blog

K dobrej knihe patrí aj dobrá hudba

utorok 23. júna 2009 19:20
Ut 23.06. 2009 19:20

Knihy v sebe skrývajú tisíce inšpirácií i nekonečnú fantáziu. Dovoľujú čitateľovi uniknúť z bežného sveta a zabudnúť na problémy. Rovnaký dar má aj hudba a nezáleží na tom, aký žáner počúvate. Dôležité je, že Vám prináša radosť.

Priaznivci kvalitnej hudby sa môžu tešiť, Wayne Shorter Quartet vystúpi po prvý krát na Slovensku, v Bratislave. Absolútna svetová hviezda a živá legenda moderného jazzu – skladateľ a saxofonista Wayne Shorter vystúpi v utorok 10. novembra v Bratislave spolu s ďalšími jazzovými hviezdami Brianom Bladom (bicie), Johnom Patituccim (kontrabas) a Danilom Perezom (klavír).

shorter_foto
Wayne Shorter (*1933) je považovaný za jedného z najvýznamnejších amerických saxofonistov a skladateľov. Nahral desiatky albumov ako kapelník a objavil sa na desiatkach albumov svojich súpútnikov, s ktorými zásadným spôsobom ovplyvňoval vývoj jazzu v jeho azda najprogresívnejšej epoche od päťdesiatych po osemdesiate roky. Mnoho Shorterových kompozícii sa stalo štandardami. Je držiteľom mnohých ocenení. Len cien Grammy získal deväť.

Veľavravný je aj úryvok z recenzie  hudobného kritika Rada Tihlárika z koncertu Wayne Shorter Quartet po vystúpení vo viedenskom Konzerthause z 20. marca:
“…Chodím na koncerty, počúvam hudbu a premýšľam o nej naozaj dlho a vášnivo. Pred dilemou „A čo teraz ďalej“ v podstate už dlho prešľapuje aj samotný jazz. Panujú obavy, že priestor, ktorý jeho forma vymedzuje, je dávno vydolovaný a žiadne nové zlaté nugaty sa už na jeho pláňach nenájdu. Je to naozaj tak? Neviem. No po včerajšom koncerte legendárneho Wayne Shortera, mega-úspešného prospektora, ktorý na pláňach jazzu toho v minulosti naozaj vyťažil neúrekom, som si optimisticky pomyslel, že to tak nie je. Wayne Shorter bude mať tohto roku 76 rokov. To, čo Shorterovo kvarteto predviedlo, bolo pre mňa hlbokým estetickým zážitkom. Shorter bol tak slobodný, ako len najviac mohol byť. Keby cítil, že má zahrať len jediný tón na tomto koncerte, bol by tak urobil a bolo by to úžasné. Skúsené viedenské publikum vo vypredanom Konzerthause ocenilo účinkujúcich spolu trikrát úprimným „standing ovation“.”

Či už máte k pútavej knihe radi šálku dobrej kávy, čaju alebo príjemnú hudbu, koncert Wayne Shorter Quartet by pre Vás mohol byť zážitkom, na ktorý budete dlho spomínať. Tak, ako na dobrú knihu.

Zdroj: JAZZ Production / Martinus.sk