blog

Knižné tipy: Aj nuda môže byť zábavná

pondelok 15. februára 2010 00:01
Po 15.02. 2010 00:01

Nová "evitovka" Čistá nudaMy vieme, že celý svet žije teraz olympiádou. Aj my sa tešíme z nášho prvého olympijského zlata po dlhých rokoch (Z celého srdca ďakujeme, Nasťa!). Ale úprimne – ako dlho vás baví pozerať sa na skoky na lyžiach, biatlon, severskú kombináciu, alpské lyžovanie, šortrek, skeleton a na dôvažok ešte aj na ten podivný curling? Niektorých dlho, iných menej. Ak patríte k tej druhej skupine, tak pre vás máme príjemnú a o nič menej napínavú alternatívu. Presne tak, knihy dokážu rozbúriť emócie rovnako ako Kuzminovej jeden a pol sekundový náskok. Neveríte? Siahnite po niektorom z našich tipov a presvedčte sa sami.

Eva Bacigalová – Čistá nuda

Vydavateľstvo Evitapress populárnej spisovateľky Evity Urbaníkovej sa tento rok pravdepodobne rozhodlo vyhrať cenu najusilovnejšieho z malých vydavateľstiev. Minulý týždeň nám ponúklo prvý slovenský román o homosexuáloch z pera Tamary Tainovej a tento týždeň už máme možnosť predobjednať si klasickú „Evitovku“ so sľubným názvom Čistá nuda. Ale nudiť sa veru nebudete. Eva Bacigalová nám vyrozpráva pravdivý príbeh obete jednej z najkrutejšej formy týrania, aké zažíva obrovské množstvo žien aj na Slovensku. Pri románe o citovom vydieraní, rafinovaných manipuláciách a psychickom násilí, ktoré sme schopní páchať práve na tých najbližších, neostane jedno oko suché. Veď koľko takých prípadov poznáme aj z nášho blízkeho okolia, nielen zo suchej štatistiky „každá piata žena na Slovensku je týraná.“

Robert Ludlum – Pandořina skříňka

Po klasickom románe pre ženy tu máme niečo pre milovníkov napínavých príbehov, ktoré aj do slovenského slovníka prenikli pod označením triler. A práve fanúšikom tohto žánru nie je meno Robert Ludlum neznáme. Jeho trilógia o agentovi menom Jason Bourne, ktorý nielenže stratil pamäť, ale ešte sa ho aj pokúša každý zabiť, mu získala milióny fanúšikov po celom svete. Ďalšie milióny sa pridali po sfilmovaní tejto trilógie. Robert Ludlum však potvrdil, že celosvetový úspech bol zaslúžený v ďalších viac ako 20 napínavých príbehoch, ktorých kvalita bola prinajmenšom zrovnateľná. Autor, ktorý zomrel v roku 2001, nás už novým príbehom neprekvapí, ale ani jeho staršie romány nestrácajú nič zo svojho čara. Rovnaké je to aj v prípade románu Pandořina skříňka, ktorého dej sa točí okolo tajných cirkevných dokumentov, ktoré musia ostať v utajení za každú cenu. Ich zverejnenie by otriaslo základmi kresťanského sveta. Zdá sa však, že práve o to niekomu ide…

Salman Rushdie – Čarodejnica z Florencie

Britsko-indický spisovateľ Salman Rushdie sa po celom svete preslávil hlavne vďaka svojmu kontroverznému dielu Satanské verše, ktoré v moslimskom svete vzbudili takú vlnu pobúrenia, že na milého Rushdieho bola uvalená fatwa. To bolo v roku 1998. Píše sa rok 2009 a Salman Rushdie veselo žije, dostal rytiersky titul a napriek tomu, že život asi nemá práve najjednoduchší, ani to mu nebráni, aby nepísal ďalej. A je to len dobre. Hlavným hrdinom jeho najnovšieho románu Čarodejnica z Florencie je mladý európsky cestovateľ so žltými vlasmi, ktorý si hovorí Mogor dell´Amore, mogul lásky. Ten prichádza na dvor skutočného veľkého mogula, cisára Akbara, aby vyrozprával príbeh, ktorý uchváti celé cisárske hlavné mesto. Príbeh o krásavici s čarodejníckymi schopnosťami, ktorú najprv zajme uzbecký bojovník, potom perzský šach a napokon sa stane milenkou istého Argaliu, florentského žoldniera a veliteľa vojsk osmanského sultána.

Henrik Lange – 99 klasických filmů pro lidi v kalupu

Nie je to tak dávno, čo nám Daniel Hevier predstavil zaujímavý knižný počin s nezvyklým názvom 90 klasických knih pro lidi v kalupu. Ako vysvetlil vo svojej recenziiKto by nevedel, čo je to kalup, tak to znamená galop. A kto by nevedel, čo je to galop, tak to je klus, cval, náhlenie, frmol, nestíhačka, jedným slovom to, v čom väčšina z nás žije.“ A presne pre tento druh ľudí je určená aj ďalšia kniha z tejto série 99 klasických filmů pro lidi v kalupu. Ako už názov napovedá, tentoraz sa nebudeme venovať knihám ale filmom. Inak ostáva princíp rovnaký – každému filmu sú venované presne štyri komixové políčka, v ktorých je predstavený celý dej. Nezáleží na tom, či ste film videli, alebo nie. Henrik Lange je tak nadaný grafik a ilustrátor a jeho zmysel pre grafickú skratku je natoľko dokonalý, že sa pri jeho interpretáciách, vysvetľovaní, zosmiešňovaní a inom výklade tých najväčších filmových klasík budete kráľovsky baviť tak či tak. A presne o to tejto publikácii ide.

Jean-Louis Fournier – Kam jedeme, tati?

Život však nie je len o zábave. Občas nastávajú aj smutné chvíle. A v prípade, že sa vám narodia dve mentálne postihnuté deti, tak si týchto chvíľ užijete neúrekom. Presne tak isto ako Jean-Louis Fournier. Ako sám vysvetľuje v úvode ku svojej knihe – svojím deťom nikdy nemohol kúpiť knihu. Ani jeden z jeho synov sa nikdy nenaučí čítať. Môže im však knihu venovať. A tak po smrti Mathieua napísal knihu plnú nadhľadu a cynického humoru, v ktorej opisuje spomienky a príhody, ktoré so svojimi postihnutými synmi zažil. Často sa jedná len o pár riadkov, ale vždy majú brilantnú pointu a takmer vždy pri nich zamrazí. Ak hľadáte knihu plnú citu, melanchólie, ale aj humoru a neuveriteľnej radosti zo života aj v tých najťažších chvíľach, tak kniha Kam jedeme, tati? je pre vás to pravé.