blog

Knižné tipy: Čítanie na chvíle, keď sa práve nehrá hokej…

pondelok 22. februára 2010 00:01
Po 22.02. 2010 00:01

 TASR - Martin Baumann“Slovenskóóó! Slovenskóóó! Héééja, hééééja, héééja, Slovensko!” Zase raz nastal čas nadopovať sa národnou hrdosťou a vykričať celému svetu, že aj my vieme hrať hokej! A tak trištvrtiny Slovenska vstávajú (dobrovoľne!!!) o šiestej ráno, chodia neskoro práce a šéfovi sa vyhovárajú na meškajúcu MHD alebo štrajkujúce auto, intenzívne mrkajúc pravým okom, až to vyzerá ako nervový tik. Zo slovenských mužov a žien bez rozdielu sa  stávajú adrenalínoví závisláci, ktorých zaujíma len to, či už Šatan bude konečne hrať, alebo nie. Ako však navýšiť adrenalín počas dlhočizných dní, kedy sa nehrá? No predsa knihami! Napríklad týmito…

Jozef Karika  – V tieni mafie

Len ťažko sa dá odhadnúť, kto vlastne na Slovensku spustil „mániu“ okolo mafie a mafiánov. Či to bolo GUNAGu so svojou teraz už legendárnou divadelnou hrou English is easy, Csaba is dead, alebo Dominik Dán s jeho (doteraz) najlepším románom Popol všetkých zarovná, alebo nebodaj Gustáv Murín a jeho Mafia na Slovensku + Mafia v Bratislave. Jedno je však isté – mafii sa na Slovensku darí od jeho vzniku a nezdá sa, že by sa na tom malo blízkej dobe niečo zmeniť. Holohlaví chlapci s hrubými krkmi sa tak stávajú fenoménom, ktorý je pomerne ťažké ignorovať a spisovateľ ošemetné témy priťahovali odjakživa. Niet preto divu, že tu máme ďalší mafiánsky román. Jozef Karika sa tentoraz rozhodol vzdialiť od tradičnej témy jeho kníh a ponúka nám príbeh troch mladých ľudí, ktorí napriek rozdielnym životným dráham nakoniec predsa len skončia v V tieni mafie. Viac informácií sa dozviete v našej recenzii, ktorá by mala vyjsť už túto stredu. A autor nám sľúbil aj rozhovor, tak sa tešte!

Petra Nagyová-Džerengová – Ženy nášho rodu

Ak aj vy patríte medzi čitateľky, ktorých najväčší problém je, že knihy nakladateľstva Evitapress majú prečítané za jeden deň a potom musia čakať celé týždne na novú, tak máme pre vás dobrú správu. Eva Urbaníková stále znova a znova dokazuje, že je nielen výborná spisovateľka, ale aj skvelá vydavateľka. Minulý týždeň sme si predstavovali román Čistá nuda a už tu máme ďalší počin z jej „stajne“. Petra Nagyová-Džerengová nie je na slovenskom spisovateľskom nebi žiadnym nováčikom. Už štyrikrát potvrdila, že vie napísať výborné a citlivé romány (nielen) pre ženy. A teraz nám to chce dokázať opäť. Jej najnovší román Ženy nášho rodu sa točí okolo osudu slobodnej matky a jej dvoch dcér. Spoločenský status slobodnej matky už v súčasnosti nie je ničím výnimočný, ale v 50-tych rokoch minulého storočia to bolo iné. Obzvlášť na dedine niekde na východnom Slovensku. Hlavná hrdinka sa preto rozhodne opustiť rodnú dedinu a odísť do anonymného mesta, kde sa bude môcť nerušene starať o svoje dcéry. Roky plynú, dcéry rastú a história má nepríjemnú tendenciu opakovať sa…

Lisa Rogaková – Stephen King  – Mistr strachu

Viete, kto je momentálne najpopulárnejší americký autor na svete? Áno, presne tak, Stephen King. Fenomenálny autor, ktorý je právom označovaný za majstra strachu, priniesol miliónom čitateľov na celom svete zimomriavky po celom tele svojimi horormi ako  To, Cujo alebo Prokletí Salemu. Majster King stále znovu a znovu dokazuje, že fenomenálnym autorom, akých je vo svete literatúry len pár. A o fenoménoch sa oplatí písať. Práve preto Lisa Rogaková napísala Kingovu biografiu, v ktorej nezabudla na žiadny aspekt jeho života. Kniha mapuje tak Kingov pestrý život – od jeho ranného detstva, cez krušné spisovateľské začiatky až po jeho dnešný kultový status – tak aj jeho monumentálne dielo čítajúce viac ako 40 kníh. Zároveň sa zaoberá aj Kingovým vzťahom ku sláve, k vášnivým fanúšikom, k novinárom a literárnym kritikom a odhaľuje aj jeho rodinné zázemie, koníčky a záľuby. Ak aj vy patríte medzi fanúšikov tohto autora, tak táto kniha je pre vás povinným čítaním.

