blog

Slovensko spoznáva Medvediu skalu

štvrtok 4. februára 2010 00:01
Št 4.02. 2010 00:01

Márius Kopcsay Jeden z najvýraznejších súčasných slovenských autorov Márius Kopcsay v utorok predstavil svoj najnovší knižný počin – novelu Medvedia skala. Pôvodne mal v pláne vydať zbierku depresívnych poviedok. Nakoniec však vyšla novela v tónoch existenčnej depresie s veľkou dávkou irónie a sebakritiky.

V priestoroch bratislavského A4 Nultého priestoru predstavil Márius Kopcsay svoju najnovšiu novelu Medvedia skala. Nešiel však o klasický krst. Vlastne, ak by sa to bralo veľmi striktne, nekrstilo sa vôbec. Medvedia skala bola predstavená svetu v komornej atmosfére spevom a hudbou kapely, kde hrá sám autor – kapela Prešporok.

Pravdaže, autor predstavil aj niektoré úryvky z knihy, ktorá mala byť pôvodne zbierka poviedok.  Nakoniec sa však Kopcsay rozhodol, že napíše novelu Medvedia skala. Knihu plnú sebairónie s prvkami existenčnej depresie. Teda znakmi, ktoré sú pre jeho tvorbu typické. Autor pritom čitateľom pri svojom najnovšom diele sľubuje nešťastný začiatok, ale šťastný koniec.

Pretože človek, ktorého práve vidíme, tak ako vidím teraz ja teba, milá Alžbetka, má za sebou aj tak kroky života, roky každodennosti, metre a kilometre časových políčok, ktoré sa už nedajú zmeniť, ovplyvniť, o ktorých môžeme mať nanajvýš nekonkrétnu predstavu poskladanú z našich rozhovorov pri červenom  víne. Inak to už nejde. Nie je v našich silách vedieť o sebe všetko.“

Medvedia skala

Okrem zmeny vydavateľa (toto je druhá kniha, ktorá Kopcsayovi vyšla v Kaligrame, predtým publikoval u Kolomana Kertésza Bagalu) zmenil po predchádzajúcich dielach aj ilustrátora. Igora Ondruša tak vystriedala Ľudmila Holíková. Podľa autora tak chce zaručiť jemnejší nádych knihy.

Pre Máriusa Kopcsaya je to už šiesta kniha. Predchádzajúce diela boli často nominované, ale aj oceňované, viacerými literárnymi cenami. Vyhral Cenu Ivana Kraska za zbierku poviedok Kritický deň a dvakrát bol nominovaný na Anasoft litera.

Okrem literárnej tvorby však píše aj scenáre a je komentátorom v denníku Pravda. Do denníku, ktorý sídli v Bratislave, dochádza z Modry. A večer sa zas vracia späť k svojej žene a dvom deťom.