blog

Knižnému Slovensku kraľuje Dán

streda 16. decembra 2009 00:01
St 16.12. 2009 00:01

V rebríčku kníh, ktoré si Slováci želajú pod vianočným stromčekom najviac, sa na prvom mieste umiestnil slovenský autor detektívok Dominik Dán. Druhé a tretie miesto obsadili romantické ságy o upíroch – Twilight Upírske denníky.

Slováci majú najradšej detektívky zo slovenského prostredia a ságy, ktorých hlavnými hrdinami sú zamilovaní upíri. Vyplýva to z rebríčka, ktorý bol zostavený na základe zoznamov kníh, ktoré by si želali nájsť pod vianočným stromčekom zákazníci najväčšieho internetového kníhkupectva Martinus.sk.

Najobľúbenejšie sú detektívky a upíri

Najnovší román slovenského autora Dominika Dána sa katapultoval do čela rebríčka ešte skôr, než bol vôbec vydaný. Úspech tohto tajomného spisovateľa, ktorého identitu nikto nepozná, potvrdzuje aj fakt, že sa do rebríčka presadil aj s ďalšími dvomi románmi, čím sa stal najviac želaným autorom na slovenskom knižnom trhu. Detektívky z dobre známeho prostredia majú pre Slovákov čaro, pred ktorým musela ustúpiť aj najpredávanejšia sága na svete – Twilight.

Ošiaľ okolo upírov však ešte rozhodne nie je za nami. Veď okrem druhého miesta Twilight ságy, ktorá sa drží v rebríčku bestsellerov od svojho vydania, sa do prvej trojky predrali aj Upírske denníky americkej spisovateľky L. J. Smithovej. Sága, ktorá dorazila na slovenský trh len pred niekoľkými mesiacmi, je v skutočnosti o 14 rokov staršia ako Twilight, ale svetoví aj slovenskí čitatelia ju spoznávajú až teraz, vďaka obrovskému úspechu jej mladšej sestričky.

Slovenským autorom sa darí

Popularita slovenských autorov neustále rastie. Veď okrem bezkonkurenčne prvého Dominika Dána, ktorý zabral hneď tri priečky, sa v prvej tridsiatke umiestnilo ďalších deväť slovenských autorov spolu s kolektívom autorov, ktorí sa podieľali na unikátnom literárnom projekte Slovensko píše román. Jeho cieľom bolo pod vedením populárnej slovenskej autorky Evity Urbaníkovej napísať knihu, ktorá by bola spoločným dielom celého Slovenska. Zámer sa podaril a jeho výsledkom je kniha Minulosť ťa dostane, ktorá je štvrtou najželanejšou publikáciou slovenských čitateľov.

Encyklopedický národ

Slováci sa však nezaujímajú len o vraždy a upírov. Veď v rebríčku sa umiestnilo hneď päť encyklopédií, ktoré potvrdzujú, že na Slovensku máme záujem prakticky o všetko. Od metód prírodnej liečby, ktoré vo svojej najnovšej publikácii zhrnul slovenský špecialista na zdravú výživu Igor Bukovský, cez obrazového sprievodcu svetom živočíchov a ich správaním Život zvierat až po farebnú históriu i súčasnosť našej planéty zachytenú v encyklopédii Zem. Nevraviac o encyklopédiách VesmírČlovek, ktoré by pod vianočným stromčekom potešili tiež.

Rebríček najželanejších kníh je založený na službe, ktorú svojím zákazníkom ponúka internetové kníhkupectvo Martinus.sk. Zákazníci majú možnosť vytvoriť si zoznam kníh, ktoré by ich potešili pod vianočným stromčekom a tento zoznam následne zaslať svojím príbuzným, alebo ho zverejniť. Preto tento rebríček neodráža reálnu predajnosť jednotlivých publikácií ako skôr skutočné želania slovenských čitateľov.

Rebríček 30. najželanejších kníh

  1. Mucha – Dominik Dán
  2. Twilight sága (komplet kolekcia 1-4) – Stephenie Meyerová
  3. Upírske denníky (Súboj a Prebudenie) – L. J. Smithová
  4. Minulosť ťa dostane (Slovensko píše román) –  Slovensko
  5. Kľúč – Joe Vitale
  6. Nová miniencyklopédia prírodnej liečby – Igor Bukovský
  7. Chatrč -Paul Young
  8. Dracula – knieža nemŕtvych -Dacre Stoker, Ian Holt
  9. Klamstvá – Táňa Keleová-Vasilková
  10. Nevidím, nepočujem, milujem – Iva Kučerová
  11. Sekundu pred zbláznením (Všetko je, ako je) – Pavel Hirax Baričák
  12. Hostiteľ – Stephenie Meyerová
  13. Nevera – Katarína Machová
  14. Anjelská hra – Carlos Ruiz Zafón
  15. Anglicky 15 minút denne – Jane Wightwick
  16. Zem (Veľká encyklopédia)
  17. Tajomstvo – Rhonda Byrneová
  18. Eon – zaklínač drakov – Alison Goodmanová
  19. Vesmír (Veľká encyklopédia)
  20. Cela číslo 17 – Dominik Dán
  21. Prekliaty ostrov – Dennis Lehane
  22. Noc temných klamstiev – Dominik Dán
  23. Posadnutosť – Jozef Heriban
  24. Človek (Veľká encyklopédia)
  25. Topánky z papiera – Denisa Fulmeková
  26. Život zvierat – Charlotte Uhlenbroek
  27. Konaj ako dáma, mysli ako muž – Steve Harvey
  28. Brida – Paulo Coelho
  29. Bodka 2 – Milan Lasica
  30. Miluj ma navždy – Katarína Gillerová