blog

Skutočná knižná všehochuť

štvrtok 6. augusta 2009 00:01
Št 6.08. 2009 00:01

Mein  KampfNezainteresovanému môže pripadať svet kníh nudný a šedý ako dedinská knižnica s posledným prírastkom z roku 1978. Ale my, čo knihy jednoducho milujeme, vieme, že svet kníh je minimálne rovnako zaujímavý ako svet filmov a hudby. Dôkazom nech sú nasledujúce riadky o novinkách, ktoré určite stoja za zmienku, ale nevydajú na samostatný článok.

Tak schválne – skúste odhadnúť, koľko kníh ste si vo svojom živote požičali z knižnice. Alebo koľko ste ich vlastne prečítali. A teraz si to porovnajte s 91-ročnou pani z juhozápadného Škótska, ktorá je pravdepodobne najusilovnejšou členkou knižnice na svete. Od roku 1946 si už požičala (a prečítala) 25.000 kníh. Momentálne prečíta 12 kníh za týždeň, pričom sa orientuje hlavne na romantické romány, vojnové príbehy a historické drámy. Až na ten výber literatúry si presne takto predstavujem svoj dôchodok aj ja.

Aj vy ste fanúšikovia Stephenie Meyerovej a jej romantického upíra? Tak to vás asi neprekvapí, že v tom nie ste sami. Fanúšikov tejto ságy je dokonca toľko, že popularita upírej ságy atakuje v USA doteraz nedostižného Harryho Pottera. Joanne K. Rowlingová síce predala v Amerike 143 miliónov výtlačkov, kým Meyerová „len“ 40 miliónov, ale upíri preukázali schopnosť dlhšie sa držať v rebríčku TOP10. Kým prvé štyri pokračovania Harryho Pottera boli na prvých štyroch miestach TOP10 rebríčka 13 týždňov a celkovo sa v rebríčkBubbles a jeho pán - Michael Jacksonu udržali 24 týždňov, tak Twilight sága je na tom podstatne lepšie – 13 týždňov okupovali prvé štyri miesta a v rebríčku sa drží celá sága už neuveriteľných 52 týždňov. Zdá sa, že slovenskí fanúšikovia sú rovnako nadšení ako tí americkí.

Nezaznamenať, že zomrel Michael Jackson sa snáď ani nedalo. Dobrotivé médiá nás touto smutnou správou bombardovali zo všetkých strán a na dôvažok (asi aby nám za ním nebolo až tak smutno) vyťahovali všetky možné perličky z jeho života. A že sa Jacko veru snažil, aby ich bolo čo najviac. Vďaka tomu sa opäť začalo spomínať aj jedno z najznámejších domácich zvierat – Jacksonov šimpanz Bubbles. Je všeobecne známe, že Michal Jackson bol na tomto zvieratku prakticky závislý. Bral ho všade so sebou, obliekal ho rovnako ako seba, atď. „Niet preto divu“, že Bubbles sa rozhodol vydať svoje memoáre pod názvom Bubbles: My Secret Diary, From Swaziland to Neverland (Bubbles: Môj tajný denník, zo Svazijska do Zeme Nezeme). Podľa slov Johna Blakea, ktorý si zobral na starosti publikáciu „Bubblesovho“ „diela“, sa v knižke dočítame o celom živote šimpanzej celebrity. Od jej úteku z „príšerného detstva“ až po „adoptovanie bojujúceho mladého speváka“, pričom nebudú vynechané ani temné stránky jeho života ako napríklad závislosť na banánoch, ktorá stála 2000 dolárov denne až po rivalitu s Tarzanovou Cheetou, ktorej biografia Me Cheeta (Ja Cheeta), bola nominovaná na Man Bookerovu cenu. Proste máme sa na čo tešiť. A ak by vám stačila biografia Michaela Jacksona, tak jednu nájdete napríklad tu.

Aká je najrozšírenejšia civilizačná choroba? Nie, obžerstvo skutočne nie je choroba.  A dokonca ani lenivosť, aj keď pri Čítanie znižuje strespohľade na ľudí voziacich sa autom na nákup cca 500 metrov mám svoje pochybnosti. Správna odpoveď je stres. A čo najúčinnejšie znižuje stres? Nie, sex to napodiv nie je. Vzhľadom na zameranie nášho magazínu ste podaktorí hádali správne – skutočne je to čítanie. Podľa najnovšieho výskumu laboratória Mindlab International univerzity v Sussexe, je čítanie oveľa účinnejšie než počúvanie hudby, prechádzka, alebo šálka čaju. Vedecké pozorovania preukázali, že čítanie dokáže znížiť hladinu stresu až o 68%. Pozorovaným subjektom stačilo, keď si v tichosti čítali šesť minút a ich hladina stresu prudko klesla. V niektorých prípadoch dokonca pod úroveň, na ktorej začínali. Len tak pre zaujímavosť – hranie počítačových hier dopadlo najhoršie – hladinu stresu znížilo o 21%, pričom tep ostával aj naďalej príliš vysoký. A tak môžeme čítanie považovať za ultimatívny druh relaxácie.

Zdá sa vám, že máte málo peňazí, ale zároveň sa vám nechce príliš namáhať, aby ste ich mali viac? Poradím vám jednoduchý spôsob, ako si privyrobiť. Stačí sa dať zavrieť. Samozrejme, aby tento postup fungoval, budete musieť sedieť v cele s budúcim najhorším diktátorom v dejinách ľudstva, ktorý vám daruje svoju čerstvo vydanú knihu aj s venovaním. A potom stačí počkať približne 80 rokov a zárobok je na svete. Jeden z extrémne vzácnych výtlačkov Hitlerovho „diela“ Mein Kampf bude vydražený 13. augusta a predpokladá sa, že cena sa vyšplhá na sumu 20.000,- libier. Adolf Hitler ho daroval spolu s venovaním svojmu spoluväzňovi Johannovi Georgovi Maurerovi na Vianoce roku 1925, keď si užíval pohostinstva väzenia v Landsbergu po nevydarenom mníchovskom puči. Dokonalý darček to asi nebol, keďže Mauer si po prečítaní tejto knihy uvedomil, že s nacizmom nechce mať nič spoločné a Hitlera zradil. To však nič nemení na tom, že tento výtlačok patrí medzi extrémne vzácne knihy. v roku 2005 bola prvá edícia knihy Mein Kampf vydražená za 23.800,- libier. 13. augusta uvidíme, či sa kríza podpíše aj na výsledkoch aukcie.
Aktualizácia (13.8.2009): Kniha bola nakoniec vydražená za 21.000,- libier neznámym dražiteľom.

Zdroj: guardian.co.uk / usatoday.com / thebookseller.com / marieclaire.co.uk / telegraph.co.uk
Zdroj foto: CARL DE SOUZA/AFP/Getty Images
/ eonline.com / marieclaire.co.uk