blog

Knižné tipy: Spoznajme veľkých ľudí

pondelok 23. novembra 2009 00:01
Po 23.11. 2009 00:01

Jeseň sa tento rok vyvíja veľmi zvláštne. Slnečné chvíle strieNa jesenné počasie treba byť pripravený...davo zahmlieva hustá hmla, cez ktorú nevidieť na krok. V také dni sa človeku nechce ani odtiahnuť závesy na oknách, nie to ešte vyjsť na ulicu. Je tu však jeden zaručený recept, ako zvládnuť nielen hmlu, ale aj vietor, ktorý sa vtieravo zakráda pod kabáty. Večer, keď sa vrátite z práce, či počas voľného dňa, usaďte sa pohodlne do kresla či na pohovku, uvarte si horúci čaj, ktorý prevonia celú miestnosť a zahĺbte sa do iných svetov. A ak si neviete vybrať, ktorý svet by sa vám mohol páčiť, nechajte sa inšpirovať…

Gerald Martin – Gabriel García Marquez Život

Ak by ste sa zaujímali o svetovú literatúru 20. storočia, osoba Gabriela Garcíu Marqueza by na vás striehla na každom kroku. Je to totiž jeden z velikánov tohto obdobia, a aj literatúry ako takej. Smer ktorý založil – magický realizmus, sa preslávil na celom svete a ovplyvnil tisíce autorov. Vplyv môžeme cítiť u mnohých dnešných populárnych spisovateľov. Jeho Kronika vopred ohlásenej smrti či Sto rokov samoty sa považujú za skvosty modernej literatúry. A aj preto o ňom bolo napísaných mnoho kníh od množstva autorov. Biografia od Geralda Martina je však iná. Sám Marquez ju totiž označil za svoj prvý „tolerovaný“ autorizovaný životopis. Jeho autor si s ním dal mnoho práce, ktorá trvala 17 rokov. Iné knihy však neprekonáva len dĺžkou prípravy, ale aj hĺbkou a literárnohistorickou analýzou Marquezovho diela. Keďže sám Martin je uznávaný anglický historik a znalec latinskoamerickej literatúry, dáva mu to isté predpoklady, ktoré mnohí autori snažiaci sa o Marquezovú biografiu nemali. Jeho znalosti mu dopriali, aby do svojho diela zaradil fakty a údaje, ktoré sa nikto iný o slávnom kolumbijskom autorovi nedozvedel. Prináša jedinečný pohľad na Marquezovo dielo a život, v ktorom odkrýva ich viaceré vzťahy a prepojenia.

Carlos Ruiz Zafón – Anjelská hra

Najpredávanejšiemu po španielsky píšucemu autorovi vyšiel v slovenčine nový román. Po knihe Tieň vetra je tu Anjelská hra. Oba romány majú spoločné črty – prostredie Barcelony, aj niektoré postavy. Barcelona, mesto, ktoré tu však nie je len okolím dotvárajúcim atmosféru či kulisami, v sebe skrýva dva veľké protipóly. Proti sebe stoja staré štvrte plné špiny a zákutí. Oproti tomu sa vzmáhajú nové ulice, stavby, vynálezy. Do protikladu sa tak dostávajú minulosť a budúcnosť, spomienky a predtuchy. Zafón predstavuje Barcelonu ako dôležitú postavu príbehu okrem starých častí súperiacich s mladými, prináša pohľad aj na vykričané štvrte, priemyselné časti či snobské ulice obstavané miliónovými vilami. Do toho vchádza mladý novinár David Martín so svojou nesmiernou túžbou po nesmrteľnosti. Práve tento sen si chce splniť dielom, ktoré ho predurčí k večnej sláve a navždy ho zapíše do pamätí generácií, ktoré prídu po jeho smrti.

Alison Goodmanová – Eon – zaklínač drakov

Alison Goodmanová prináša knihu plnú mágie, starodávneho umenia, kúziel, drakov a mystiky. Okorenila ju ázijskou kultúrou, ktorá sa stáva pre západný svet stále príťažlivejšou. Eon – zaklínač drakov však v sebe nesie ešte jeden rozmer. A to pohľad na postavenie ženy v tejto tak inak zmýšľajúcej časti sveta. Eon, ktorá je v skutočnosti Eonou – dievčaťom – sa maskuje a preoblieka za chlapca, aby si mohla splniť sen a stať sa zaklínačom drakov. Ženy majú totiž túto magickú činnosť zakázanú. Preto riskuje svoj život, o ktorý by v prípade odhalenia prišla, a usiluje sa počas svojho štúdia načerpať čo najviac nielen z umenia meča, ale aj magických schopností. Chce sa stať učňom zaklínača drakov – jedného z dvanástich energetických drakov. Keby však zlyhalo preoblečenie, všetko by bolo stratené. Neprišla by len o svoj sen a túžby, ale aj o svoj život. Eona musí ukázať, že je dostatočne fyzicky aj duševne silná, aby dokázala bojovať.

