blog

Stephenie Meyerová obvinená z plagiátorstva

piatok 14. augusta 2009 00:01
Pi 14.08. 2009 00:01

Stephenie Meyerová - Úsvit„Upír tady, upír tam, upír všude, kam se podívám!“ No dobre, jedno si treba povedať hneď a na rovinu – upírov je v poslednej dobe už naozaj tak trochu priveľa, ale čo s tým, keď sa ich nevieme nasýtiť? Ale ako všetci vieme, taká nenásytnosť môže mať aj iné – oveľa horšie – následky. Napríklad môže vyústiť až do obžaloby jednej z najúspešnejších spisovateliek poslednej doby –  Stephenie Meyerovej.

Tisíce slovenských fanúšikov a hlavne fanúšičiek už netrpezlivo čakajú na slovenský preklad štvrtého dielu Twilight ságy – Úsvit. V anglicky hovoriacich krajinách však táto kniha už vyšla pred viac ako rokom (2. augusta 2008), a preto je mierne prekvapivé, že mladej americkej autorke Jordan Scott trvalo takmer rok, kým si uvedomila, že Meyerovej Úsvit sa až nápadne podobá na jej debut – Nocturne.

Kniha, ktorú podľa vlastných slov začala písať už v 15.-tich, má síce príbeh zasadený do úplne iného prostredia (stredoveké Francúzsko), hlavný hrdina je čarodejník a nie upír, ale inak našla v obidvoch knihách „nápadné a značné podobnosti“. No a keďže na Slovensku máme vďaka školskej reforme desiatky tisíc ľudí, ktorí vedia výborne po anglicky, vďaka čomu majú už Úsvit dávno prečítaný, tu je kratučký zoznam nápadne rovnakých pasáží a nápadov, ktoré podľa Jordan Scottovej poukazujú na plagiátorstvo zo strany Stephenie Meyerovej. Zoznam je napísaný bielym písmom, takže ho uvidíte až keď si text označíte myšou – POZOR! Ak ste ešte Úsvit nečítali, túto pasáž preskočte!

Jordan Scottová vypichla napríklad tieto pasáže, ktoré obsahujú obidve knihy:

  • milostná scéna na pláži tesne po svadobnom obrade
  • žena, ktorá je chorá, lebo je tehotná s dieťaťom, ktoré má diabolské schopnosti
  • scéna, kde tehotná žena umiera
  • popis scény, kde hlavná postava knihy prvýkrát vidí svoje dieťa
  • scéna, kde sa hlavná postava knihy zmení na upíra
  • v obidvoch knihách hlavná postava označuje svoju ženu ako „láska“ (skutočne originálne, asi by som mal byť obvinený z plagiátorstva aj ja)

Toto je samozrejme len kratučký zoznam podobností, vďaka ktorým právnici Jordan Scottovej žiadajú, aby vydavateľstvo Hachette Book Group USA, ktoré vydalo Úsvit, okamžite „prestalo a upustilo od zasahovania do autorských práv a kompenzovalo škody, ktoré spáchali ich klientke.“ Kompletný zoznam podobností zaberá 15 strán a ak vás skutočne zaujíma, môžete ho nájsť na tejto adrese (pdf, 3,35 MB, v angličtine, upozorňujem, že to je skutočne vyčerpávajúce čítanie).

List, ktorý poslali právnici Jordan Scottovej nakladateľstvu Hachette Book Group USA ďalej uvádza, že mladá autorka začala knihu písať v roku 2003 a až do roku 2006, kedy ju vydala, uverejňovala na internete koncepty jednotlivých kapitol, prípadne aj celé kapitoly, vďaka čomu mala Stephenie Meyerová prístup k jej knihe dlho predtým, než vydala Úsvit.

Vyhlásenie nakladateľstva Hachette však jednoznačne prehlasuje, že o tejto autorke, ani jej knihe nevedela Stephenie Meyerová, ani jej predstavitelia, až kým sa sama nezviditeľnila žalobou. V prehlásení ďalej stojí „Svet Twilight ságy a príbehy, ktoré sa v ňom odohrávajú, sú kompletne výtvorom pani Meyerovej. Jej knihy sú fenomenálnym a asi by nemalo byť prekvapením, že niektorí ľudia  by sa chceli zviezť na krídlach takého úspechu. Táto požiadavka je zbytočná a akýkoľvek prípadný súdny proces bude tvrdo bránený.“

Prípady obvinenia z plagiátorstva v prípade extrémne úspešných kníh nie sú ničím novým pod Slnkom. Už v roku 2001 bola J.K. Rowlingová obvinená americkou autorkou Nancy Stoufferovou, že nápad na Harryho Pottera ukradla zo série kníh, ktoré napísala medzi rokmi 1984 až 1988, v ktorých bol hlavným hrdinom Larry Potter a vyskytovali sa tam aj ‘muklovia’. Súd však dal za pravdu J.K. Rowlingovej.

Samozrejme, ako v každom prípade možného plagiátorstva, tak aj v tomto sa dá len ťažko zistiť, kde je pravda. Na jednej strane stojí doteraz absolútne neznáma autorka, ktorej kniha sa ešte pred desiatimi dňami nedala absolútne zohnať (teraz ju ponúka Amazon.com v elektronickej podobe za 4$) a na strane druhej fenomenálne úspešná autorka, za ktorou stoja miliónové predaje, dva filmy natočené podľa jej kníh (a tretí sa pripravuje) a hlavne taká malá pochybnosť, či práve ona mala za potreby vykrádať nevydanú knižočku 15-ročnej školáčky. Možno sa len treba pozrieť pravde do očí – celá Twilight sága je veľmi pútavá, výborne napísaná a naozaj pôsobivá, ale vrchol originality to práve nie je.

Zdroj: blogs.thetimes.co.za / thefirstpost.co.uk / tmz.com