blog

Knižné tipy: Je vám zle z politiky? Vezmite si knihu

pondelok 11. januára 2010 00:01
Po 11.01. 2010 00:01

Dan Brown - Stratený symbolZa posledný týždeň sa naša krajina ohromne zviditeľnila. Poslali sme Írom trhavinu, zahraničných aj domácich kamionistov sme nechali hodiny stáť na hraničných priechodoch. Ak máte už podobných správ, ktoré sú všade okolo, plné zuby a potrebujete odísť (aspoň duchom na chvíľu odtiaľto preč) skúste siahnuť po knihe. Tá vás vtiahne do sveta, kde spomenuté problémy nebude nik riešiť. Možno vám pomôže vybrať i pohľad na pár tohto týždňových noviniek.

Dan BrownStratený symbol

Čím iným by sme mohli začať tohto týždenný prehľad odporúčaných noviniek, ak nie asi najočakávanejšou knihou Stratený symbol. Po Anjeloch a démonoch, Da Vinciho kóde a iných  známych a obľúbených knihách Dana Browna sa aj slovenskí čitatelia dočkali jeho horúcej novinky. A že sa skutočne tešia je viac ako očividné, veď Stratený symbol sa stal najrýchlejšie sa predávajúcou knihou v histórii nášho kníhkupectva. A ver je sa na čo tešiť. Brown pripravil opäť dej plný napätia a prekvapení. Príbeh románu sa neodohráva ani deň. Danovi Brownovi stačí na zápletku aj rozuzlenie len 12 hodín. V knihe využil okrem lákavého námetu najmä svoj vynikajúci rozprávačský talent. A ak by ste chceli o knihe vedieť viac, tak si určite prečítajte našu recenziu anglického originálu.

Paul Hoffman – Ľavá ruka Boha

A pri knihách inšpirovaných alebo zasiahnutých vierou a cirkvou ešte ostaneme. Kniha Ľavá tuka Boha sa odohráva v útulku spasiteľov. Tu nasilu privádzajú deti, proti ich vôli. Mnísi, ktorí ich „vychovávajú“ a týrajú, to robia len pre jediný cieľ, a to aby prejavili svoju lásku a úctu Obesenému spasiteľovi. Príbeh dopĺňa skľučujúce a temné prostredie, ako vystrihnuté zo stredovekých obrázkov mrazivých kláštorov. Hlavným hrdinom prvej knihu chystanej trilógie Ľavá ruka Boha je chlapec, ktorý nevie, podobne ako ostatní na tomto mieste, ako sa naozaj volá, koľko má rokov a koľko  dní, mesiacov či rokov ešte bude žiť. A ani netuší, že sa stane Anjelom smrti. Ak by ste sa chceli o knihe dozvedieť viac, prípadne aspoň z trochu iného pohľadu, určite si pozrite knižný trailer, ktorý nájdete na konci nášho dnešného výberu.

Antonín DoležalLékařský dekameron

Po temných chodbách prinášame tip aj na odľahčenejšie a zábavnejšie čítanie. Antonín Doležal sa inšpiroval talianským autorom Giovannim Boccacciom a podobne ako on v 14 storočí priniesol sto príbehov v jednej knihe. Na rozdiel od Boccacia majú však jeho poviedky určité zameranie. Prostredie nemocníc a kliník sa nm môže zdať chladné, sterilné a odmerané. Antonín Doležal nám ho však predstavuje z úplne iného uhla. Prináša nám vtipné texty z lekárskeho prostredia. Doležal rozpráva skutočné príbehy lekárov, pacentov či sestričiek. V jednotlivých textoch prepletá lásku, vzťahy, sex ale aj múdrosť. Nezabúda však vyjadrovať svoj obdiv k tomuto povolaniu. Rovnako s obdivom však pripomína, že lekári sú tak ako my len ľudia.

Hanif KureishiLáska ve smutné době

Láska ve smutné době je prvá zbierka poviedok talentovaného a známeho britského spisovateľa Hanifa Kureishiho, ktorého viacerí označujú za najúspešnejšieho súčasného spisovateľa na Britských ostrovoch. Autor rozpráva desať príbehov, kde hlavnými hrdinami nie sú teenageri, ale  zrelí ľudia, ktorí stoja na križovatke svojich životov a rozmýšľajú, ktorou cestou sa vydať ďalej. Keďže však človek často hľadá pri takýchto problémoch odpovede na svoje otázky inde ako v sebe, hrdinovia si pomáhajú alkoholom, drogami, sexom či náboženstvom. V týchto smutno-veselých poviedkach autor mapuje nielen vývoj lásky ako takej, ale prináša aj pohľad na dnešný multikulturálny svet.

Igor HochelK mojim ústam nahá (žena)

Na záver sme pre vás vybrali aj niečo iné ako prózu, a to zbierku básní Igora Hochela, bratislavského rodáka, ktorý vyštudoval slovenský a bulharský jazyk na Univerzite Komenského. Hochel vydal už viacero zbierok. Debutoval v roku 1979 knihou Strom pred domom. Neskôr to boli napríklad Svetlá na hladine či posledná Utkané z vlasov z roku 2005. Okrem básní je autorom literárnych recenzií, ale vydal aj monografiu slovenského autora Ladislava Balleka.

„k mojim ústam
prichádza nahá žena
a cez ňu
akoby príroda vo svojej prapodstate

príroda ešte nevyriekla čo mala
a ktosi už nad ňou urobil amen

ale bude tu znova
aby dorozprávala svoj príbeh

a ja sa tak cez ňu prinavrátim
k nahej podstate svojich slov“