blog

Moderná detektívka a jej autori: Michael Connelly

piatok 8. januára 2010 00:01
Pi 8.01. 2010 00:01

Keď sme v prvom článku o modernej detektívke hovorili o Dominikovi Dánovi ako o „slovenskom Connellym“, nebolo to len tak, bezdôvodne. Veď s kým iným porovnávať najúspešnejšieho slovenského autora ak nie s neoficiálnym kráľom súčasnej detektívky. A tým Michael Connelly bezpochyby je.

Prvá kniha Michaela Connellyho vyšla v roku 1992, ale jeho spisovateľská kariéra začala oveľa skôr. Jej počiatky sa dajú datovať do roku 1980. V tom čase študoval na Floridskej univerzite stavebníctvo, lebo chcel pokračovať v šľapajach svojho otca a stať sa vývojovým projektantom. Štúdium ho však nebavilo tak, ako si predstavoval. Všetko sa zmenilo, keď náhodou uvidel film Roberta Altmana Dlhé lúčenie (The Long Goodbye), natočený na motívy rovnomenného romány Raymonda Chandlera. Filmom, ale aj knihou ostal uchvátený. Okamžite si prečítal všetky knihy Raymonda Chandlera a pevne sa rozhodol, že aj z neho sa stane autor detektívok. Svoj hlavný študijný odbor zmenil na žurnalistiku, za vedľajší odbor si zvolil kreatívne písanie a oslnivá kariéra mohla začať.

Mohla, ale nezačala. Veď po univerzitných štúdiách bol Connelly len čerstvo vyštudovaným novinárom bez akýchkoľvek skúseností. Podarilo sa mu zamestnať sa v v miestnych floridských novinách, kde sa špecializoval na články o kokaínovej vojne, ktorá v tom čase Michael Connellyotriasala floridským podsvetím. V roku 1986 uverejnil spolu s kolegami rozsiahlu sériu článkov o ľuďoch, ktorí prežili haváriu letu Delta 191. Tá mu vyniesla nomináciu na Pulitzerovu cenu a zároveň možnosť zamestnať sa v prestížnych novinách Los Angeles Times.

A tak sa v roku 1987 ocitol v Los Angeles, kde sa stal investigatívnym reportérom na plný úväzok. V tejto práci sa dôkladne oboznámil s fungovaním policajného aparátu a stretol sa aj s množstvom zaujímavých prípadov, ktoré neskôr slúžili ako inšpirácia pre jeho romány. Traduje sa, že po príchode do Los Angeles sa išiel pozrieť do High Tower Apartments – miesta, kde žil jeho najobľúbenejší filmový hrdina – Philip Marlowe. Connelly vtedy vraj prinútil manažéra budovy, aby mu zavolal, keby sa tam uvoľnil apartmán. O desať rokov neskôr sa manažér ozval a Connelly strávil niekoľko nasledujúcich rokov v maličkom apartmáne so zničenými stenami a nefungujúcou klimatizáciou len preto, lebo tu „oficiálne“ žil Philip Marlowe a skutočne natáčal Robert Altman.

Medzitým však prišiel rok 1992 a Michaelovi Connellymu vyšiel prvý román. Volal sa Temná ozvena (áno, presne tak, naša decembrová novinka je v skutočnosti vôbec prvým románom, ktorý Connelly napísal) a prvýkrát sa v ňom stretávame s autorovým najobľúbenejším hrdinom Harrym Boschom. Michael Connelly získal za tento román prestížnu Edgarovu cenu (pomenovanú po Edgarovi Alanovi Poeovi) za najlepší prvý detektívny román, a tak bolo hneď jasné, že Harryho Boscha nestretli nadšení čitatelia poslednýkrát. Tak ako väčšina autorov detektívok, aj Michael Connelly sa rozhodol držať sa jedného hlavného hrdinu, ktorý vystupuje vo väčšine jeho diel. Plným menom sa volá Hieronymus Bosch, je policajným detektívom v Los Angeles, ale hlavne je to postava, ktorú si okamžite zamilujete.

Harry Bosch je priam archetypom detektíva. Žije sám, miluje jazz, rád si vypije, ale nepreháňa to a jeho milostný život rozhodne nie je nudný. Keď sa pustí do prípadu, tak ho nezaujíma nič iné, len snaha vypátrať vraha. V policajných radoch je považovaný za veterána a typického nositeľa problémov, preto si len ťažko hľadá partnerov, ktorí by ho boli ochotní tolerovať. Respektíve on si ich ani tak nehľadá, ako ich skôr trpí. Jeho neortodoxné metódy sú založené nielen na jeho cynizme a tvrdohlavosti, ale aj na jeho minulosti. Za mlada slúžil vo Vietname u takzvaných “tunelových potkanov” – čistil tunely pod vietnamskými dedinami od partizánov. Jeho matka bola prostitútka, ktorú zavraždili, keď mal Harry 11 rokov. Svojho otca spoznal až v dospelosti, preto bol detstvo nútený stráviť v rôznych detských domovoch.

Harry Bosch je jednoducho veľmi zaujímavá a komplexná postava. Občas sa zdá, že po 15 knihách, ktoré mu už autor venoval, sa nenájde nič nové, čo by nás na Boschovi mohlo prekvapiť, ale Michael Connelly sa to vždy znova a znova podarí. Veď ako hovorí samotný autor – aj keď si sem-tam zvolí aj iného hlavného hrdinu pre svoje romány (či už je to bývalý agent FBI Terry McCaleb alebo reportér Jack McEvoy), jeho cieľom je len poskytnúť inú perspektívu, z ktorej sa dá vnímať Harry Bosch.

Je preto trochu paradoxom, že zatiaľ jediná sfilmovaná kniha Michaela Connellyho je Krvná pomsta, ktorú režíroval a hlavnú postavu Terryho McCaleba stvárnil slávny americký herec Clint Eastwood (film je u nás distribuovaný pod názvom Krvavá stopa). Jedno je však isté, ešte stále sa môžeme tešiť na stále nové a nové príbehy od tohto špičkového autora. V angličtine už vyšli dva romány, ktoré sme zatiaľ nemali možnosť si prečítať v slovenčine. Ďalší príbeh Harryho Boscha je opísaný v románe Deväť drakov (Nine dragons) a možnosť opäť sa stretnúť s hlavným hrdinom Connellyho najlepšieho románu Básnik smrti Jackom McEvoyom budeme mať v románe Strašiak (Scarecrow). Nevieme sa dočkať!

Zaujímavé linky:

Prečítajte si aj o ďalších vynikajúcich autoroch detektívok v našom seriále Moderná detektívka a jej autori