blog

Knižné tipy: Návrat slovenských spisovateľov?

pondelok 5. októbra 2009 00:01
Po 5.10. 2009 00:01

Dominik TatarkaLeto sa pomaly ale isto skončilo. Vo vzduchu už cítiť prvé prejavy jesene. Listy začínajú žltnúť a pod veľkými gaštanmi sa na zemi kotúľajú ich lesklé hnedé plody. Zo skríň je už potrebné vyberať aj svetre a nielen krátke tričká a sukne vystriedali rifle. Romantickým prechádzkam po nociach za vône letného vánku odzvonilo. O to viac času ostáva na dobrú knihu, pri ktorej sa nielen dokážete odreagovať, ale aj sa ohriať. Stačí k tomu teplý čaj, káva alebo varené víno a tichý spoločník. Ak aj vy patríte ku skupinke, ktorá rada strávi prvé jesenné večery s dobrou knihou, ponúkame vám pár noviniek, ktoré stoja za pozornosť…

Dominik Tatarka – Panna zázračnica

Pod návalom zahraničnej literatúry Slováci pomaly ale isto zabúdajú na naše významné osobnosti. Preto ako prvú predstavujeme knihu jedného z velikánov slovenskej literatúry – Dominika Tatarku. Práve teraz opäť vychádza jeho novela Panna zázračnica. V tejto nadrealistickej próze Tatarka prezentuje svoj nesúhlas s režimom počas prvého Slovenského štátu. Autor bol pre slovenskú literatúru významný najmä preto, že sa nebál vyjadrovať proti diktatúram – nielen fašistickej ale aj komunistickej. Nerieši však len celospoločenské problémy, ale aj pocity jednotlivcov v ideologických režimoch, ktoré ovládli v minulom storočí Slovensko. Jeho prínos si spisovatelia pripomínajú aj každoročným udeľovaním ceny, ktorá nesie jeho meno.

Pavel Vilikovský – Vlastný životopis zla

A pokračujeme slovenskými autormi. Medzi tých modernejších patrí  Pavel Vilikovský, ktorý okrem Ceny Dominika Tatarku získal viaceré ocenenia ako napríklad Stredoeurópsku cenu. Do pozornosti dávame jeho nové dielo – Vlastný životopis zla. Je to sčasti historický román, ktorý hovorí o podstate zla a strachu. Dej sa odohráva od 50. rokov minulého storočia po dnešok. Vilikovský píše o deformácii charakterov, pokrivených pohľadoch na slobodu, ktoré boli v čase bývalého režimu bežné, pre niektorých možno aj normálne. Jeho postavy sa snažia spoznať podstatu zla. Iné sa s ním snažia bojovať. To však nie vždy prináša šťastný koniec.

Vladimír Sorokin – Srdcia štyroch

Po našich autoroch odporúčame známeho a obľúbeného autora – Vladimíra Sorokina. Po Opričníkovom dni a Ľade prichádza na Slovensko jeho tretia kniha Srdcia štyroch. Autor patrí medzi najslávnejších predstaviteľov ruskej prózy. Jeho knihy sú často prekladané do viacerých svetových jazykov, okrem iných aj do slovenčiny. Sorokin spája v svojich dielach nielen rozdielne časové sféry – minulosť, budúcnosť a prítomnosť, ale aj časti ľudského života – píše o kultúre, politike, sociálnej sfére. Jeho diela sú často šokujúcim opisom dnešného Ruska, ale nielen tejto obrovskej a v mnohých ohľadoch nezvyčajnej krajiny. Srdcia štyroch je kniha, ktorá obsahuje prózy aj divadelné hry. Dejom rovnomennej hlavnej novely sprevádzajú štyria hrdinovia – Rebrov, Štaube, Oľga a Serioža, ktorí sa snažia zmeniť svoje srdcia.

Patricia Briggs – Měsíční píseň

Čas vyčesaných, bezchybne nalíčených romantických ženských literárnych postáv je preč. Prichádza Mercy Thompsonová – hlavná hrdinka novej knihy od Patricie Briggs. Autorka prináša príbeh netradičnej ženy. Je iná ako hrdinky romantických príbehov. Táto je múdra, milá, krásna, dokáže opraviť staré auto a nemusí sa obávať prechádzať v noci sama opustenými uličkami. Ovláda totiž bojové umenia. Cudzie jej nie sú ani krvilačné stvorenia ako upíri a vlkolaci. Nebojuje s nimi, je ich priateľka. Vzájomne sa rešpektujú. Patricia Briggs sa tak pridáva k autorom píšucim o teraz veľmi obľúbenej upírskej tématike. Uvidíme, či sú pre úspech potrebné skôr zamilované mladé slečny, ktoré padajú nohám šarmantných upírov, alebo sú dostatočne príťažlivé aj emancipované hrdinky.

Thomas Laird – Příběh Tibetu (Rozpravy s Dalajlamom)

Viac ako šesťdesiat hodín rozhovorov prináša jedinečný pohľad na duchovného vodcu, ktorý nedávno navštívil aj Slovensko. Novinár Thomas Laird vďaka času strávenému v indickej Dharams, ale a aj v prítomnosti Dalajlámu prezentuje jeho názory a úvahy. Dalajláma počas rozhovorov hovorí nielen o veciach súvisiacich s vierou, ale aj s vedou alebo históriou. Dielo poukazuje na humor tohto duchovného, ale aj na jeho schopnosť reflektovať dnešný aj minulý svet. V knihe sa môžete dozvedieť o histórii neobyčajnej civilizácie, ktorú Dalajlámu opisuje od začiatku 17. storočia.

Mickey Spillane – Dlouhé Čekání

A nakoniec tip pre milovníkov detektívok. Významný americký autor kriminálnych príbehov Mickey Spillane prichádza na Slovensko so svojou knihou Dlouhé čekání. Tento predstaviteľ “drsnej školy” prináša napínavý príbeh Johnyho McBrida, ktorý chce pomstiť svojho priateľa. Jeho túžba po pomste napĺňa jeho život, ktorý poznamenala strata pamäti. Nevie teda či je dôvod jeho pomsty oprávnený alebo nie. Vie len, že sa chce pomstiť. Knihu viacerí kritici zaradili medzi najlepšie diela tohto autora. Určite k tomu prispel najmä napínavý dej, ktorý až do konca necháva čitateľov v napätí.