blog

Knižné tipy: Povianočné čítanie

pondelok 14. decembra 2009 00:01
Po 14.12. 2009 00:01

Knižné tipy nielen na VianoceAj necelé dva týždne pred Vianocami vychádzajú novinky, ktoré skutočne stoja za to. Žiaľ, ako to už s novinkami býva, kým sa dostanú od nakladateľa do našich skladov a od nás následne k vám, tak hrozí, že už bude po Vianociach. A tak si pod vianočný stromček vyberte radšej z tisícov titulov, ktoré máme na sklade a tieto novinky si nechajte na povianočné obdobie. Veď život Vianocami nekončí, aj keď sa nám občas zdá, že reklamy sa nás snažia presvedčiť o opaku. Okrem toho, dobrá kniha poteší rovnako pred Vianocami, ako aj po nich a nechať si ujsť ktorúkoľvek z dnešných noviniek by bola večná škoda.

Peter Šesták – Nahá profesorka

Napriek tomu, že slovenskí autori sú stále populárnejší a je ich podstatne viac než len Dominik Dán, stále môžeme prehlasovať, že čím viac, tým lepšie. Obzvlášť ak sa jedná o žáner humorného románu, v ktorom sa naposledy výraznejšie presadil Ľudo Dobrovoda s jeho MalkáčomVelkáčom (ak vám tieto dve veľmi milé knižky ušli, tak vrele odporúčam, napríklad aj na Vianoce). Teraz to pre zmenu skúša Peter Šesták, scenárista (na konte má napríklad Slávikov na ulici, či dve série show Slovensko hľadá Superstar), vo voľnom čase kulturista?teoretik a najnovšie aj spisovateľ. Sľubný názov naznačuje, že v tejto knihe o nahotu nebude núdza, či už doslovnú, ale obraznú. Dej sa točí okolo stretávky bývalých spolužiakov a ich triednej profesorky. Ako to už býva, každý chce vyzerať čo najlepšie a snaží sa skryť všetky nedostatky. To ponúka množstvo príležitostí k situáciám, ktoré síce nedopadajú presne podľa predstáv bývalých spolužiakov, ale za to sú veľmi milé a hlavne nadovšetko zábavné.

Michael Connelly – Temná ozvena

Ak ste si mysleli, že tieto Vianoce nebude lepšia správa pre milovníka detektívok ako nový Dán, tak sme sa mýlili. Dán je výborný, ale Connelly je Connelly. Nekorunovaný kráľ (nielen) americkej detektívky má za sebou množstvo románov, z ktorých väčšina je o neortodoxnom detektívovi Harrym Boschovi. Dokonalý hlavný hrdina, ktorý rieši vraždy so zaťatosťou buldoga, nehľadí príliš na pravidlá a v prípade potreby zachádza aj do extrémov, akých by bol schopný málokto. Ani jeho najnovší román nie je o nikom inom. Aj keď najnovší, ako najnovší. Detektívka Temná ozvena je v skutočnosti Connellyho prvotinou, za ktorú okamžite vyhral prestížnu cenu asociácie Mystery Writers of America’s za najlepší prvý román. V tomto debute spoznáme Boscha, ktorého ešte stále trápia jeho vojnové spomienky z Vietnamu, kde slúžil u takzvaných “tunelových potkanov” – čistil tunely pod vietnamskými dedinami od partizánov. Keď narazí na prípad vraždy svojho spolubojovníka, rýchlo zistí, že sa temnoty z podzemia len tak nezbaví. Bude s ňou musieť bojovať v tuneloch pod svojím rodným mestom aj vo vlastnom živote. Recenzia ešte tento týždeň, spolu s profilom tohto výnimočného autora.

