blog

DVD novinky: Hezky česky

streda 3. februára 2010 13:45
St 3.02. 2010 13:45

a1Áno, tento týždeň si berieme na mušku 3 české filmy, ktoré rozhodne stoja za povšimnutie. Pozrime sa na ne teda bližšie.

Bolek Polívka, Eva Holubová, Jan Budař, Jaroslav Dušek a ďalší skvelí herci. Zvučné mená, ktoré sú zárukou skvelého filmovéhoa1 zážitku. A názov filmu? Operace Dunaj. Tieto dve slová boli zároveň krycím názvom pre inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968. Medzi poľskými tankami, ktoré vyrazili oslobodiť suseda – údajne ohrozeného kontrarevolúciou – je i starý tank „Beruška“. Ten vyjde z kasární ako posledný, beznádejne zablúdi a do rána skolabuje v pohraničnom českom zapadákove. Jeho obyvatelia neskrývajú odpor k okupantom. Keď však obe strany zistia, že sa stali obeťami situácie a že sú schopní sa ľudsky dohodnúť, začnú medzi aktérmi vznikať nejrôznejšie vzťahy. Je potrebné opraviť tank, pochváliť sa českou knedlíkovou kuchyňou a možno sa i zamilovať… „Nezajímá mne ideologie, ale historie z pohledu člověka. Je to film o porozumění,“ prehlásil debutujúci Jacek Głomb, ktorý svoju tragikomédiu natočil podľa vlastnej divadelnej inscenácie, uvedenej v roku 2006 v poľskej Lehnici. Tú s okupáciou Československa spojujú historické fakty: operovalo odtiaľto sovietske velenie invázie a boli sem prevezení zatknutí češkí politici, spojení s pražskou jarou. Je teda zrejmé, že film sa oplatí vidieť.

a2Nový česko – slovenský koprodukčný film Hodinu nevíš je inšpirovaný nemocničnými vraždami, lepšie povedané konkrétnym a notoricky známym prípadom tzv. heparinového vraha. Kto bol ten človek, ktorý přišiel ľuďom pomáhať a miesto toho ich poslal na druhý breh? Kto je ten, ktorý sa začal hrať na Boha? Čo bolo príčinou a čo sa odohrávalo v mysli toho, kto sa rozhodol vykonať a vykonávať tie najťažšie zločiny a mať pritom ešte pocit, že vlastne robí dobrú vec? Čo núti nádejného a inteligentného adepta štúdia medicíny z podstaty sa zmeniť a páchať na ľuďoch zlo? Sledujeme príbeh, ktorý sa mohol stať, možno stal, a, bohužiaľ, kedykoľvek stať môže. A prvé, čo vás napadne, keď zistíte, koho ste vlastne poznali, je – koľko chýbalo, aby sa obeťou stal ktokoľvek z vašich blízkych a známych, alebo dokonca vy samotní.

Helena Altmanová je sympatická profesorka francúzštiny a literatúry na gymnáziu. Patrí k obľúbeným pedagógom, vďaka zdravému a3nadhľadu si rozumie so študentami i kolegami v zborovni. Ďaleko nepredvídateľnejšie okamihy ju však čakajú v osobnom živote. Rozvetvená rodina k tomu poskytuje dostatok príležitostí. Súžitie v jednom byte s bývalým manželom, úspešným spisovateľom Karlom, problémy ovdovelej sestry Kristýny, manželské karamboly syna Adama i pozdné lásky babičky Alžbety – to všetko Helenu zamestnáva natoľko, že jej na vlastný život a vlastné city akosi neostáva čas. A napriek tomu jedného dňa príde to, čo obvykle prichádza, keď už sme na sny rezignovali. Helena sa za pohnutých okolností zoznámi s lekárom záchrannej služby Františkom. A úplne normálne a naplno sa zamiluje! Začína búrlivý príbeh plný vášne, rozchodov a návratov, v ktorom zamilovanej dvojici komplikujú vzťah plánovite či neplánovane ako partneri, tak ďalší členovia rodiny. S filmom Líbáš jako Bůh si užijeme veľa zábavy.

Zdroj foto: martinus.sk