blog

Slávni detektívi a ich stvoritelia: Traja pátrači

utorok 20. októbra 2009 00:01
Ut 20.10. 2009 00:01

Žiadny vysoký muž s orlím nosom, ani postaršia dáma v tvídovom kostýmčeku, ale traja puberťáci. niečo ako dlhý, široký a bystrozraký. Presnejšie – atlét, génius a archivár. Príbehy o troch pátračoch z kalifornského bazáru sú známe predovšetkým mladšej generácií. V okresnej knižnici patrili suverénne k najpožičiavanejším kúskom. Tí z vás, ktorí nemajú poňatia o čom hovorím tak: „dámy a páni, je mi potešením predstaviť vám Troch pátračov!“

Najlepší kamaráti sa rozhodnú založiť si detektívnu agentúru. Keď sčítate ich vek dokopy, stále budú mladší ako väčšina slávnych súkromných detektívov. Vekový priemer troch pátračov je totiž asi 14 rokov. Nevýhoda a výhoda zároveň. V mnohom závislí od milosti – či nemilosti rodičov, aspoň čo sa večerných vychádzok týka. Na druhej strane podcenený nepriateľ, najhorší nepriateľ. Ťahať za nos týchto mladých mužov sa zatiaľ nikomu nevyplatilo. Viacerí sa nechali oklamať nevinnou detskou tvárou a to im bolo osudné.

Jupiter Jones  -zavalitý chlapec, ktorý potom čo osirel, žije už roky u svojho strýka a tety. Tí vlastnia bazár, v ktorom čas od času malý génius pomáha. Rozsiahly bazár Jonesovcov je obrovskou výhodou. Staré haraburdie poskytuje množstvo materiálu na zhotovovanie šikovných vynálezov a pomôcok pri detektívnej práci a starý príves zas útulnú kanceláriu. Jupiter bol ako dieťa známa filmová hviezdička. Tučné bábo vystupovalo v mnohých reklamách. A tu je okrem jeho obrovského intelektu a fotografickej pamäti ďalšia výhoda. Zdatným hercom stále zostal. Nuž a schopnosť predstierať sa hodí z času na čas azda každému detektívovi. Fyzicky však až tak zdatný nie je, a tak prichádza na scénu pátrač číslo dva – Peter.

Peter Cranshaw , je vysoký atlét. Vynikajúci bežec a zápasník. Tam kde Jupiterov rozum nestačí na utekajúceho zločinca, pomáhajú Petrove nohy. Petrov otec pracuje v Hollywode pri špeciálnych efektoch a syna niečomu jednoduchému samozrejme priučil. Áno, hádate správne, aj túto schopnosť mladí detektívi neraz využijú. A aby bola skladačka vhodných vlastností pre úspešnú detektívnu prax kompletná, tretí článok nesie meno Bob Andrews.

Bob, pracuje popri škole v miestnej knižnici. Po škaredej nehode, ktorá mu dolámala  nohu je dočasne odkázaný len na písací stôl a dve barle, takže sa nemôže istú dobu priamo zapájať do akcií. Zamestnanie knihovníka a fakt, že jeho otec  pracuje ako novinár mu vynieslo funkciu archivára a informátora. A tým je detektívna kancelária kompletná. Veľký mozog, rýchle nohy a neuveriteľný prehľad v záznamoch. Ideálny detektív „tri v jednom“  je na svete.

Príbehy Troch pátračov sa objavili celkovo v 44 knihách. Autorom myšlienky je Robert Arthur Jr., ktorý autorsky zastrešil prvých jedenásť vydaní. Potom si už štafetu autorstva podalo viacero spisovateľov. Charaktery postáv a miesto deja však vo všetkých 44 knihách boli dôsledne dodržané. Pôvodne však príbehy troch mladých detektívov niesli názov Alfréd Hitchcock a traja pátrači“ . A postava kráľa hororu sa v knihách skutočne vyskytuje. Niekedy ako konzultant a radca, inokedy len ako komentátor dobrodružstva mladíkov. Meno slávneho filmového režiséra malo v začiatkoch zabezpečiť  knihám čítanosť. V začiatkoch to síce možno bolo treba, neskôr už rozhodne nie.  Séria detektívnych príbehov sa preslávila. Nielen v Európe a Amerike. Veľkú obľubu si získala aj v Pakistane a Bangladéši. Tam samozrejme boli postavy premenované, aby sa mládeži priblížili o niečo viac. A tak sa z Jupitera v Bangladéši Stal Kishtor Pasha, a z Petra v Pakistane Naseem.

Pokiaľ sa vám zažiadalo netradičnej, ale napriek tomu vtipne a dobre napísanej detektívky a ste už unavení z cynických alkoholikov s koltom, alebo dôchodcov krátiacich si chvíle pátraním po zločine, pokojne siahni po Troch pátračoch. Spestríte si svoje čitateľské spektrum, oddýchnete si a hlavne si spomeniete na detské časy, čo nikdy nie je na škodu.