Robert Schnakenberg – Tajné životy slavných spisovatelů

Tu, na blogu máme tak šikovných redaktorov, že občas sa nám podarí napísať o knihe skôr, ako sa nám ju vôbec podarí zaradiť medzi novinky. 😀 Tak tomu bolo aj v tomto prípade, a tak ste si o zaujímavej knižočke Roberta Schnakenberga Tajné životy slavných spisovatelů mohli prečítať už minulý štvrtok. Ak však tento článoček ušiel vašej pozornosti, tak by bola večná škoda, keby vám ušlo aj toto zaujímavé dielko. Patrí k ľudskej prirodzenosti, že nás priťahujú slávni ľudia. Radi o nich čítame, radi sa dozvedáme pikantnosti z ich životov. A to dokonca natoľko radi, že na celom svete sa najlepšie predáva bulvár, ktorý svoju úlohu pochopil trochu inak a pikantnosti zamenil za špinavosti, ktoré inteligentných ľudí skôr odpudzujú, ako priťahujú. Ale dozvedieť sa pár zaujímavostí o slávnych spisovateľoch nikdy nie je na škodu. Obzvlášť keď sú spríjemnené vtipnými karikatúrami. Ak teda nielen radi čítate knihy slávnych spisovateľov, ale aj o slávnych spisovateľoch, tak toto je jednoznačne kniha pre vás. Bližšie sa k oxymoronu „inteligentný bulvár“ už asi nedostaneme.

Boris Strugačtí – Stalker

Na celom svete sú pravdepodobne milióny výborných spisovateľov, ktorých nevie nik. A potom sú tu tisícky takých, o ktorých nevieme, že o nich vieme. Ruskí bratia a spisovatelia Arkadij Natanovič Strugackij a Boris Natanovič Strugackij patria práve do tejto kategórie. Výnimoční spisovatelia sci-fi žánru, o ktorých vie len málokto. Ale keď sa povie zázračné slovíčko Stalker , milióny fanúšikov po celom svete zbystria. Niekto videl klasický film jedného z najvýznamnejších ruských režisérov Andrea Tarkovského, iný hral rovnomennú počítačovú hru. Všetko inšpirované touto nenápadnou, ale výbornou knižočkou, ktorej pôvodný názov je Piknik pri ceste. Akchcete aj vy patriť medzi právoplatných fanúšikov sci-fi, tak toto dielko jednoducho nemôžete vynechať. Budete odmenený výnimočným príbehom, napínavou atmosférou, ale aj posolstvom o základných životných hodnotách človeka. A možno pochopíte, prečo sa bratia Strugackí zaraďujú medzi zakladateľov moderného žánru sci-fi.

Winston Groom – Forrest Gump

A na záver úplna chuťovka, vlastne len noticka. Predstavovať Forresta Gumpa je potrebné snáď len tým, ktorí strávili posledných 20 rokov v thajskom väzení. Ostatných stačí upozorniť, že opäť vychádza Forrest Gump. Všetci vieme, že kniha je VŽDY lepšia ako film. Výnimky by sme spočítali na jednej ruke nešikovného drevorubača, ale existujú aj určité špeciálne výnimky. Napríklad Forrest Gump . Film je výborný, dokonalý, citlivý, vtipný, miliónkrát videný a kniha je predsa iná! A to tak, že úplne. Tam, kde je film citlivý, je kniha vtipná. Tam, kde je film vtipný, je kniha ešte viac vtipná. A tam, kde film dojme, kniha ženie vtipy až do absurdity. Zabudnite na film! V knihe vás čaká diametrálne odlišný výsledok. Nie je lepší, ani horší, len úplne iný. Aj tak však nestráca nič zo svojho čara.

Foto: TASR – Martin Baumann / Martinus.sk