blog

Najdrahšia slovenská kniha sa vypredala za necelý týždeň

utorok 8. septembra 2009 00:01
Ut 8.09. 2009 00:01

Najdrahšia slovenská knihaSlovenské vydavateľstvá vydávajú pomerne málo kníh. Niet divu. Slovákov je pomerne málo, čítajú pomerne málo, a keď už čítajú, tak nemajú problém porozumieť jazyku susedného národa, ktorý sa zaraďuje do prvej päťky v počte publikovaných titulov na svete. A práve preto si treba o to viac ceniť iniciatívu vydavateľstva Ikar, ktoré v spolupráci s Rakúskou národnou knižnicou vytvorilo doteraz najdrahšiu a zároveň najkrajšiu slovenskú Bibliu.

Unikátna Zlatá Biblia váži 6,5 kg, jej obsah sa rozprestiera na 1070 stranách, obsahuje takmer 300 knižných malieb, stojí 2000 eur a svoj názov odvodzuje od zlatorezu, pozlátenej spony a pozláteného rožného kovania. Jej jedinečnosť však nespočíva v pozlátených prvkoch, ale vo vzácnych  ilustráciách, ktoré ju zdobia. Kvôli vydaniu tejto biblie sprístupnila Rakúska národná knižnica svoje archívy, ktoré sú bežne pre verejnosť neprístupné a povolila reprodukciu extrémne vzácnych ilustrácií, z ktorých mnohé boli reprodukované po prvýkrát.

A tak majú slovenskí bibliofili jedinečnú šancu kochať sa kvetinovými výhonkami, ktoré doteraz zdobili len Svätováclavskú bibliu, obrazmi z viedenskej Historickej biblie z Urachu, ilumináciami z Neapolskej biblie alebo miniatúrami z legendárnej Viedenskej Genesis. Tomu, že sa jedná skutočne o dielo určené hlavne pre zberateľov a bibliofilov nasvedčuje aj fakt, že biblia obsahuje kompletné znenie Starého zákona a Nového zákona podľa prekladu Spolku svätého Vojtecha v Trnave: Starý zákon z roku 1955, Nový zákon z roku 1986, avšak bez vysvetliviek, takže na štúdium svätého textu sa príliš nehodí.

To však jej hodnotu nijak neznižuje. Veď pri výrobe tohto jedinečného diela nebolo ponechané nič na náhodu. Celý proces výroby prebehol v Nemecku. Vytlačená bola v Allgäu, do ilustrácií doplnili zlaté fólie v Augsburgu a zviazaná bola v Esslingene. A to všetko s povestnou nemeckou precíznosťou. Vzácne ilustrácie, kvalitná kožená väzba, pozlátené prvky a v neposlednom rade aj striktné limitovanie edície na 500 exemplárov sa samozrejme muselo prejaviť aj na cene. Tá bola stanovená na 2000,- eur a záleží na každom jednotlivcovi, či sa mu to zdá byť priveľa, alebo nie. Jedno je isté – toto rozhodne nie je vydanie pre každého. Ale ako sa ukázalo, záujemcov je aj tak viac než dosť.

Vydavateľstvo Ikar začalo s predajom minulý týždeň a ešte ani nestihlo poriadne rozbehnúť kampaň a všetkých 500 kusov je už záväzne rezervovaných. Netrvalo to ani týždeň. Samozrejme, ako všetko výnimočné, aj táto kniha vzbudzuje búrlivé diskusie. Napriek tomu, že celé vydanie je očividne a cielene zamerané hlavne na zberateľov, mnohí čitatelia argumentujú, že podobné projekty sú zbytočné, veď rovnaký obsah sa dá nájsť aj v oveľa, oveľa lacnejších bibliách. Z čisto funkčného hľadiska majú určite pravdu, ale jedna z najlepších vlastností človeka spočíva v jeho schopnosti vnímať estetično. Aj poštová známka je vlastne len potvrdenka, že sme pošte zaplatili za jej služby, a predsa existuje Modrý Maurícius, ktorý bol naposledy vydražený za 1,6 milióna švajčiarskych frankov.

A presne tak treba vnímať aj túto Bibliu. Nie je to „len“ biblia. Je to umelecké dielo, ktorého hodnota bude už len stúpať. Pre niekoho je to možno investícia, pre iného je to vyjadrenie úcty k vlastnému náboženskému presvedčeniu, pre iného čistý záujem o históriu a pre ďalšieho? Ktovie… Možno len číra radosť z toho, že sa môže obklopovať krásnymi vecami. Jedno je však isté – vďaka tejto Biblii sme sa po Nemecku, Chorvátsku a Slovinsku stali iba štvrtou krajinou, ktorá bude mať vlastné vydanie ručne viazanej obrazovej Biblie. A zároveň môžeme dúfať, že jej neočakávaný úspech povzbudí Ikar a možno inšpiruje aj iné nakladateľstvá ku vzniku ďalších unikátnych projektov.

Zdroj: Zlatabiblia.sk / Martinus.sk

Foto: Martinus.sk