blog

Kuchárska kniha, z ktorej by dr. Bukovský dostal infarkt, sa stala bestsellerom

piatok 28. augusta 2009 00:01
Pi 28.08. 2009 00:01

Julia Child - Zvládnutie umenia francúzskej kuchyneO tom, že hollywoodski scenáristi sú dobrí minimálne v objavovaní kvalitných kníh pre filmové plátno, sme sa už bavili. Film zapôsobí na ľudí, ktorí si zrazu uvedomia, že ani kniha by nemusela byť zlá a priamo z kina sa vyberú do kníhkupectva. A tak filmy veľmi často dopomáhajú knihám, aby sa stali bestsellermi. Poviete si, že nič výnimočné. Ale keď najnovší film Meryl Streepovej spôsobí, že medzi bestsellery sa dostane kuchárska kniha stará takmer 50 rokov, v ktorej sa to len tak hemží masťou, maslom, soľou a inými pochutinami, ktoré nám dnešní kuchári zakazujú, tak to už je celkom sila…

V roku 2002 sa nešťastná americká blogerka Julie Powellová rozhodla, že „revitalizuje svoje manželstvo, obnoví svoje ambície a zachráni svoju dušu“ a to pomocou drastického plánu. Za 365 dní uvarí všetkých 524 receptov z legendárnej kuchárskej knihy Mastering the Art of French Cooking, Volume I (Zvládnutie umenia francúzskej kuchyne, časť prvá), ktorú pred 48 rokmi napísala Julia Childová. Svoj neustály boj s takmer pol storočia starými receptami popisovala na svojom blogu, ktorý sa stal tak úspešným, že na jeho základe jej bolo umožnené napísať knihu Julie & Julia. No a táto kniha sa stala základom pre film, v ktorom si postavu Julie Childovej zahrala práve Meryl Streepová.

Film, ktorý je propagovaný ako „natočený podľa dvoch skutočných životov“ paralelne opisuje kuchárske pokusy Julie Powellovej, ktoré sa samozrejme občas podobajú na cielený pokus zapáliť dom, a zároveň opisuje aj osudy Julie Childovej, ktorá sa k vareniu dostala, keď sa šialene nudila vo Francúzku, kam odišla spolu so svojím manželom zamestnaným v diplomatických službách. Kým kniha JJulia Powellová - autorka knihy Julia & Julieulie & Julia nijak výnimočne nevybočuje z radu „bridgetjonesovských“ románov pre ženy a ľahkým a vtipným štýlom popisuje, ako jej urputná snaha ovládnuť umenie francúzskej kuchyne zároveň zmenila jej život, samotná kuchárska kniha je už trochu inou kávou.

Kuchárka Mastering the Art of French Cooking (Zvládnutie umenia francúzskej kuchyne) bola prvýkrát vydaná v roku 1961 a v porovnaní s dnešnými kuchárkami, ktoré ponúkajú „ľahké, rýchle a chutné recepty“ na jedlá plné vitamínov a s minimálnym obsahom tuku, pôsobí ako dinosaurus, ktorý nám zrazu vtrhol do záhradky, podupal tam všetku zdravú zeleninu a všade za sebou zanecháva mastnú stopu po masle, masti a oškvarkoch. Recepty v tejto kuchárke sú náročné na prípravu aj čas, na kalórie sa nehľadí a len v prvej časti ich je 524, rozložených na 752 stranách. No a na dôvažok stojí 40 dolárov.

Zdá sa to byť neuveriteľné, ale ani americkej spoločnosti posadnutej zdravou výživou, to nezabránilo, aby sa táto kuchárka nestala po prvýkrát vo svojej dlhej histórii bestsellerom. Fascinovaní Američania si ju kupujú, varia podľa nej, a potom zdieľajú svoje nadšenie a hrôzu na internete: „Pozerám na všetky tie ingrediencie a hovorím si, bože, my zomrieme!“, píše 45-ročná Melissah Bruce-Weinerová, ktorá vzápätí dodáva: „Už viem, prečo všetky najlepšie generácie umreli na infarkt.“

Mindy Lockardová zase opisuje, ako podľa knihy uvarila Poulet Sauté aux Herbes de Provence a svoj výtvor dala manželovi na večeru: „Môjmu manželovi to jedlo veľmi chutilo, preto sa ma opýtal, či by sme ho mohli mať aj na druhý deň. Povedala som mu, že by sme ho pravdepodobne nemali mať najbližší mesiac.“ Americké kuchárky sú síce mierne vyplašené, ale Judith Jonesová, editorka tejto legendárnej knihy receptov spomína, že Julia Childová vždy vravievala: „Ále, maslo vám nikdy neublíži.“ Minimálne pre ňu to asi fungovalo, keďže zomrela v požehnanom veku 91 rokov.

Možno aj to je jeden z dôvodov, prečo stále viac Američaniek prestáva zdesene gúľať očami pri pokynoch typu „upražte slaninu na masle“, alebo „zrieďte niekoľkými lyžicami smotany“ a svojrázna kuchárska kniha zažíva novú revolúciu. Len za posledný týSkutočná Julia Childováždeň sa predalo 22 tisíc výtlačkov, za jeden mesiac sa predalo viac výtlačkov ako predtým za celý rok a posledný augustový týždeň bude táto kniha debutovať na prvom mieste v rebríčku bestsellerov New York Times v kategórii „Rady a ako na to“.  Zároveň však treba dodať, že aj ďalšie knihy, ktoré sa aspoň okrajovo týkajú filmu, zaznamenali raketový nárast predajnosti.

Vyššie spomínaná kniha Julie & Julia, ktorá bola základom pre film, bola tento rok znovu vytlačená už trinásťkrát. Memoáre My Life in France (Môj život vo Francúzku), ktoré opisujú práve toto životné obdobie Julie Childovej, boli dotlačené deväťkrát a ďalšia Júliina kuchárka Julia’s Kitchen Wisdom (Júliina kuchynská múdrosť /rady) bola v tlači už šesťkrát a v Amerike okupuje druhé miesto v predajnosti kuchárok hneď za jej známejšou sestričkou Mastering the Art of French Cooking (Zvládnutie umenia francúzskej kuchyne). Len tak pre zaujímavosť tretie a štvrté miesto obsadili kuchárky z trochu iného súdka – Cook Yourself Thin: Skinny Meals You Can Make in Minutes (Varte si chudo: Chudé jedlá, ktoré pripravíte za pár minút) a Hungry Girl: 200 Under 200 (Hladné dievča: 200 pod 200), kuchárka plná receptov na jedlá obsahujúce menej ako 200 kalórií.

A tak v Amerike už začal ošiaľ, ktorý síce asi nebude mať dlhé trvanie, ale o to je zaujímavejší. Či nás čaká niečo podobné aj na Slovensku je otázne. Pre nás tie jedlá plné masla, husacej masti a iných zvýrazňovačov chuti predsa len nie sú také exotické.

Zaujímavé linky:

pôvodný blog Julie Powellovej

domovská stránka filmu Julia & Julie

Zdroj: nytimes.com / guardian.co.uk

Foto: nytimes.com / Associated Press