blog

DVD novinky: Akčné, dramatické a na úrovni

streda 28. októbra 2009 09:45
St 28.10. 2009 09:45

a12Je načase priniesť do nudných (a upršaných) jesenných dní trochu akcie. Áno, presne týmto heslom sa riadi výber DVD noviniek na tento týždeň. A nejedná sa o béčkové filmy plné výbuchov a ľahko odhadnuteľných zápletiek. Skvelé herecké obsadenie a dramatické dejové zvraty – to sú hlavné atribúty snímok, ktoré predstavím v dnešnom článku (hoc si myslím, že ich veľmi predstavovať netreba).

Rímsky generál Maximus (Russell Crowe) znovu doviedol svoje légie k víťazstvu na bojovom d1poli. Teraz Maximus sníva o domove. Netúži po ničom inom okrem návratu k žene a svojmu synovi. Umierajúci vládca Marcus Aurelius (Richard Harris) ale žiada, aby sa generál ujal vlády. Commodus (Joaquin Phoenix), dedič trónu, žiarli na vládcovu priazeň Maximovi a nariadi Maximovu popravu, taktiež popravu celej jeho rodiny. Maximus síce o vlások unikne smrti, ale ťažko zraneného ho zajmú otrokári. Maximus sa tak dostáva do gladiátorskej školy a v aréne jeho sláva každým dňom rastie. Potom prichádza do Ríma, aby pomstil vraždu ženy a syna, aby zabil nového cisára – Commoda. Poznáva, že jediná moc silnejšia než vládcova, je vôľa ľudu. Určite viete, o akom filme je reč. Famózny počin Ridleyho Scotta, snímka, ktorá získala 5 OSCAROV®. Gladiátor.

d3Teraz sa presuňme až do nedávnej minulosti. Na jar roku 1980 bol otvorený prístav Mariel a stovky mužov sa vydali do Spojených štátov hľadať svoj americký sen. Jeden z nich ho našiel v slnečných uliciach Miami. Je to Tony Montana, ale svet si ho bude pamätať pod menom Zjazvená tvár (ktoré zároveň predstavuje názov filmu). Al Pacino v roli krutého gangstera podal naozaj bravúrny výkon, výborne stvárnil d2krvavý vzostup jednej z legiend podsvetia. Po jeho boku si zahrala napríklad aj Michelle Pfeiffer.

Napokon film z ďalšej etapy dejín – konkrétne druhej svetovej vojny – Odpor. Je to film režiséra Edwarda Zwicka nakrútený podľa skutočného príbehu o rodine, cti, odplate a spáse. Píše sa rok 1941 a Židia po celej Európe sú vraždení po tisícoch. Traja bratia sa pokúšajú uniknúť istej smrti skrz hlboké lesy, ktoré poznajú od detstva. Práve tu začína ich zúfalá bitka s nacistami. Daniel Craig, Liev Schreiber a Jamie Bell vedú primitívny zápas o prežitie, ktorý sa ale mení v niečo omnoho dôležitejšie – možnosť pomstiť smrť svojich blízkych tým, že zachránia životy tisícov iných.

Zdroj foto: martinus.sk