blog

Ako objaviť svet moderných stolových hier

pondelok 2. novembra 2009 03:00
Po 2.11. 2009 03:00

Pandemic-krabicaPredstavte si, že ste sa ocitli na ostrove. Nie ste však Robinson! Máte totiž spoločnosť a na ostrove ste dobrovoľne. Prežiť nestačí. Priplávali ste sem s cieľom ostrov osídliť. Staviate cesty, dediny a mestá. V takomto prostredí sa ocitnete, ak si zahráte jednu z najpopulárnejších moderných stolových hier – Osadníkov z Katanu. Úspech v nej závis aj od toho, ako šikovne dokážete obchodovať so svojimi spoluhráčmi.

 Herné postupy v moderných stolových hrách často napodobňujú situácie z bežného života. Hry sú založené na príbehu z minulosti či prítomnosti. Nato, aby ste si mohli nejakú hru zahrať, spravidla nepotrebujete žiadne predchádzajúce znalosti. Stačí, ak zvládnete jej pravidlá.

Moderné hry pre dospelých i deti
Kolískou týchto hier je Nemecko. Ide o hry, ktoré sú určené skôr pre dospelých ako pre deti. Náhoda v nich zohráva väčšinou len malú úlohu. Nejde teda o hru typu „človeče“, kde sa hráči síce zabavia, ale víťazstvo je len osadnici plast3otázkou náhody. Na druhej strane nejde však ani o šach, kde úspech závisí výlučne od schopností hráča.

Stolové verzus počítačové hry
Nato, aby ste si zahrali hru na počítači, nepotrebujete okolo seba ďalších ľudí. Kúzlo stolových hier spočíva v tom, že hráči sedia pri jednom stole a príjemne sa bavia. Najväčšou devízou tohto druhu hier je interaktivita medzi hráčmi. Hry môžu stmeliť tak rodiny, ako aj priateľov.

Majstrovstvá sveta
Hráči, ktorí radi súperia, majú možnosť zúčastňovať sa rôznych súťaží a turnajov. V niektorých hrách, ako napríklad Osadníci z Katanu, sa dokonca konajú aj majstrovstvá sveta. O tom, že kvalitní hráči sú aj v našich zemepisných šírkach, svedčí napríklad to, že v roku 2005 sa stal majstrom sveta v osadníkoch Jiří “Jersey” Buchta z moravského Hodonína. 

Akú hru si vybrať!!!Osadnici s hracmi
Možností je veľa. Záleží na tom, ako dlho má trvať, akú úlohu má v nej zohrávať náhoda, aký je vek a počet hráčov, či chcú hráči medzi sebou obchodovať, vyjednávať, „blafovať“, rýchlo sa rozhodovať alebo premýšľať trochu dlhšie. Možno si totiž zvoliť obchodnú, diplomatickú, „blafovaciu“, dražobnú, detektívnu či tímovú hru.

Ako sa zorientovať
Základnú orientáciu by mala vždy ponúknuť škatuľa k danej hre. Práve na nej sú opísané prvotné informácie, napríklad typ a téma hry, počet či odporúčaný minimálny vek hráčov, dĺžka hry, stupeň náhody. Strategická rodinná hra Osadníci z Katanu je napríklad vhodná pre 3 – 4 hráčov od 10 rokov a trvá približne 75 minút. 

Tímová hra Pandemic, v ktorej spolupracujete so spoluhráčmi na objavovaní lieku a zabraňujete ďalšiemu šíreniu chorôb, je vhodná pre 1 – 4 hráčov od 10 rokov a trvá približne 45 minút.

Ako začať
Stačí si vybrať vhodnú hru a naštudovať jej pravidlá. Tie sú väčšinou zrozumiteľné a doplnené obrázkami. Vyskúšajte, či to chytí aj vás.

ZDROJ: ALBI / Martinus.sk