blog

Zomrela autorka najznámejšieho psa českej literatúry

piatok 26. februára 2010 17:00
Pi 26.02. 2010 17:00

Zdá sa, že neubehne ani týždeň, aby svet literatúry neprišiel o ďalšieho svojho člena. Najskôr sme sa lúčili s J.D. Salingerom, potom so slávnym Dickom Francisom. Medzitým zomrel Robert. B. Parker a tento týždeň nás po dlhej chorobe navždy opustila Zdena Frýbová, známa česká spisovateľka, ktorá sa do povedomia českých a slovenských spisovateľov dostala hlavne vďaka svojmu románu o výchove šteňaťa menom Robin.

Na poli českej a slovenskej literatúry je len málo spisovateľov, ktorých úspech by sa mohol porovnávať s tým, ktorý dosiahla Zdena Frýbová. K písaniu mala blízko už od malička. Asi aj preto sa zamestnala ako redaktorka denníka Práca. Popritom publikovala v rôznych českých a slovenských periodikách. Svoju spisovateľskú kariéru začala v roku 1963, keď vo veku 29 rokov vydala svoj prvý román Rok na haciendě ešte pod pseudonymom Zdena Redlová. Počiatočný úspech ju povzbudil, a tak o dva roky neskôr vydala svoj druhý román pod rovnakým pseudonymom. Ďalšie romány už vydávala pod svojím vlastným menom.

V šesťdesiatych rokoch dvadsiate storočia však vo vtedajšom Československu zúrila cenzúra, ktorá tvrdo zasahovala do všetkých diel, ktoré obsahovali čo len náznak politiky. Zdena Frýbová sa cenzúre vyhla jednoducho – písala prísne apolitické romány, ktoré sa zameriavali iné aspekty ľudského života. Jej vzorom sa stál americký spisovateľ Arthur Hailey a jeho profesné romány ako alebo LetiskoHotel. Často si pre svoje diela vyberala prostredie vedy alebo medicíny. Sústreďovala sa na pracovnú problematiku a často využívala psychologické, kriminalistické a reportážne postupy.

Mnoho svojích románov venovala téme manželstva a manželskej krízy, či už išlo o Příběh z lékárny alebo o román s príznačným názvom Falešní hráči. Už v tomto období sa veľmí známou a populárnou. V Československu sa jej romány predávali v stotisícových nákladoch a vychádzali stále znova a znova. Priam kultový status získala vďaka svojmu rodinnému románu Robin. Opisuje v ňom výchovu šteniatka foxteriéra z jeho pohľadu a necháva ho vtipne komentovať kúsky, ktoré vyvádza svojej ľudskej rodine. Román sa stal mimoriadne úspešným a predali sa ho tisíce kusov. Jeho nové reedície vychádzajú doteraz.

Zdene Frýbovej to však nestačilo. Stále jej chýbala možnosť vyjadriť svoje skutočné názory. Aj kvôli tomu napísala ešte pred rokom 1989 román Mafie po česku aneb Jeden den Bohuslava Panenky, v ktorom kritizovala prednovembrové pomery v našej socialistickej republike. Cenzúra tentoraz samozrejme zasiahla, a tak bola spisovateľka donútená zmeniť záver knihy, aby hlavný hrdina „mafián“ nakoniec skončil vo väzení, čo malo symbolizovať, že korupcia, ktorú v diele kritizovala síce možno axistuje, ale každý vinník, ktorý porušuje zákony, nakoniec skončí za mrežami. To však už prišiel november 1989 a vydanie románu bolo odložené. Nakoniec uzrel svetlo sveta o rok neskôr a napriek zmene režimu vyšiel presne v tej istej podobe, v akej bol pripravený na vydanie pred revolúciou.

Nový režim otvoril Zdene Frýbovej nové možnosti. Konečne mohla do svojich románov preniesť aj politické témy, čo náležite využila. Frýbová začala otvorene kritizovať minulý režim, ale netajila sa ani svojím sklamaním s pomermi po revolúcii. Vo svojich dielach a početných románoch kritizovala fakt, že pohlavári komunistického režimu neboli potrestaní, ale namiesto toho len „prezliekli kabáty“ a ďalej pokračovali vo svojich politických kariérach.

Nepriame pokračovanie jej prvého „mafiánskeho“ románu Mafie po listopadu aneb Ryba smrdí od hlavy opísala ďalšie osudy hlavného hrdinu knihy Mafie po česku aneb Jeden den Bohuslava Panenky, ktorý sa dostal z väzenia na základe Havlovej amnestie len preto, aby sa mu otvorili dvere k organizovanému zločinu, ktorému sa po revolúcii začalo výnimočne dobre dariť. Ani v ďalších dielach sa nevyhýbala politickým témam a otvorene v nich prezentovala svoje ľavicové zmýšlanie a negatívny názor na porevolučné obdobie. Hrdinovia jej diel často prepadali zúfalstvu, že „všetko je zle“. Názory tohto typu často zaznievajú najmä v psychologicko-kriminálnych románoch Polda a jeho voľnom pokračovaní Polda a jeho soudce, ale i v skôr rodinne a humoristicky ladených románoch Malinkatý kretén alebo Robin Druhý a jeho rodina (voľné pokračovanie bestselleru Robin).

V roku 1992 založila rovnomennú nadáciu Robin, ktorej cieľom je pomáhať túlajúcim sa a týraným zvieratám. Svoju poslednú knihu vydala v roku 2007 pod názvom Milostí prezidenta. Zdena Frýbová zomrela v pondelok 22.10.2010 po dlhej a ťažkej chorobe. V auguste by sa dožila 76 rokov. Hoci bola Frýbová slávna a známa osoba, nebude mať oficiálnu smútočnú rozlúčku. “Na prianie Zdeny Frýbovej sa nebude konať žiadny pohreb,” povedal Jiří Korejčík, šéfredaktor vydavateľstva Šulc-Švarc, ktoré vydalo všetky jej romány za posledných dvadsať rokov.

Zdena Frýbová už žiadnu knihu nenapíše. Osudy Robina aj jeho nasledovníkov sú definitívne uzavreté. Žiadne ďalšie dobrodružstvá už neprežije. A nám ostáva len dúfať, že vydavateľstvá nám opäť umožnia prečítať si jej knihy v nových reedíciách.

Foto: ČTK / Martinus.sk