blog

Upíri útočia

štvrtok 19. novembra 2009 00:01
Št 19.11. 2009 00:01

Tak ako sa po svetovom úspechu seriálu Harry Potter vyrojilo nespočetné množstvo príbehov o mladých čarodejníkoch a čarodejniciach, tak ani rozprávania o upíroch po úspechu Twilight ságy nenechali na seba dlho čakať. Momentálne zo slovenskej ponuky najviac zaujmú asi prvé dva diely Upírskych denníkov Súboj a Prebudenie od L. J. Smithovej, ktoré síce vznikli ešte pred Twilight, ale na Slovensko sa dostávajú až teraz.

Upírske denníky sú veľmi ľahko čitateľné, čomu prospieva rýchly, dynamický a napínavý dej, čo sa na upírske takmer horory aj patrí. Naopak, chybou je, že Smithová vytvorila  veľmi stereotypné postavy, ako vystrihnuté z neskutočného prostredia amerických stredných škôl. Hlavná hrdinka – Elena je kráľovnou školy, a preto jej celá stredná leží pri nohách. Nemá chybu – je krásna, obľúbená, vždy správne upravená. Vyučovanie ju takmer nezaujíma, rovnako ako pocity a životy iných ľudí. Má najkrajšieho chalana zo školy. Nie je jej čo vytknúť. Všetci si ju chcú získať.

A práve toto je najväčší problém prvého dielu Upírskych denníkov. Opis a zmýšľanie hlavnej hrdinky je totiž až príliš schematické, neskutočné. Snáď, aspoň dúfam, reálne neexistujú tak hlúpe a sebestredné stredoškoláčky. Jej povaha sa prejaví najmä potom, ako sa v škole zjaví nový záhadný krásavec – Talian Stefan. Ten sa jej okamžite zapáči. To, že má priateľa – Matta – pre ňu nie je problém. Dokonca nie je problém ani to, aby Matta, ktorý ju, na jeho nešťastie, veľmi ľúbi,  žiadala o pomoc pri získaní Stefana. A čo je ešte nereálnejšie – on jej pomáha. Matt je ďalší veľmi nepriaznivý bod v Upírskych denníkoch. Je totiž ťažko uveriteľný, nepôsobí reálne. Aj keby sme si dokázali predstaviť tak necitlivého človeka, akého v tej chvíli spravila Smithová z Eleny, len ťažko si vieme vybaviť takého prispôsobivého, či slepo zaľúbeného chalana, ako opísala Matta.

Autorka má jeden základný problém – ľudské vzťahy. Jej opis tejto časti príbehu je veľmi kostrbatý, nereálny, často až úsmevný, aj keď pochybujem, že to bol jej zámer. Ale aby som nebola len kritická, v druhom diele sa to už výrazne zlepšuje.

Celkovo je Súboj lepšie zvládnutý a autorka sa v ňom zdržiava väčšiny klišé, aj prvoplánových motívov, ktoré tak kričali z textu prvého dielu. Aj dialógy sú tu realistickejšie. V druhom diele sa autorke dokonca podarilo vyvarovať aj takmer všetkým „americko-stredoškolským naivno-hlúpym častiam o kráľovnách školy“.

Nie všetko je  však v tomto seriály hodné kritiky. Smithovej sa musí nechať, že dej (okrem ľúbostnej zápletky) zvládla na výbornú. Dokáže chytiť čitateľa a nepustiť ho, až kým sa nedostane na poslednú stranu, a aj vtedy by už najradšej začal čítať druhý diel. V oboch častiach sa jej podarilo navodiť veľmi ponurú, dramatickú atmosféru, plnú záhad. Ako typický príklad môžeme použiť záhadného upíra Stefana, do ktorého sa Elena zamiluje. Nevieme o ňom takmer nič až do polovice prvého dielu. Dokonca podrobnosti o jeho „premene“ na upíra autorka kúskuje, dávkuje ich počas celého deja len po troškách, aby udržala čitateľa v napätí. Veľmi dobre zvládla aj postavu druhého upíra Damona – Stefanovho brata.

Na základe týchto dvoch postáv sa jej okrem dramatickosti podarilo ešte niečo. Ukazuje ako veľmi záleží na rozhodnutí každého z nás, aký bude náš osud. Ako sa môže jednotlivec rozhodnúť pre dobro či zlo. Aj napriek tomu, že obaja sa ocitli v situácii, kedy sa museli začať živiť krvou, žijú úplne iný život. Jeden ukázal, ako mu nezáleží na ničom okrem seba. Ako sa nebráni zabíjať a ničiť len preto, aby mal silu a moc. Druhý nechce žiť sám v svete, kde nesvieti slnko, a tak sa aj za cenu toho, že je slabší, snaží v rámci možností žiť ako človek.

Smithová prináša v svojich knihách okrem iného ešte jeden zaujímavý pohľad na upírov. Prináša vlastné vysvetlenie toho, čo ich môže zabiť, ako sa dá pred nimi chrániť, a aké obmedzenia a možnosti ich stav umožňuje. Okrem upírov však ukazuje aj na ľudské slabosti. Na pýchu, závisť či  slabosť… Je len na čitateľovi, či v tejto knihe pôjde len po riadkoch, alebo sa za nimi bude snažiť nájsť aj niečo viac.

V septembri tohto roku sa k americkým divákom dostalo aj televízne spracovanie Upírskych denníkov. Podľa trailerov vyzerá veľmi pôsobivo. Uvidíme, či sa dostane aj k nám.

Verdikt:
Prvé dva diely Upírskych denníkov sú plné protikladov. Prinášajú gýč, ale aj kvalitné zápletky a dobre premyslené rozuzlenie. Určite táto séria nebude patriť k vrcholom literatúry tohto roku, ale ako oddychové čítanie je to ideálne. Len je potrebné dávať pozor, aby sme si nezačali myslieť, že všetko v knihe je reálne. A to nielen ohľadom upírov, ale aj namyslených a egoistických mladých, ktorí si myslia, že dokážu dosiahnuť, čo chcú a to zadarmo. Prvý diel by si zaslúžil tri hviezdičky, ale vďaka druhému to spoločne dotiahli na štyri. ****/*****