blog

Encyclopaedia Britannica 1768: 10 faktov, ktoré ste zaručene nevedeli

piatok 20. novembra 2009 05:00
Pi 20.11. 2009 05:00

Encyclopaedia Britannica 1768Jednou z najslávnejších encyklopédií na svete je bezpochyby Encyclopaedia Britannica. Jej história sa ťahá až do roku 1768, kedy uzrelo svetlo sveta jej prvé vydanie. Na rok 2010 má nakladateľstvo tejto legendárnej knihy v pláne vydať špeciálne vydanie encyklopédie a pri jeho príležitosti vyhlásilo pátranie po najstaršom vydaní encyklopédie v súkromnom vlastníctve. Stačí už krátky náhľad do tohto skvostu a je jasné, že hľadať sa oplatí. Veď v prvom vydaní, ktoré pozostávalo z troch zväzkov, sa dá  nájsť množstvo perličiek, ktoré v 21. storočí už len pobavia.

1. Ľudia a monštrá

Druh Homo Sapiens bol rozdelený na päť poddruhov: americký, európsky, ázijský, africký a monštruózny. Bližšie vysvetlenie, koho zahŕňal posledný poddruh síce chýba, ale pár príkladov vás určite napadne aj v súčasnosti.

2. Medicína

Liekov na plynatosť ponúkala encyklopédia hneď niekoľko. Pomôcť malo buď pitie harmančekového čaju, alebo fúkanie tabakového dymu do zadku. Ktorú liečebnú metódu ľudia volili, snáď ani nemusíme hádať.

Liekom na pálenie záhy bolo pre zmenu pitie čaju alebo kávy, ale domáci lekár, ktorý konzultoval encyklopédiu, nepohrdol ani vareným vínom, v ktorom bol primiešaný harmanček a cukor.

Návšteva zubára je aj v modernej dobe pekne frustrujúcim zážitkom. Aké to však muselo byť v roku 1768, keď inštrukcie na zaháňanie bolesti zubov odporúčajú pitie laxatív a púšťanie žilou? Ani to sa však nechytá na samotnú „liečbu“. V prípade, že je zub prehnitý, odporúča encyklopédia vypáliť rozžeraveným železom nerv, ktorý je sídlom bolesti a dieru vyplniť voskom. Ako alternatívu odporúča tzv. francúzsku metódu, kedy sa diera po zube proste zaplní iným ľudským alebo zvieracím zubom vhodnej veľkosti. Pri takýchto metódach pri povinná ročná prehliadka u zubára zaručene získala úplne nové dimenzie.

3. Čokoláda

Čokoláda bola v tých časoch luxusom a hotová čokoláda, ako aj kakaová pasta podlieha importérskemu embargu. Ľudia však mali možnosť vyrobiť si čokoládu doma. Samozrejme, až potom ako to minimálne tri dni dopredu oznámili úradníkovi, ktorý mal na starosti spotrebnú daň. Kedysi sa závislosť na čokoláde oznamovala daňovému úradu, teraz máme DPH.

4. Afrodiziaká

Z Talianska dorazili do Anglicka vlasové slíže. Angličania hneď usúdili, že niečo tak podivné musí mať afrodiziakálne účinky. Podľa encyklopédie bolo treba nahádzať slíže do polievky a potom sa už len pripraviť na sex, ktorý musel zákonite nasledovať. Špagety si napodiv podobnú povesť nevybudovali.

5. Petrolej

Petrolej sa bežne odporúčal ako masť, ktorá mala pomáhať proti bolesti končatín, alebo paralýze.

6. Austrália a Nový Zéland

Napriek tomu, že najmenší kontinent bol objavený už dávno, encyklopédia uznala jeho existenciu, až keď sa začalo s jeho kolonizáciou. A keby sme nedávali pozor na hodinách dejepisu, tak by sme mohli hádať, kto s tou kolonizáciou začal. Takto však hádať nemusíme…

7. Kalifornia

Americká Kalifornia sa písala s dvomi „l“ a encyklopédia sa o nej lakonicky zmieňuje ako o rozľahlej zemi Indiánov, pričom sa nevie, či je to polostrov alebo ostrov.

8. Solárny systém

Solárnemu systému bolo v tom čase priznaných šesť planét – Urán, Neptún a Pluto na svoje objavenie ešte len čakali. Aj keď Pluto len preto, aby o svoj status prišlo v 21. storočí.

9. Nové Anglicko

Boston, hlavné mesto Nového Anglicka, bolo popisované s množstvom typicky anglických vlastností. Podľa encyklopédie bolo mesto strážené hradom s množstvom streleckých postov. Američania by sa asi prekvapili, keby zistili, čo všetko stíhali vo svojej novej vlasti postaviť.

10. Syr

Dovoz syru z Írska bol zakázaný. Za vychýrený syr sa v tých časoch považoval hlavne parmezán, ktorý bol populárny hlavne vo Francúzsku. Je fajn vedieť, že aspoň niektoré veci sa nemenia.

Už z týchto niekoľkých „faktov“ je jasné, že ľudstvo sa za tých necelých 250 rokov výrazne posunulo smerom dopredu. Ak však náhodou niekde nájdete veľmi, ale skutočne veľmi staré vydanie tejto britskej encyklopédie, určite si to nenechávajte pre seba. Veď medzi odmeny pre šťastného výhercu patrí nielen replika pôvodného prvého vydania z roku 1768, ale aj nové, špeciálne vydanie encyklopédie na rok 2010, ktoré sa bude rozprestierať na 32 zväzkoch, vyjde v limitovanej edícii 500 kusov a jeho hodnota je 2.600,- libier.

A ak je vám už teraz jasné, že vaši predkovia britským encyklopédiám práve neholdovali a žiadna sa vám v pivnici neváľa, ešte stále nemusíte zúfať. Veď do 18. Decembra máte možnosť zúčastniť sa súťaže o „obyčajné“ vydanie Encyclopaedia Britannica v hodnote „len“ 1.965,- libier. Stačí, keď pôjdete na túto stránku a vyplníte jednoduchý formulár. Veľa šťastia!

PS: Vedeli ste, že aj na Slovensku máme “svoju” encyklopédiu? Volá sa Encyclopaedia Beliana, Encyklopedický ústav Slovenskej akadémie vied ju začal vydávať v roku 1998 a momentálne je vydaných  päť zväzkov z celkových dvanástich. Najvyšší čas začať ich kupovať, nech to potom nie je taká pálka!

Foto: Britannica.co.uk
Zdroj: Telegraph.co.uk

Encyclopaedia Britannica