blog

DVD novinky: Už čoskoro!

streda 9. septembra 2009 12:00
St 9.09. 2009 12:00

aa5Ako som v minulom článku venovanom DVD novinkám hneď v úvode načrtol, najbližšie mesiace nám prinesú väčšie množstvo vskutku zaujímavých DVD titulov. Preto teraz, trochu netradične, nebudem písať o snímkach, ktoré už nájdete na pomyselných pultoch nášho online shopu, budem písať o filmoch, na ktoré mnohí fanúšikovia a nadšenci čakajú už dlhšiu dobu a tento čas čakania sa pomaly napĺňa. Presne tak, veľké filmové „hity“ vyjdú na DVD nosičoch už čoskoro!

22 dní. Áno, už len necelý mesiac ostáva do predpokladaného vydania naozaj dlho očakávaného slovenského (a stredoeurópskeho) filmu Bathory. Zdá sa to až neskutočné, pretože v prípade tohto titulu čakanie nemalo konca kraja. S historickým veľkofilmom Juraja Jakubiska sa spája viacero rekordov – je to súčasne aa3najdrahší filmový projekt v strednej Európe, do kín si ho prišli pozrieť zástupy divákov (čo je, na slovenské pomery, naozaj nezvyklé – zvlášť, keď film na strieborné plátna prilákal temer všetky vekové kategórie a aj takých divákov, ktorí do kina idú raz za uhorský rok) a zároveň ho sprevádza viacero škandálov (od zrušenej nominácie na OSCARA® až po veľké dlhy, ktoré produkcii vznikli). Snímka sa teda sama osebe stala akousi legendou novodobej slovenskej kinematografie (určite ste si všimli, že odštartovala novú éru – do kín začali prúdiť ďalšie a ďalšie slovenské filmy a aj my – diváci – sme sa začali viac zaujímať o pôvodnú tvorbu). A dej snímky? Ten azda ani netreba predstavovať, no, ako sa hovorí, istota je guľomet, takže v skratke – príbeh je zameraný na životnú drámu krvavej legendy Čachtickej Panej. Tá sa podľa povesti kúpala v krvi panien a na svojich panstvách roky vraždila a mučila svojich poddaných. Kruté skutky doviedli grófku Erzsébet Báthory (1560-1614) až do Guinessovej knihy rekordov, kde je vedená ako najväčšia vrahyňa všetkých čias. Jakubisko s tímom však tento námet rozpracoval do podoby výraznej polemiky. Bola grófka naozaj vrahyňou, alebo sa len stala obeťou intríg, pretože mala obrovské majetky?

aa2Ďalší titul – Harry Potter a Polovičný princ – vyjde už o 77 dní. Mohlo by sa zdať, že tento čas predstavuje dlhú dobu, no opak je pravdou. Fanúšikovia ságy o mladom čarodejníkovi iste vedia, o čom hovorím – veď na túto, v poradí už šiestu snímku o chlapcovi s jazvou v tvare blesku na čele, museli čakať naozaj dlho (film mal doraziť do kín ešte v novembri 2008, ale z komerčných dôvodov bola premiéra odložená až na leto 2009). Čakanie sa nakoniec vyplatilo, aj keď sa film (oproti knihe) vydal trochu inou cestou (čo je dobre i zle zároveň) a niesol sa skôr v duchu prípravy na veľké finále (siedmy diel, ktorý je rozdelený na dve časti, pričom tá prvá, podľa plánov, uzrie svetlo sveta v novembri 2010). Režisér David Yates však vniesol do príbehu iskru v podobe neustále sa prelínajúcej romantiky (mladej čarodejníckej lásky) a tragédie (visiacej vo vzduchu spolu s vraždou). Harry stojí pred neľahkou úlohou – vyrovnať sa s hormónmi, aa1temnými plánmi smrťožrútov a, vďaka spomienkam, musí odhaliť tajomstvo z minulosti, ktoré sa stane rozhodujúce pre nastávajúcu veľkú bitku.

Transformers 2: Pomsta porazených. Do vydania zostáva 63 dní. Aj táto informácia určite poteší milovníkov filmov (v tomto prípade hlavne akčných). Veru tak, v druhom pokračovaní snímky režiséra Michaela Baya sa akciou znovu nešetrí (hoc je, miestami, trochu neprehľadná – ale miliónom fanúšikov to, zjavne, priveľmi neprekáža, zvlášť, keď sa do zmesi pridá krásna Megan Fox a odvážny sympaťák Shia LaBeouf). aa4Veľké stroje sa znovu stretnú v boji na našej planéte a „tí zlí“ sa pokúsia ukradnúť energiu zo samotného Slnka! Hrdinovia budú (opäť) musieť siahnuť na dno svojich schopností, pretože len v ich rukách je budúcnosť nielen našej planéty, ale i celého vesmíru.

Na záver ešte jedna správa – Doba ľadová 3 sa svojho vydania v podobe DVD dočká už o 90 dní. Musím uznať, že to je ešte pomerne dlhá doba i keď, na druhej strane, v predvianočnom období sa tretie pokračovanie skvelej animovanej komédie stane vhodným adeptom na darček nielen pre deti.

Zdroj foto: martinus.sk