Piotr Bednarski – Modrý sníh Úděsné vzpomínky na roky hrůzy v sibiřském gulagu
Mnoho autorov už písalo o gulagoch – pracovných táboroch v Rusku, najčastejšie na Sibíri. Bol tu Solženicyn, ktorý priniesol kroniku Jedného dňa (Ivana Denisoviča), ale aj kroniku celého Súostrovia Gulag. Bednarski sa však na tieto tábory pozerá inými očami. Očami dieťaťa. Motív a spôsob vyjadrenia – teda cez detskú postavu, na niečo tak neľudské, pripomína román Chlapček v pásikavom pyžame, kde John Boyne očami malého chlapčeka pozoruje koncentračný tábor, kde velí jeho otec. Bednarski však neponúka pohľad z vonku ako Boyne, ide ďalej a ponúka naopak pohľad z vnútra. Rovno z prostredia gulagu, kde je malý Piotr s matkou, tetou a prarodičmi odvlečený. Dielo nevyvolá zimomriavky len pri predstave premrznutého Sibíra, ale aj pri predstave snahy malého chlapca prežiť svoje detstvo na takom mieste. Na mieste, kde číha smrť za každým polorozpadnutým barakom. Na mieste, kde zmiznutie človeka nie je nič zvláštne, čo by stálo za povšimnutie. Kniha spája nezlučiteľné – biely mrazivý sneh, ktorý zabíja ľudí odvlečených z vlastných domovov a trpiacich za svoje politické či iné názory a biele predstavy a túžby malého chlapca, ktorého najväčší sen je detstvo, ktoré sa mu snažia vziať.

Bohumil Hrabal – Ostře sledované vlaky

Pri vyslovení názvu Ostře sledované vlaky si väčšina ľudí spomenie na filmové spracovanie. Režisér Jiří Mencel si za neho v roku 1966 odniesol dokonca aj Oscara za najlepší zahraničný film. Ako podnet však slúžila samozrejme Hrabalova kniha. Hlavnou postavou je Miloš Hrma, ktorý sa pokúša o samovraždu. K tomuto zúfalému kroku ho priviedla jeho neschopnosť pri pokuse o sexuálny styk s jeho láskou – Mášou. Jeho pokus sa mu však nezdarí. Jeho zápas s dospievaním musí pokračovať. Okrem puberty však bojuje aj s režimom v protektoráte. A to aj so svojim kolegom Hubičkom, keď spoločne sabotujú ostro sledované vlaky. Najmä tie s muníciou. Idú až tak ďaleko, že chcú jeden z vlakov vyhodiť do vzduchu. Výbuch sa uskutočniť podarí, má však aj následky, ktoré neočakávali. Miloš Hrma utrpí smrteľné zranenie.

Wendy Leigh – Patrick Swayze Posledný tanec

Ani nie štvrť roka po smrti jedného z najväčších idolov prichádza na Slovensko jeho životopis. A to nielen z obdobia jeho slávy, ale aj pádov. Patrick Swayze si získal fanúšikov najskôr svojim hereckým umením, a to najmä vo filmoch Hriešny tanec a následne Duch. Neskôr ho začali húfy ľudí obdivovať za jeho boj s rakovinou. Kniha Patrick Swayze Posledný tanec však neukazuje túto ikonu šoubiznisu ako nezraniteľného hrdinu. Práve naopak. Autorka v tejto neobyčajne citlivej knihe zachytáva Swayzeho detstvo, dospievanie a začiatky vo filme. Tento symbol ideálneho muža sa dostal na vrchol slávy veľmi rýchlo. Hneď po úspechu v Hriešnom tanci sa jeho život zmenil. Nasledoval Duch, ktorý dokázal, že patrí medzi herecké špičky a to nielen vďaka svojej charizme. Stal sa slávnym a obľúbeným. Aj napriek tomu prežil rozprávkový romantický príbeh so svojou manželkou Lise Niemi. Jeho biografia však zachytáva aj temné stránky, ako napríklad obdobie, kedy po smrti otca súperil s alkoholom. Kniha však prináša aj pohľad na jeho ďalší boj – s rakovinou, ktorý nakoniec prehral.

Foto: farm3.static.flickr.com / Martinus.sk