blog

Upíri, okultizmus, detektívky – najväčší hýbatelia knižného trhu

utorok 5. januára 2010 00:01
Ut 5.01. 2010 00:01

Aké knihy boli najčítanejšie alebo najpredávanejšie? Ktoré najviac zaujali a dokonca vytvorili fenomén či trend? Prinášame vám rebríček desiatich kníh alebo autorov, ktorí podľa nás najviac poznačili knižný trh minulého roku. Ak niektoré z nich nemáte, možno zistíte, že by sa vám do vašej knižnice hodili. 🙂

Upírske denníky

Jedným z najväčších prekvapením konca roku bola séria Upírskych denníkov. Autorke L.J. Smithovej vyšli na Slovensku v minulom roku dva diely, a to  Súboj a Prebudenie. Oba sa zaradili medzi najpredávanejšie tituly. Tento rok – 12. januára vychádzajú posledné dve časti – Temnota a Zbesilosť, ktoré už v predpredaji zaznamenali neuveriteľný záujem a takmer dva týždne pred predajom sa dostali na čelo najpredávanejších kníh na Martinus.sk. Predbehli dokonca aj svojho tematického súrodenca – Twilight ságu. Upírske denníky patria medzi knihy o čoraz obľúbenejšej upírskej tématike. Stredoškoláci sa musia vyrovnať s tým, že existujú na svete aj stvorenia, ktoré sa živia ľudskou krvou. Nie všetky sú však, podobne ako ľudia, krvilačné. Niektoré sa so svojimi pudmi snažia bojovať a chcú sa vrátiť k svojej ľudskosti. Je však vždy otázne, či budú úspešní.  Aj napriek tomu, že boli Upírske denníky napísané skôr ako Twilight, k slovenským čitateľom sa dostali až tento rok. V Amerika sa už podľa predlohy L. J. Smithovej vysiela aj rovnomenný seriál.

Twilight sága

Príbeh, ktorý zmenil knižný svet. Autorka Stephenie Meyerová slovenských čitateľov očarovala príbehom o mladých ľuďoch, upíroch, vlkolakoch a vzťahoch medzi nimi. Jednotlivé diely Súmrak, Nov, Zatmenie a Úsvit boli po uvedení vždy medzi najpredávanejšími knihami internetového kníhkupectva Martinus.sk. Aj teraz sa medzi nimi pohybujú a to najmä Kompletná kolekcia, v ktorej sa nachádzajú všetky štyri diely.

„V hrobovom tichu mi s náhlym zábleskom intuície zrazu všetky kúsky zapadli na miesto.
Je tu niečo, o čom Edward nechce, aby som vedela.
Niečo, čo by Jacob predo mnou netajil.
Niečo, kvôli čomu Cullenovci aj vlci vyrazili do lesa a dostali sa k sebe nebezpečne blízko…
Niečo, čo som aj tak očakávala.
Niečo, o čom som vedela, že sa stane znova, nech by som si hocako veľmi želala, aby sa to nikdy nestalo.
Toto sa tuším nikdy neskončí, však?“

(Zatmenie)

Paulo Coelho

Tento brazílsky spisovateľ patrí medzi najpredávanejších autorov vôbec. Inak tomu nie je ani u nás. Jeho nová kniha v slovenčine Brida sa stala hitom. Pritom ju po prvýkrát vydal už v roku 1990 k nám sa však dostala až teraz. Tak ako v ostatných Coelhových knihách aj v Bride má dôležité miesto okultizmus, mágia a duchovno. V svojej slovenskej novinke predstavuje, podobne ako napríklad v Čarodejnici z Portobella, ženu, jej silu a túžby. Coelhove knihy spôsobili ošiaľ. Autor dokázal zmeniť časť čitateľov a spraviť z nich fanúšikov možno až závislých na svojich dielach. Okrem Bridy je ešte stále veľmi populárna asi najslávnejšia Coelhova kniha Alchymista, ktorou vyvolal prvé šialenstvo.

Slovenské úspechy

Veľký úspech tento rok zaznamenali najmä slovenskí autori.

