blog

DVD novinky – šokujúce i klasické, skrátka pre všetkých!

streda 31. marca 2010 00:01
St 31.03. 2010 00:01

Ďalší týždeň prešiel ako voda a my, filmoví nadšenci :-), opäť oslavujeme – prichádzajú nové DVD-čka. A treba dodať, že tentokrát ide o silnú kávu – pozrieme sa na filmy, ktoré sú klasikou detstva azda každého z nás i na filmy, ktoré šokujú celý svet. Dúfam, že ste sa všetci naladili na tú správnu filmovú atmosféru, a teda môžme opäť nahliadnuť do tohto malého raja.

Tom a Jerry: Najväčšie naháňačky 4. Veru tak, opäť prichádza táto legendárna dvojica, ktorú dodnes s obľubou uvádzajú študenti na hodinách biológie ako príklad predátora a koristi. Aj keď, ak sa zamyslíme, nie je to tak jednoznačné. Je pravda, že i teraz sa Tom pokúsi zjesť káčatko i Jerryho a spraví pre to naozaj čokoľvek (za sprievodu demolácie okolitého prostredia a výbuchov smiechu nás – divákov), no, ako vždy, ani teraz mu to nevyjde a nakoniec vždy vyhrá ten menší – Jerry.

A to nie je všetko! Prichádza i ďalšia kreslená legenda – králik Bugs. A rovno tematicky – Bugs totiž prichádza riešiť problematiku Veľkej noci. Veľkonočnému králikovi je totiž zle ako psovi. Nájde se niekto, kto by namiesto neho vykonal všetky tie veľkonočné povinnosti? No, je tu veľkonočný komický králik – Bugs. Až na to, že Sylvester, tchor Pepík, kohút Leghorn a hlavne káčer chcú byť pri tom! Medzi groteskami nájdeme aj Oscarom® ovenčené krátke snímky. Zábava môže začať, pripravme sa na Velikonoční taškařice Králíčka Bugse!

A teraz spomeniem jedno číslo a každému bude hneď jasné, aký film mám na mysli. 2012. Ešte nedávno sme len čakali, no teraz je konečne tu. Síce nevieme, ako svet naozaj dopadne v roku 2012, ale zatiaľ si môžeme užiť veľkolepú víziu režiséra Emmericha, ktorý to celé opäť poňal naozaj katastroficky a špeciálnymi efektmi, ktoré to robia ešte reálnejším, naozaj nešetril. Vo filme vidíme jeho typický rukopis a síce to mnohých to odradilo, aj tak sa oplatí pozrieť si ho.

Jeden z najdiskutovanejších a najoceňovanejších filmov tohto desaťročia má už aj svoju DVD podobu! Hovorím o filme Hlad. Prekvapivý režisérsky debut Steva McQueena sleduje dozorcu a dvoch odsúdených počas väzenskej hladovky. Malý štrajk vedie príslušník Írskej republikánskej armády Bobby Sands (v skvelom podaní Michaela Fassbendera 300, Nehanební bastardi). Príbeh nám podáva obraz tragédie politicky motivovanej vojny a ľudskej dôstojnosti zahnanej do krajností. Vo vynikajúcej modernej dráme, kterú časopis Rolling Stone označil za „nezabudnuteľne dojemný… umelecký triumf, ktorý je možné vnímať očami, dotykom i prežiť“ si zahral taktiež Liam Cunningham (Zdvíha sa vietor).

Jazzman sleduje životný príbeh Johna Kadlyho: detstvo, dospievanie, lásky a aj prekážky na ceste za jeho snom vystúpiť z tieňa muzikantskej legendy svojho otca a stať sa jazzovým bubeníkom. V úvode filmu sa John objavuje asi ako päťročný talentovaný chlapec. S pribúdajúcimi rokmi sa ale začína prejavovať i temná stránka jeho povahy. I cez osobné kúzlo a nadanie poznamenáva Johnove dospievanie jeho sebazničujúci temperament. S otcom síce vychádza dobre, ale postupne sa zhoršujú jeho vzťahy s matkou, a preto nakoniec radšej odchádza z domova…

Zdroj foto: internet