blog

Knižné tipy: Vlaky meškajú – s knihou to nevadí

pondelok 1. februára 2010 00:01
Po 1.02. 2010 00:01

Vlaky meškajú, kniha je vždy s namiSneh a fujavica ovládli našu krajinu od východu na západ. Vlaky z košického smeru meškajú hodinu, dve, niektoré aj tri. A v takých chvíľach sa vynára otázka: Čo v takých prípadoch robiť? Najmä, ak cestujete samy. Ísť do kaviarne, domov či do čakárne? Čiastočným riešením je mať pri sebe tichého spoločníka, ktorý dokáže spríjemniť a vyplniť napríklad aj čakanie na meškajúci vlak. Možno si vyberiete niektorého z týchto.

Urs Widmer: Milenec mojej matky

Uvažovali ste niekedy, ako vás vnímajú vlastné deti? Ako hodnotia vaše detstvo, dospievanie, pubertu či lásky. Je bežné, ak matka či otec radia alebo sa rozprávajú so svojimi deťmi o ich láskach, milencoch, životných partneroch, ale ako je to naopak. Práve pohľad na to, ako syn vníma život svojej matky prináša kniha Milenec mojej matky. Román je cyklicky uzavretý začína sa a končí sa opisom smrti známeho dirigenta. Toho, ktorý úplne zmenil život matky hrdinu, ktorý v knihe opisu jej život zo svojho pohľadu. Nehovorí však len o svojej matke ako ju zažil, ako ju pozná. Zmieňuje sa aj o jej detstve, ktoré s tyranským otcom nebolo jednoduché, ale najmä o veľkej láske, ktorú zažila. A  na ktorú nezabudla ani v náručí iného muža.

Evelyn Grillová: Zberateľ

Najnovšiu knihu Evelyn Grilleovej Zberateľ kritici zaraďujú do toho najlepšieho, čo v poslednom čase vyšlo najmenej v európskom kontexte. Grillová rozpráva príbeh o outsiderovi. O človeku na okraji spoločnosti. O človeku, ktorého nepozývajú na snobské večierky, a ktorý si nemôže dovoliť večerať v najdrahších reštauráciách a kupovať víno vychýrených ročníkov. Spracováva tak tému, ktorá dnešnej európskej, ale aj svetovej literatúre nie je vôbec vzdialená. Často sa autori prikláňajú k opisom sveta, pocitov a myšlienok ľudí, ktorí sa niekedy strácajú v svete nablýskaných obchodov, rýchlych áut a úspešných manažérov. A možno len niektorí z nich nechcú patriť do skupiny s označením „úspešní“. A taký je aj hrdina románu Zberateľ. Outsiderom totiž nie je preto, že by bol neschopný, či nemožný, ale preto, že sa tak sám rozhodol. A práve preto krachujú aj všetky snahy jeho priateľov a známych, aby sa z neho stal člen klubu, ako sú oni. Aby si aj on mohol hovoriť „borec“ či „ten, ktorému sa darí“.

Ben Mezrich: Miliardáři z Facebooku

Facebook sa stal fenoménom. Táto sociálna sieť sa teší úspechu na celom svete. Firmy si vytvárajú skupiny na svoju podporu, speváci či spisovatelia si tu zakladaj fankluby. Ako však táto neobvyklá stránka vznikla? Kto za ňou stojí? A koľko im zarobila? Ben Mezrich možno prinesie odpovede. V svojej najnovšej knihe Miliardáři z Facebooku píše o zakladateľoch tejto sociálnej siete, ktorá zmenila spôsob komunikácie, aj internet ako taký. Keďže kniha nesie podtitul „Príbeh zakladateľov spoločnosti plný sexu, peňazí, geniality a zrady“ môžete očakávať mnoho zvratov a prekvapivých odhalení. Okrem toho Mezrich ponúkne, podobne ako aj v iných svojich dielach, majstrovsky vyrozprávaný dej. Okrem kníh autor prispieva aj do magazínu  Flush a je stĺpčekárom časopisu Boston Common.

Sarah Forsyth: Zotročená

Slovné spojenie “smola sa lepí na päty” by sa dalo stopercentne aplikovať na hlavnú hrdinku knihy Zotročená Sarah. Aj keď musíme si priznať, že smola je prislabé slovo na to, v akej šlamastike a do akých problémov sa Sarah počas svojho života dostala. Príbeh je koncentráciou utrpenia a zneužívania akého sa môže len žena dožiť. Po tom, čo sa Sarah vymanila spod nadvlády otca, ktorý ju sexuálne zneužíval, sa dostáva do rovnako neriešiteľnej situácie len s iný mi otrokármi. Od otca totiž ujde do Amsterdamu, kde hľadá prácu. Tu ju však uväznia moderní otrokári. A jej zlé sny sa  vracajú. Je týždne a mesiace znásilňovaná a podrobovaná rôznym ponižujúcim chúťkam znudených  klientov jej väzniteľov. Utrpenie už je  neznesiteľné a Sarah takmer príde o rozum. Je však bezmocná. Bez pasu, peňazí a najmenšej šance na to, že jej plán úteku bude úspešný. Nádej však najmä v jej prípade umiera posledná.

Terezie Braunová: Zblbnout, ale krásně

Najvzrušujúcejšia láska je tá zakázaná. A najvzrušujúcejšie sú príbehy, ktoré sú podľa skutočnej udalosti. A  čo vznikne aj zmiešame tieto dva superlatívy? Pravdepodobne kniha Zblbnout, ale krásně. Román Terezie Braunovej rozpráva príbeh ženy, matky dvoch detí, ktorá spozná, čo je to spaľujúca zakázaná láska, keď sa zamiluje do svojho 14 žiaka. Príbeh lásky medzi učiteľkou a žiakom je už z literatúry známy, Braunová však ide ďalej, ako len po opis romániku, ktorý môže vyvolať odsúdenie či opovrhnutie. Keďže autorka prináša pravdivý, skutočný príbeh opisuje ho až po jeho dôsledky. Po súd. Kedy učiteľka čelí obvineniu z mravného ohrozovania mladistvého. Kniha najmä preto, že hovorí o reálnom prípade vyvoláva silné emócie, je šokujúca a zároveň čitateľa fascinuje.

Pavol Strauss

A nakoniec máme pre vás udalosť slovenskej literatúry. O dva roky by sa Pavol Strauss, tento veľký slovenský kresťanský humanista a literát dožil sto rokov. K tejto príležitosti mu vo Vydavateľstve Michala Vaška vychádza desať zväzková edícia známych aj menej známych diel, ktoré neboli publikované. Zatiaľ vyšli tri diely z edície, a to S výhľadom do nekonečna, Hudba plaší smrť a Rekviem za neumieranie. Strauss priniesol svojim dielom do slovenskej literatúry humanizmus a kresťanské názory. Bojoval s nihilizmom a odklonom od človeka. Bol to vzdelaný človek, ktorý písal okrem prózy aj poéziu či eseje. Počas života však aj prekladal. V 50. rokoch mal ale s publikovaním problémy, pretože ho pre jeho kresťanské myšlienky perzekvovali. Vydával preto v zahraničí, ale len obmedzene. Plne sa opäť vrátil k literárnej činnosti až po roku 1989.

Foto: vlaky.net / Martinus.sk