blog

Nové využitie pre krabičky od cigariet

štvrtok 4. februára 2010 09:14
Št 4.02. 2010 09:14

Martinus.skV dnešnej dobe už fajčenie dávno nie je v móde. Pominuli časy detektívov, žužlajúcich fajku, preč sú frajeri v koženných bundách s cigaretou ležérne visiacou v kútiku úst, a ani taký inšpektor v „baloňáku“ s nezapálenou cigarou v ruke už nie je „in“. Fajčenie je nezdravé a hotovo! A preto sa proti nemu bojuje na všetkých frontoch. Okrem jedného. Vydavateľstvo Tank Books sa rozhodlo využiť historickú popularitu balíčku cigariet a namiesto cigariet napchať do tohto (pre mnohých) lákavého obalu knihu.

Nápad je to určite dobrý. Veď kto by nevzbudil pozornosť všetkých dám v nefajčiarskych kaviarňach, keby na stôl demmonštratívne položil balíček cigariet a následne z neho len tak, ledabolo, vytiahol takého Kafku alebo Hemingwaya.

Špeciálna edícia vydavateľstva Tank Books totižto obsahuje samé slávne mená, počnúc Josephom Conradom, cez už spomínaného Ernesta HemingwayaFranza Kafku až po Rudyarda Kiplinga alebo Leva Nikolajeviča Tolstoja. Všetky zabalené v klasickom dizajne cigaretového balíčku, ktorý dobyl svet. Každý z vybraných románov je samozrejme vosvojej plnej, neskrátenej verzii a ako tvrdí samotné nakladateľstvo: „vytlačené písmom, ktoré sa ľahko číta.“ Ak sa vám len ťažko lúčilo s cigaretami a kniha v takomto formáte by vám nahradila prázdne miesto v kabelke, alebo vo vrecku kabátu, tak jedna kniha stojí 8.07 libier (9.21 EUR) a ak by ste chceli niekomu darovať celú edíciu v luxusnom darčekovom obale pripomínajúcom plechový kartón cigariet, tak si pripravte 42.23 libier (48.20 EUR) a samozrejme dobrú znalosť angličtiny, keďže vydavateľstvo Tank Books sa nachádza vo Veľkej Británii.

Kompletný zoznam autorov a ich diel „cigaretovej“ edície:

Joseph ConradSrdce temnoty

Ernest Hemingway“The Undefeated” & “The Snows of Kilimanjaro”

Franz KafkaPremena & V trestaneckej kolónii

Rudyard Kipling“The Man who would be King” & “The Phantom ’Rickshaw” & “Black Jack”

Robert Louis StevensonPodivný prípad doktora Jekylla a pána Hyda

Lev Nikolajevič TolstojSmrť Ivana Iľjiča & Otec Sergej

Martinus.sk

Foto: esquire.com / brandish.tvh