blog

Knižné tipy: Vražedné Vianoce

pondelok 30. novembra 2009 00:01
Po 30.11. 2009 00:01

DexterVianoce, Vianoce, Vianoce. Áno, presne tak. Už je to tu! Vianočný ošiaľ prepukol naplno a vianočná výzdoba, blikajúca na každom rohu, sa nás snaží dotlačiť k epileptickému záchvatu. V rádiách pomaly začínajú hrať prvé vianočné pesničky, ktoré síce zatiaľ milujeme, ale kým prídu Vianoce, tak ich budeme z duše nenávidieť. A keď si spomenieme na to, že nás opäť čaká zúfalé zháňania vianočných darčekov, tak sa radšej zastavíme na vianočných trhoch na pár pohárikov vareného vína. Pod ich vplyvom sa zrazu uvoľníme a začneme si vychutnávať pozitívne stránky predvianočného obdobia. Napríklad fakt, že celá rodina ostala na vianočných trhoch a my môžeme odísť domov a nerušene si čítať najnovšie knižné novinky. Veď predvianočné upratovanie zvládnu aj naše ratolesti…

Cormac McCarthy – Dítě Boží

Vždy, keď vydá knihu americký autor Cormac McCarthy, je to literárna udalosť roka. Na Slovensku si síce musíme počkať na preklad, a aj to ešte český, ale to našu radosť nijak neumenšuje. Veď ako napísal Daniel Hevier vo svojej recenzii Krvavého poledníka: „…bez ohľadu na to, čo ešte McCarthy napíše, je už dnes jedným z najvýznamnejších amerických i svetových autorov.“ Výrok, voči ktorému sa absolútne nedá odporovať, ale ktorý nás privádza k „tomu ďalšiemu, čo autor napísal“. Je to tu! Najnovší Cormacov román Dítě Boží rozpráva príbeh hlavného hrdinu, akého sme tu ešte nemali. Lester Ballard je vrah a nekrofil, ktorý žije v podzemnom labyrinte v Tennessee, kde sa snaží uspokojiť svoju túžbu po láske. Ako nekrofil však nie je schopný naplniť túto túžbu bežným spôsobom, a tak máme príležitosť pozorovať jeho postupnú premenu z neškodného voyera na psychotického vraha. Cormac McCarthy jednoducho patrí k autorom, ktorých knihy si budete pamätať ešte dlho, dlho po prečítaní. A ak by ste chceli radšej niečo po slovensky, tak si počkajte na prvý slovenský preklad tohto autora. Slovart vydáva 30.11.2009 jeden z jeho najslávnejších románov Cesta.

Jeff Lindsay – Dexter v hlavní roli

V histórii existuje množstvo masových vrahov, ktorí sa zapísali do povedomia ľudí. Fascinácia bezškrupulóznymi, bezcitnými vrahmi, ktorých núti ich chorá psychika vraždiť, je v nás asi vrodená. Na začiatku 21. storočia však nastúpil na literárnu scénu masový vrah, ktorý si nás okamžite získal. Dexter. Kriminalistický odborník na krvavé škvrny a zároveň masový vrah, ktorý vďaka výcviku svojho otca vraždí len zlých, ktorí sa prešmykli cez systém spravodlivosti štátu.  na Na Slovensku sme si ho síce všimli hlavne vďaka rovnomennému televíznemu seriálu, ale to nič nemení na tom, že pôvodné romány, na ktorých je tento seriál založený, sú minimálne tak isto dobré, ak nie ešte lepšie (osobne si myslím, že sú lepšie). Ďalším pozitívom je fakt, že knihy sa od seriálu vzdialili už v prvých dieloch, takže momentálne si môžete vychutnávať dva paralelné svety Dextera – ten literárny a ten filmový. V najnovšom románe Jeffa Lindsaya pátra Dexter po psychopatovi, ktorý dobodal jeho sestru.

Ian Rankin – Poslední rébus

Na Slovensku síce momentálne vládne eufória ohľadne najnovšieho románu Dominika Dána, ktorý si určite kúpia všetci milovníci detektívky, ale zabúdať by sme nemali ani na jeho zahraničných kolegov. Veď dobrých detektívok nie je nikdy dosť a nechať si ujsť posledné dobrodružstvo najslávnejšieho škótskeho detektíva inšpektora Rébusa, by bola večná škoda. Na Západe mimoriadne obľúbený Ian Rankin kedysi predstavil svoj čitateľom postavu inšpektora Rébusa, ktorý vyšetruje vraždy v hlavnom meste Škótska Ediburghu. Tento milovník dobrej hudby a akejkoľvek whisky v nemalých množstvách, si svojou tvrdohlavosťou okamžite získal množstvo fanúšikov. Čas však plynie aj pre literárne postavy (občas), a tak sa Ian Rankin rozhodol poslať vo svojom 20 románe inšpektora Rébusa do dôchodku. Ešte predtým však musí vyriešiť svoj posledný prípad vraždy ruského básnika.

