blog

Veselý a elegantný Edgar Allan Poe

piatok 22. januára 2010 00:01
Pi 22.01. 2010 00:01

Edgar Allan PoeKeby sme začali hrať hru na asociácie, čo by sa vám vybavilo pri vyslovení mena Edgar Allan Poe? Temnota, strach, depresia, poprípade čiernobiely portrét odmeraného mladého muža, ktorého najviac preslávili básne, ktoré by sa dali charakterizovať práve týmito tromi slovami? Áno, presne tak si slávneho amerického spisovateľa pamätá celý svet a presne tak sa zapísal do histórie.  Ako však naznačuje doteraz nikdy nezverejnený akvarel, možno mu tento imidž prisudzujeme neprávom.

Edgar Allan Poe viedol búrlivý život, na ktorý nakoniec aj doplatil. Zomrel „úplne osamotený a v biede.“ Pravdepodobne aj to je dôvod, prečo sa zachovalo len niekoľko dagerotypov z finálneho obdobia jeho života, na ktorých vidíme muža bledého ako smrť, s prepadnutými očami a rozcuchanými vlasmi.  Imidž, ktorý sa dokonale hodí k jeho temným a depresívnym dielam.

Učenci nás však upozorňujú, že predstava Poa, ktorý celý život prežil ako „kráčajúca mŕtvola“, môže byť mylná. Veď na akvarelovej maľbe z jeho mladosti je zachytený Poe, ktorý je nielen mladý, ale aj svieži, plný života, elegantne upravený a očividne na vrchole svojich tvorivých síl. Autorom tejto maľby je A.C.Smith, patrí medzi jeden z troch existujúcich portrétov autora a v sobotu bude vôbec prvýkrát verejne predstavený verejnosti.

Na tomto doteraz prakticky neznámom portréte je Poe zachytený ako sedí pri stole s perom a papierom v ruke. Jeho horná pera je do hladka oholená, ale bokombrady má patrične husté a výrazné. A čo je najprekvapujúcejšie – na tvári mu pohráva náznak úsmevu. A ako hovorí majiteľ obraz a zároveň odborník na Edgara Allana Poa – Cliff Krainik: „(Portrét) zachytáva Poa tak, ako ho videli jeho súčasníci – ako  príťažlivého, sofistikovaného mladého muža na vzostupe. Dagerotypy ho ukazujú v jeho neviazanom období, kedy si prešiel všetkými ťažkosťami svojho života.“

Napriek tomu, že bola potvrdená pravosť portrétu, z jeho histórie sa veľa nevie. Jedno je isté – Smith bol maliar, ktorý pôsobil v určitom čase vo Filadelfii a Baltimore, mestách, kde žil aj Poe. Ten mu stál ako vzor na akvarel v rokoch 1843-1844 tj. päť alebo šesť rokov pred svojou smrťou.

Smith je zároveň aj autorom Poeovej skice, na základe ktorej vznikla rytina, ktorá bola neskôr vytlačená v časopise Graham’s Magazine v roku 1845. Nevieme, čo si Edgar Allan Poe myslel o samotnom akvarele, ale skicou veru nadšený nebol. Veď v roku 1844 napísal Jamesovi Russelovi Lowellovi: „Pýtaš sa ma na môj portrét. Už je hotový nejakú dobu, ale ako rytina je oveľa lepší než ako portrét. Veľmi sa tam nepodobám.“

Rovnako nevieme, kto zaplatil autorovi za jeho maľbu a až do roku 1978 nie sú osudy portrétu známe. Vtedy sa ho podarilo Krainikovi objaviť v rozsiahlej zbierke istého zberateľa. Okamžite v portréte spoznal Poa a maľbu kúpil za pár dolárov. Teraz chce tento obraz predať na aukcii, pričom si vybral výborný čas. Veď minulý rok sa vzácny výtlačok Poeho prvej knihy Tamerlán a iné básne predal za 662.000 dolárov. Momentálne je to rekordná suma, ktorá bola zaplatená za knihu v histórii americkej literatúry

Klainik síce tvrdí, že mu nejde o peniaze, ale aukčný dom dodáva, že sa portrét predá za minimálne 30.000 dolárov, pričom cena sa môže ľahko vyšplhať cez 50.000 dolárov. Ešte predtým však bude portrét vystavený pri príležitosti 201. výročia Poeho narodenín v jeho rodnom Baltimore. Takže ak ste náhodou v USA a máte cestu okolo – zastavte sa v sobotu alebo v nedeľu na miestnej radnici. Veď ak portrét kúpi nejaký pravoverný zberateľ, tak možno opäť zmizne z povrchu zemského na ďalších 32 rokov.

Zaujímavé linky:

Životopis Edgara Allan Poa.

Zdroj: Salon.com

Foto: Poedecoder.com / Martinus.sk