Za vrchol tohto roku v slovenskej literatúre novinári, spisovatelia aj kritici označujú dvoch autorov a  to Pavela Vilikovského s jeho Vlastným životopisom zla a Jána Roznera s knihou Sedem dní od pohrebu. Obe rozprávajú o minulosti. Pripomínajú obdobie socializmu. Vilikovský hľadá podstatu zla, ukazuje strach, ktorí žil v ľuďoch počas totality. Hovorí o slobode, ktorú tu nik nepoznal, a preto nikomu ani nechýbala. Rozner prináša citlivý príbeh, ktorý sa odohráva počas týždňa po smrti jeho manželky Zory Jesenskej.  Autor však nerozpráva len o svojich citoch, ale aj o spoločnosti a „osobnostiach“, ktoré boli vtedy pri moci a na výslní.

Za úspešný môže minulý rok považovať aj martinský spisovateľ Pavel Hirax Baričák. Počas 12 mesiacov vydal tri prózy – Kým nás láska nerozdelí: Hľadania, Kým nás láska nerozdelí: Nachádzania, Sekundu pred zbláznením (Všetko je, ako je) a dokonca aj jednu básnickú zbierku More srdca. Väčšina z jeho titulov sa umiestnila aj medzi najpredávanejšie knihy a zaradil sa tak medzi obľúbených slovenských autorov.

Solitaire netrpel žiadnymi spoločensky zavrhovanými neduhmi ako alkohol, hracie automaty, kurvy či pivní kamoši z mokrej štvrte. Disponoval relatívne vysokým inteligenčným kvocientom, starostlivo pestovanou telesnou schránkou, použiteľným fejsom bez zjavných estetických chýb a vyholenými vajcami i podpazuším.

Sekundu pred zbláznením (Všetko je, ako je)

Medzi najpredávanejších už tradične patril záhadný autor detektívok Dominik Dán. Minulý rok si slovenskí čitatelia mohli zgustnúť na jeho dvoch nových kriminálkach – Mucha a Noc temných klamstiev. Dán láka čitateľov na pútavé a napínavé príbehy, ktoré sú zo slovenského prostredia. Medzi najpredávanejšie stále patrí aj jeho kniha z roku 2007 Červený  kapitán.

Po Mafii v Bratislave ohromil Gustáv Murín ďalšou knihou o podsvetí a mafii. Tentoraz si na mušku vzal Mikuláša Černáka. Jeho „vláde nad Slovenskom“ venoval knihu Mafia na Slovensku (Osudy bossov Černákovej éry). Murín mapuje počínanie tejto vetvy organizovaného zločinu na Slovensku a možno tým aj poskytuje vysvetlenie, prečo bol jeden z najznámejších slovenských bossov v októbri tohto roku odsúdený na doživotný trest.

„Zomreli, zomriem…“, to boli jediné slová, ktoré ešte dokázal vysloviť jeden z desiatich mužov, ktorí sa stali terčom najväčšieho masakru v dejinách slovenského zločinu. Išlo o povestný gang Pápayovcov z Dunajskej Stredy.

(Mafia na Slovensku Osudy bossov Černákovej éry)

Záujem však nevzbudila len beletria. Ľudovít Ódor sa minulý rok postaral o revolúciu v ekonomickej literatúre. Jeho Krizonómia z nadhľadu, ktorá vyšla minulý rok vzbudila veľký záujem. Kniha s kresbami známeho karikaturistu Martina Šútovca – Shootyho sa stala hitom nielen pre milovníkom ekonómie. Ukazuje, že pri spomienke na krízu sa nemusí len nariekať. Úspech si minulý rok vydobila aj jeho kniha z roku 2007 Ekonómia z nadhľadu.

Úspech neslávili len slovenskí autori, ale aj vydavateľstvá. Najviac si polepšilo asi vydavateľstvo Evitapress Evy Urbaníkovej. Minulý rok v ňom vyšlo viacero kníh, ktoré sa väčšinou prebojovali aj medzi najpredávanejšie knihy. Patria medzi ne napríklad Všetko alebo nič: Príbeh pokračuje od Urbaníkovej alebo Pavučinové pančušky od Anny Adamovej. Vydavateľstvo Evitapress má už svojich stálych čitateľov, čo sa prejavuje pri takmer každej novinke, ktorú im ponúkne. Slovenský knižný trh ovplyvnil aj vznik v histórii prvého slovenského románu písaného viacerými autormi priamo na internete: Minulosť ťa dostane.