Lauren Weisbergerová – Lov na Harryho Winstona

Meno autorky vám pravdepodobne nič nepovie. Ale jej predchádzajúce knihy už určite áno. Veď kto z náš nečítal jej debut Diabol nosí Pradu, alebo aspoň nevidel film. Tento rok sme mali možnosť prečítať si aj jej druhú knihu Všetky dôležité kontakty a teraz nám vydavateľstvo Columbus ponúka aj horúcu novinku tejto spisovateľky – román Lov na Harryho Winstona. Na Slovensku prakticky neznámy Harry Winston je na Západe synonymom pre diamantové šperky výnimočnej kvality. A snubný prsteň tejto značky je považovaný za sen každej romantickej dievčiny. A inak na tom nie je ani jedna z troch hrdiniek Weisbergerovej najnovšieho románu – Brazílčanka Adriana, ktorá sa rozhodne, že presne takýto snubný prsteň bude krášliť jej prst, kým dosiahne tridsiatku. Jej dve kamarátky si nestanovili o nič menšie ciele. Čerstvo rozídená Emmy sa rozhodne nájsť si chlapa z každého kontinentu a Leigh, ktorá vedie zdanlivo dokonalý život, chce silou-mocou nájsť niečo, čo by ju konečne urobilo šťastnou. Ak chcete sledovať, či sa im ich „ambiciózne“ ciele podarí dosiahnuť, máte jedinečnú príležitosť.

Michael Palmer – Druhý verdikt

Ak ste čítali čo len jednu knihu od Michaela Palmera, tak vám je určite okamžite jasné, v akom prostredí sa odohráva jeho najnovší román. Áno, presne tak. Ani tentoraz neopustil tento renomovaný doktor s dlhoročnou praxou svoje dobre známe, lekárske prostredie. Palmer o sebe rozkošne prehlasuje, že písať nikdy nechcel, ale keď si prečítal Cookovu Kómu, tak usúdil, že by to zvládol minimálne rovnako dobre, ale skôr lepšie.  Doterajšia história mu dáva za pravdu, keďže zatiaľ všetky jeho knihy sa dostali do rebríčka bestsellerov New York Times. Vo svojom štrnástom románe nám rozpráva príbeh Dr. They Sperelakis, idealistky, ktorá v snahe pomôcť svojmu otcovi čelí obludnému sprisahaniu lekárov. Postupne, ako odkrýva tajomstvo okolo svojho otca a podivuhodné praktiky v nemocnici, zistí, že bojuje o viac, ako otcov život.

Kate McMullan – Akadémia drakobijcov 1 – Nový žiak

Ak hľadáte knihu pre najmenších členov rodiny, ktorí už ale vedia čítať, tak toto je dokonalý kandidát! Preklad prvého dielu (z devätnástich – no čo, aspoň mu chvíľu vydržia) výbornej fantasy série pre všetky deti od 7 rokov si zobrala na starosť dvorná prekladateľka Harryho Pottera – Oľga Kralovičová. Tá je zárukou, že z knihy sa prekladom nevytratilo nič z pôvodného humoru britskej spisovateľky Kate McMullan, ktorá sa pri písaní tejto série inšpirovala humorom Monty Phytonovcov alebo kultovým seriálom Černá zmija. Pritom však neustále pamätala na to, že píše v prvom rade pre deti, a tak vznikla extrémne úspešná séria príbehov Wiglafa. Chlapca, ktorý uverí, že jeho osudom je stať sa hrdinom, a tak sa prihlási na Akadémiu drakobijcov. Má to však jeden problém, Wiglaf skutočne neznáša pohľad na krv.

Stephen King – Under The Dome

A na záver perlička pre všetkých milovník kultového amerického spisovateľa Stephena Kinga, ktorým nerobí problém angličtina. Na jeho ďalší román si síce asi ešte počkáme, ale niet divu. Veď len pred pár týždňami vyšla jeho najnovšia kniha Under The Dome (Pod kopulou).Tá pojednáva o tom, ako sa zachovajú ľudia, ktorí boli zrazu odtrhnutí od spoločnosti, ku ktorej vždy patrili. Napríklad obyvatelia dvojtisícového mestečka, ktoré obklopila priehľadná kopula, neprepúšťajúca nič väčšie ako kvapky vody. Na slovenský (či skôr český) preklad si budeme musieť ešte počkať pekných pár mesiacov, ale ak viete po anglicky, tak neváhajte. Veď každá kniha tohto fenomenálneho autora stojí za to.

Foto: veryveryfun.com / Martinus.sk