blog

Keď je strieľanie po kamarátoch zábavné…

utorok 29. decembra 2009 00:01
Ut 29.12. 2009 00:01
Bang!To, že slovenské médiá spravili z televízora len neužitočný lapač prachu, na ktorý sa vďaka jeho modernému dizajnu už nedá ani položiť kvetináč, je pomerne akceptovaný fakt. Otázkou zostáva, čo s tým?

V tomto meste je bordel. Po ulici sa nedá prejsť bez toho, aby človek neriskoval svoj život. Ak tu práve nie sú Indiáni, alebo sa nejakí cvok nehrá s Gatlingom, tak ešte stále sa tu potulujú banditi, ktorí strpčujú život každému.Koho nedostanú banditi, ten dostane guľku do chrbta od zákerného odpadlíka. Posledných pár slušných ľudí už ani nevytŕča päty z domu. Jedinou nádejou je nový sheriff. Povráva sa, že už je na ceste…

Je štvrtok večer a na dvere môjho bytu niekto klope. Otváram a dnu vstupujú štyria moji kamaráti. Usádzam ich v obývačke a z chladničky vyťahujem fľašu vína. Na stole už leží balíček kariet. Štylizovaný nápis na balíčku svieti do prítmia izby krvavočervenými písmenami – Bang!

To, čomu nikto už ani neveril, sa stalo skutočnosťou. V meste je nový sheriff! Situácia je však natoľko neprehľadná, že jeho pomocníci sa ani tak neodvážia vystúpiť z anonymity a pomáhajú mu len skryte. A roboty majú teda dosť! Tento Augiášov chliev potrebuje poriadne vykydať!

Nakoniec sme sa zišli šiesti. Super! Keby nás bolo sedem, tak je to dokonalé, ale hrať v šiestich je tiež parádne. Pravidlá všetci poznáme, veď už keď som sa s touto hrou náhodou zoznámil na jednej akcii v Bukovských vrchoch, hneď mi bolo jasné, že táto hra sa bude páčiť každému. Odvtedy sme ju hrali už mnohokrát. Na tých najneuveriteľnejších miestach s minimálnym počtom hráčov (oficiálne štyria, po drobnej úprave pravidiel kľudne aj traja), ale aj maximálnym (siedmi). Ešte som nestretol nikoho, kto by nechcel hrať znova. A znova… A znova…

Prvá prestrelka nič nevyjasnila. Situácia ostala neprehľadná aj napriek tomu, že sa spotrebovalo množstvo munície. Ešte stále nie je jasné, kto je bandita a kto pomocník sheriffa. Homo homini lupus. Po tvrdej prestrelke prichádzajú Indiáni a využívajú situáciu, kedy sú už všetci bez munície. Ich nájazd bol krvavý.

Čas beží ako splašený. To sa stáva, keď sa človek dobre baví. Hrá sa jedna partia za druhou a od stola sa ozýva hromženie vždy, keď je niekto zasiahnutý. Výbuchy smiechu striedajú chvíle napätie, keď v hre ostáva už len sheriff a odpadlík. Kto vyhrá?

Aj sheriff je len človek. Potom čo dostal dvoch banditov spravil osudnú chybu. Nechal sa oklamať podlým odpadlíkom. Uveril mu a zastrelil vlastného pomocníka. Hovorí sa, že nič človeka nepotrestá tvrdšie než vlastné svedomie. Ale tu sme na Divokom západe, tu prichádza trest okamžite. Sheriffovi boli odobrané všetky zbrane a stáva sa bezmocným. Zákonu proste v tomto meste ruže nekvitnú.

Je jedna hodina po polnoci. Práve sme dopili ďalšiu fľašu vína a dohrali ďalšiu partiu Bang!-u. Je čas vrátiť sa do krutej reality, ktorá nám nenápadne našepkáva, že zajtra (či vlastne dnes) všetci vstávame do práce, a tak by bolo diplomatické dnešnú hru ukončiť. Vyprevádzam kamarátov, umývam vínové poháre a v duchu sa usmievam. Ak by som strávil dnešný večer pred televízorom, tak si ho do konca týždňa nezapamätám. Splynul by so všetkými ostatnými v šedej spleti jednotvárneho televízneho programu. Ale tento večer si pamätať budem. Pamäť človeka je prispôsobená k pamätaniu si výnimočných okamihov a tento taký bol. Každá chvíľa strávená v kruhu kamarátov, vyplnená smiechom a zábavou je výnimočná…

Nakoniec všetko dobre dopadlo. Zostávajúci sheriffovi pomocníci ho nezradili v ťažkej situácii a v rozhodujúcej chvíli ho podržali. Spoločnými silami sa im po mnohých a mnohých prestrelkách podarilo zbaviť sa v meste nielen banditov, ale aj vražedne ambiciózneho odpadlíka. Konečne je v mestečku pokoj a kľud. Sheriff sedí na verande svojho úradu a len mŕtvola odpadlíka, kývajúca sa vo vetre na šibenici, pripomína, že vždy to tak nebolo…

Záver
Bang! je kartová hra určená pre 4-8 hráčov vo veku od desať rokov vyššie. Jej hlavnou výhodou je vysoká atraktivita, ktorá nepoľavuje ani po veľmi dlhej dobe. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že šesť hodín vo vlaku ubehlo ako voda. Cena sa pohybuje okolo tristo korún, čo je síce pomerne dosť, ale táto hra stojí za každú korunu, do nej investovanú, a kvalita prevedenia je podstatne vyššia než na ošúpanom balíčku kariet, ktorý podaktorí používajú namiesto Biblie.

Nevýhodou môže byť pomerne dlhé zaúčanie nových hráčov do systému hry. Pravidlá sú síce pomerne jednoduché, ale množstvo rozličných druhov kariet môže nováčika zo začiatku miasť alebo odstrašovať. Zatiaľ to každý prekonal a stal sa závislým…

Takže ak ste eštea neprepadli čaru hry Bang!, tak máte najvyšší čas začať. Ak sú z vás už ostrieľaní pištolníci Divokého Západu a táto informácia vás minula, tak vedzte, že k Bang!-u už sú k dispozícii aj rozšírenia Mesto duchov a Bang! – Fistful, ktoré ďalej rozširujú už aj tak bohaté možnosti tejto jedinečnej hry.

A teraz hor sa loviť banditov! Bang! Bang!

Ďurko The Kid