Mária Hamzová – Zajtra môže byť neskoro

Dosť bolo vrážd! Veď ako nám dokazuje najnoší román slovenskej autorky Márie Hamzovej , život máme dosť komplikovaný aj bez nich. Minulý rok sme mali možnosť prvýkrát spoznať Miram a Bruna, ktorých osudy sa prepletali v románe Dnes si tu a zajtra… Po jeho mimoriadnom úspechu prichádza pokračovanie. V románe Zajtra môže byť neskoro sledujeme ich ďalšie osudy. Spoločne opustili oddelenie primára Káčeríka a začínajú odznova. Bruno ako primár neurologického oddelenia a Miriam na pľúcnom oddelení.  Ich zdanlivo dokonalé šťastie však dokáže zničiť jeden tajomný telefonát. Bruno sa zrazu správa inak, Miriam bojuje s neprajníctvom a intrigami na novom oddelení, a pritom neustále túži po návrate na neurochirurgiu. Prekoná ich spoločná láska aj tieto nástrahy, alebo nebude na Brunove rodinné tajomstvo stačiť?

Cornelia Funkeová – Atramentová krv & Atramentová smrť

Ak hľadáte pre svoje dieťa nejaký nádherný príbeh, ktorý ho vtiahne do deja a pustí až po vianočných prázdninách, tak už dlhšie nehľadajte. Nemecká autorka Cornelia Funkeová napísala v roku 2003 románovú trilógiu Atramentový svet, ktorá navždy zmenila detskú literatúru (nielen) v Nemecku. V samotnom Nemecku sa dočkala 23. vydaní, na veľtrhu detskej knihy v Lipsku vyhrala Medzinárodnú cenu mladých čitateľov, ktorú iniciovala nadácia Čítanie. Atramentový svet je nádherne vyrozprávaný príbeh o knihe, o zázraku čítania a o význame, ktorým príbehy obohacujú náš život. Kto z nás si neželal, aby ožili jeho obľúbené postavy z knihy? V trilógii sa tento sen stal skutočnosťou. Meggie, Mo, ale aj ostatní za to zaplatia vysokú cenu. Nádherný rozprávkový svet a temná zloba kráčajú ruka v ruke a zdá sa, že spočiatku sa zlu darí o čosi lepšie. Prvý diel sme si mohli prečítať už dlhšiu dobu, teraz prichádza na vianočný trh aj druhýtretí diel, ktoré celú trilógiu uzatvárajú. Od čias Harry Pottera tu nebola taká kniha, ktorá by dokázala ukázať deťom čaro čítania a odtrhnúť ich od počítačových hier. Konečne taká prišla, preto by bola večná škoda nevyužiť túto šancu.

Jarek Nohavica – The Songbook (Kniha písní)

Jaromír Nohavica patrí k legendárnym osobnostiam českej kultúrnej scény, akých je málo nielen v našom regióne, ale na celom svete. Tento slávny skladateľ a spevák si získal milióny fanúšikov v Čechách, na Slovensku a v Poľsku. A niet divu. Veď jeho texty sú priam magické. Či už spieva o svojej rodnej Ostrave, o láske, alebo o alkohole, s ktorým dlho bojoval, jeho pesničky sa vždy dotknú duše človeka a zanechajú na nej stopu. Nohavica si svoje súkromie úzkostlivo stráži, preto ani jeho najnovšia kniha nie je žiadnym bulvárnym životopisom. Namiesto toho nám ponúka vôbec prvú „karaoke“ publikáciu na našom trhu. Je to spevník (Songbook), ktorý obsahuje 64 piesní s melódiami, akordovými značkami a textom a naviac sú jeho súčasťou aj 2CD. Na prvom spieva Mark Landry 25 Nohavicových piesní po anglicky, a na druhom je len gitarový doprovod, pri ktorom si môže pesničky zaspievať sami.

Foto: nerdfighters.ning.com / Martinus.sk