blog

Cenu Dominika Tatarku za chválu umenia

štvrtok 18. marca 2010 00:01
Št 18.03. 2010 00:01

Dominik Tatarka bol, ale stále aj je, významnou osobnosťou slovenskej literatúry. A práve preto  sa Konzervatívny inštitút rozhodol po ňom pomenovať literárnu cenu, ktorú už od roku 1995 každoročne udeľuje za výnimočný literárny počin. Tento rok ju získal Juraj Mojžiš za svoje eseje o výtvarnom umení, ktoré uverejňoval aj v časopise Romboid. A ktoré vyšli v dvoch knižných pokračovaniach aj knižne.

Juraj Mojžiš získal  Cenu Dominika Tatarku, ktorá je považovaná za najprestížnejšie literárne ocenenie na Slovensku za svoje dve knihy esejí Voľným okom I a Voľným okom II. Texty v týchto knihách uverejňoval aj v časopise Romboid. Sú venované výtvarnému aj filmovému umeniu. V prvej časti, ktorú vydal v roku 2007 prináša eseje a úvahy o dvanástich svetových výtvarníkoch.

Druhá časť Voľným okom II., vyšla minulý rok, rovnako ako prvá kniha, vo vydavateľstve  F. R. & G. V pokračovaní sa venuje už nie svetovým velikánom, ale slovenským výtvarníkom a fotografom 20. storočia. Výtvarné umenie však prepája aj s filmom, literatúrou či hudbou.

Konzervatívny inštitút na svojej stránke o ocenenom diele napísal: „Je intímnou a múzicky napísanou poctou slovenským výtvarníkom a fotografom, ktorí spoluurčovali alebo v súčasnosti spoluvytvárajú tvár moderného slovenského výtvarného umenia dvadsiateho storočia a dnes.“

Pre denník Pravda čerstvo ocenený Juraj Mojžiš povedal: „Je to pre mňa jednoznačne pocta, nič také som neočakával. Najviac sa mi páči, že je to vždy polemická pocta, pretože Tatarka bol polemický autor aj osobnosť. Všetko, čo je s jeho menom spojené, bude predstavovať silnú občiansku angažovanosť a vrchol uvažovania. Nech čokoľvek Tatarka urobil a napísal, bola to rozprava o myslení príbehom a myslení obrazmi. Je to úžasné, keď vás niekto zahrnie do takého lúča porozumenia. No a veľmi ma teší, že sa dostanem do skvelej spoločnosti, ale prečo si porota vybrala práve mňa, to neviem.“

Jozef Mojžiš sa s Dominikom Tatarkom poznali. Dokonca spolu aj spolupracovali. Ako uviedol denník Pravda, Mojžiš spolupracoval s Tatarkom pri sfilmovaní Panny zázračnice, jedného z najznámejších Tatarkových diel. Režisérom filmu bol Štefan Uher, Tatarka bol okrem predlohy autorom aj scenára. Juraj Mojžiš mal na starosti výtvarnú stránku filmu a kostýmy.

A pri filme profesne aj ostal. Momentálne totiž najnovší nositeľ Ceny Dominika Tatarku prednáša na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU.

Cena Dominika Tatarku sa udeľuje od roku 1995. Získava ju autor, ktorý v minulom roku vydal výnimočnej knihy, ktorá v sebe nesie aj odkaz podobný Tatarkovým dielam. Odkaz humanizmu a duchovna. Medzi ocenenými sú autori ako  Milan Hromada za knihu Sizyfovský údel,  Ivan Kadlečík za HlavolamyPavel Vilikovský a jeho dielo Krutý strojvodca,Ján Buzássy za knihu BystruškaMikuláš Huba za publikáciu Ideál-skutočnosť-mýtus.

O výhercoch rozhoduje sedem stálych členov, ktorými sú  Dana Kršáková, Vladimír Petrík, Daniel Fischer, Martin Porubjak, Martin M. Šimečka, Ján Králik, Peter Zajac. Posledným členom je víťaz minulého roka. V tomto roku to boli dvaja spisovatelia Ján Buzássy a Mikuláš Huba.

Zdroj: Pravda, TASR