blog

Slávni detektívi a ich stvoritelia: Sherlock Holmes

štvrtok 17. septembra 2009 00:01
Št 17.09. 2009 00:01

Sir Arthut Conan DoyleAko stvoriť jedného z najslávnejších detektívov všetkých čias? Recept je pomerne jednoduchý. Začnite študovať medicínu. Prednášky, ktoré vám prídu málo interesantné by vás mali doviesť priamo k papieru a peru, nuž a namiesto značenia si poznámok o srdcovo – cievnom systéme alebo tráviacom trakte, povoľte uzdu svojej fantázií a je to tu. Zdá sa vám to málo pravdepodobné? Sirovi Arthurovi Conanovi Doylovi to vyšlo.

Otec Sherlocka Holmsa sa narodil v škótskom Edinburghu, do rodiny s írskymi koreňmi. Ako to už býva, rodičia si zakladali na tom, aby sa dieťaťu ušlo čo najlepšie vzdelanie a následné zamestnanie. A tak si to mladý Arthur namieril na medicínu. Študoval bez väčších problémov a voľný čas, poprípade nudné prednášky, si krátil písaním poviedok. Po ukončení štúdia medicíny si Conan Doyle otvoril prax spolu s priateľom, ale názor na fungovanie spoločnej ordinácie sa výrazne líšil a tak sa priatelia rozišli a nie práve v najlepšom.  A tak sa Arthur Conan Doyle vybral vlastnou cestou. V prístavnom mestečku Plymouth si otvoril nezávislú lekársku prax. So smiešnym finančným obnosom v peňaženke, povráva sa o desiatich librách, a prázdnou čakárňou to nevyzeralo práve ružovo. Keďže pacienti nechodili, čakanie si mladý lekár krátil opäť písaním.  A v rámci tejto kratochvíle vdýchol život brilantnému detektívovi.

Muž vysokého vzrastu, s orlím nosom, jemne asociálnym správaním milujúci hru na husliach si okamžite získal srdcia britských čitateľov. Prvýkrát sa postava Sherlocka Holmsa objavila v novele Study in Scarlet. Predlohou pre túto postavu bol jeden Z DoylovýchSherlock Holmes profesorov Joseph Bell. Podobnosť detektíva s bývalým profesorom bola natoľko zjavná, že jeden z Bellových priateľov napísal autorovi Holmesa list, v ktorom zložil majstrovi detektívok poklonu a zároveň sa spýtal: „ je možné, že je to môj starý priateľ Joe Bell?!“ Sám Doyle priznáva, že práve Bell bol predlohou pre postavu.

Čím si starý mládenec žijúci na Baker Street získal takú popularitu? Iba brilantná dedukcia (ktorá je v skutočnosti vlastne indukciou) by nestačila. Jemne čudácky charakter je zrejme to, čo dodalo 56 poviedkam a 4 románom, v ktorých sa Holmes objavuje, to čaro. Široké spektrum záujmov – od spomínanej hry na husle až po chemické pokusy, box a samozrejme verný priateľ Watson sú neoddeliteľnou súčasťou napínavých príbehov. Dvaja muži žijúci v jednom byte zdieľajúci záľubu vo vede. Jeden je génius, druhý verný priateľ a pomocník, tiež oplývajúci istou dávkou intelektu.  A obidvaja sú to muži nesmierne zvedaví. Detektívna – konzultantská služba, ktorá ma povesť najlepšej v celom Londýne. Ani jeden problém nie je zďaleka tak jednoduchý ako sa na počiatku môže zdať a samozrejme, ani jeden nevyriešiteľný prípad nezostane bez vypátrania záhady. Ale model problém, riešenie a úspešný prípad by tak dlho nevydržal pútať čitateľov. Ani samotné napínavé prípady by nevSir Arthur Conan Doyleystačili na taký počet poviedok ako Doyle napísal. A tu je tá posledná dôležitá ingrediencia – úhlavný nepriateľ. Doktor Moriarty. Rovnako bystrý a geniálny mozog. Akurát, že stojaci na strane zla.

Udržiavaťsi čitateľov, písať príbehy, ktoré sú dostatočne napínavé a záhadné a ich riešenie má v skutku logickú podstatu je pomerne vyčerpávajúce.  Po istej dobe, začal byť lekár – spisovateľ vlastnou postavou natoľko pohlcovaný, že sa nebol schopný venovať ničomu inému len Holmesovi. Uvedomujúc si toto nebezpečenstvo, plný obáv napísal svojej matke list, v ktorom sa jej priznal, že ho „Sherlock mi myseľ pohlcuje úplne a odvracia ju od lepších vecí“ a tak uvažuje, že s touto postavou musí nadobro skoncovať. Ako to už matky vedia, tá jeho veľmi predvídavo syna upozornila, že môže urobiť, to čo považuje za najlepšie, ale davy čitateľov to nemusia vziať práve nadšene. Samozrejme mala pravdu. Hoci Doyle nechal, slávneho detektíva v knihe „ Final Problem“ zahynúť spolu s Moriartym, nedalo sa inak – Holmesa musel na nátlak verejnosti prebudiť z mŕtvych.

Sir Arthur Conan Doyle sa stal obeťou vlastného diela. Nech sa snažil napísať čokoľvek – romány s historickým námetom, alebo príbehy Doktora Chalangera, davy túžili len po tom čudáckom nosatom chlapíkovi s loveckou šiltovkou a fajkou a vete: „Môj milý Watson…“ Takže ak sa predsa len rozhodne vydať na dráhu nie až tak úspešného lekára, ale vynikajúceho autora detektívok, buďte opatrní, nikdy totiž neviete, či vaše literárne dieťa nebude nakoniec „otesánek“.

Zdroj: internet

Foto: culture24.org.uk / cosmosmagazine.com / prairieghosts.com