inšpirácie, aby ste nás mohol ďalej tešiť Vašou tvorbou.

Michaela, veľmi pekne ďakujem a rád Vás poteším.

detská manéž sa pýta: si dán?

Po dvanástom pive skoro ako dán.

Jano sa pýta: Ste uz profesionalnym spisovatelom, alebo je to este stale iba vedlajsia praca a hlavne zabava? Pokial este nie ste, planujete sa profesionalizovat – ze by pisanie bolo vasou jedinou pracovnou naplnou?

Je to zatiaľ iba zábava. Časom by som sa chcel písaniu venovať naplno.

Pavol Žilka sa pýta: Dobrý den….. som Vám veľmi vďačný, lebo Vaše knihy ma presvedčili o kvalite pera Slovenských autorov a preto sa pýtam, je má Richard Kraus niečo spoločné s nejakým našim vyšetrovateľom? Respektíve je to niekoho pseudonym?

So žiadnym vyšetrovateľom. Ja nepíšem o vyšetrovateľoch, to je iné pracovné zadelenie. Krauz je kombináciou dvoch skutočných ľudí, ale nie je to pseudonym konkrétnej osoby.

l36382Martin Maken sa pýta: Dobrý deň, rád by som sa spýtal, prečo dialógy policajtov resp. postáv vo vaších knihách niesu viac reálne.. pochybujem že používajú slová ako galgan, natiahnem ti zaucho a podobne..myslím, že do prostredia ktoré opisujete patria výrazy, aké sa používajú aj v reálnom svete, aj keď sú “expresívnejšie”. Ale inak sa teším na každú vašu novú knihu 🙂 s pozdravom M.M.

Cením si Váš názor, ale pri všetkej úcte, o skutočných dialógoch medzi policajtmi viem toho viac ako Vy. Ak z nich deletnem všetky výrazy z oblasti pohlavných orgánov a živočíšnej ríše, tak ostane približne to, čo čítate. A tie infantilné a detinsky zdrobnené výrazy nech Vás nepletú, v skutočnosti sa používajú aj infantilnejšie, v rámci odbúravania stresu a špičkovania.

Barbara sa pýta: Nedáme kávičku? 🙂

Komu? PS: Rozmyslel som si to, dáme.

lola sa pýta: Máte aj nejaké osobné skúsenosti so slovenskými súdmi? Iste,viem, že ste sa pohybovali okolo polície ale…bolo to niekedy aj priamo na súde,kde vám celkom nebolo jedno či niekoho odsúdia alebo nie?

Svedčil som už niekoľkokrát a nikomu zo zainteresovaných nie je jedno, či chlapa, čo dokáže vlastnú manželku dobodať kuchynským nožom dvadsiatimi ranami do hrude odsúdia, alebo nie.

Júlia Urbanová sa pýta: Pán Dán…chcem sa vám v prvom rade poďakovať za vaše knihy…sú výborné…spolu s ocinom sa predbiehame v tom, kto ich prv prečíta a potom vedieme o nich dlhočižné rozhovory a premýšľame, ako to vlastne bolo…Hľadáme alternatívy zo skutočného života…pokračujte ďalej v písaní… Otázka: Dostali ste už ponuku na nakrútenie niektorej z vašich kníh? Viete si vôbec predstaviť, že by vaše postavy ako Krauz, či Chosé dostali reálne črty v podobe dákeho slovenského herca?

Chosého by mohol hrať Jožko Vajda, nejaké fúziky by sme mu už nalepili. Krauza si neviem celkom presne skonfrontovať so žiadnym súčastným hercom. Ponuky na nakrúcanie som už dostal. V súčasnosti sa podieľam na písaní scenára k detektívnemu seriálu z bratislavského prostredia Starého mesta a s iným producentom pripravujeme aj celovečerný film podľa knihy Nehanebné Neviniatko. Realizácia je vo hviezdach. Všetko už máme, chýba iba malý nepodstatný detail. Peniaze.