blog

Knižné tipy: Dobré knihy nestarnú…

pondelok 8. marca 2010 00:01
Po 8.03. 2010 00:01

Marec, mesiac knihy, je v plnom prúde a my vám naďalej ponúkame príležitosť ako ho osláviť vo veľkom štýle! Stačí, ak si objednáte jednu knihu nakladateľstva Slovart a získate možnosť vyhrať kompletnú knižnicu 333 najlepších kníh vydavateľstva Slovart v celkovej hodnote 3.333,-EUR! Vybrať si aspoň jednu vknihu vydavateľstva Slovart je samozrejme extrémne jednoduché, veď toto vydavateľstvo má v ponuke také mená ako Dan Brown, Dominik Dán alebo Michael Connelly a Douglas Adams. A práve preto vám v dnešných novinkách ponúkneme úplne iné knihy! 🙂 Veď v mesiaci knihy si treba doprať viac ako jednu knihu!

Fernando Morais – Mág – životopis Paula Coelha

Na svete je len málo spisovateľov, ktorí by dosiahli taký celosvetový úspech ako brazílsky spisovateľ Paulo Coelho. Doteraz vydal 26 kníh, z ktorých sa po celom svete predalo viac ako 100 miliónov kusov. Je to najúspešnejší portugalský spisovateľ všetkých čias, jeho diela sa predávajú vo viac ako 150 krajinách sveta a boli preložené do 67 jazykov. Je autor diel ako Alchymista, Čarodejnica z Portobella alebo Záhir. Za jeho nesmiernou popularitou, ktorá ho neminula ani na Slovensku, stojí okrem jeho spisovateľského talentu hlavne neuveriteľná citlivosť jeho kníh. Nádej, ktorú ľuďom poskytuje, jeho neochvejná viera, že napriek všetkému zlému okolo nás, sú ľudia vo svojej podstate dobrí. A samozrejme jeho obrovské životné skúsenosti. A práve o tých je najnovšia biografia tohto významného spisovateľa z pera brazílskeho novinára Fernanda Moraisa. Ten zachytáva kľúčové skúsenosti, ktoré formovali budúceho spisovateľa – vzťahy s rodičmi, pobyty v psychiatrických liečebniach, rozličné sexuálne skúsenosti, znovuobjavenie viery. Vďaka knihe Mág – životopis Paula Coelha možno pochopíte Coelha tak, ako doteraz nie.

Alice Seboldová – Pevné puto

Náš ďalší tip nie je skutočnou novinkou. Táto kniha už v slovenčine vyšla v roku 2003 pod názvom V mojom nebi. Tento rok sa však vydavateľstvo rozhodlo pre titul Pevné puto (ktorý bude pravdepodobne korešpondovať s filmom, natočeným na motívy tejto knihy), č o však nič nemení na tom, že to je neuveriteľne silný a dojímavý príbeh, ktorý ani po rokoch nestráca nič na svojej sile. Autorka Alice Seboldová bola vo svojich 18-tich rokoch brutálne znásilnená. Tento zážitok v nej zanechal nezmazateľnú stopu, ktorá sa odráža aj v jej knihách. Nie inak je tomu aj v tomto prípade. Román Pevné puto nám podáva príbeh 14-ročnej Susie, ktorá bola znásilnená a zavraždená. Teraz je v nebi a odtiaľ rozpráva svoj príbeh, ktorý naháňa hrôzu a zároveň dáva nádej. V týždňoch bezprostredne nasledujúcich po svojej smrti Susie sleduje, ako život tam dolu ide ďalej aj bez nej…

Arne Dahl – Zlá krev

Každý pravoverný fanúšik detektívky už má prečítané knihy švédskeho autora Stiega Larssona. Ten dokázal celému svetu to, čo prívrženci žánru už dávno vedia – škandinávske detektívky a ich autori stoja za to! A ďalší Švéd – literárny a divadelný kritik Arne Dahl vám to rád potvrdí. Svetlo sveta uzrel  český preklad  druhého románu jeho série detektívok, ktorých hlavnými hrdinami sú štokholmskí vyšetrovatelia Kerstin Holmová a Paul Hjelm. Kým ich prvý prípad, ktorý sme mohli sledovať v románe Misterioso , sa točil okolo smrti troch významných obchodníkov, tentoraz ich vyšetrovanie zavedie až do USA. Presne tam totižto vedú stopy sériového vraha, ktorý svojim obetiam rozdrví hlasivky predtým, než ich chladnokrvne zabije. A presne tú istú metódu používali americké jednotky vo Vietname…

José Saramago – Slepota

Ani ďalšia kniha nie je novinkou v pravom zmysle slova. Veď portugalský spisovateľ, držiteľ Nobelovej ceny za literatúru z roku 1998 José Saramago napísal tento román v roku 1995 a v slovenčine ho vydalo vydavateľstvo Slovart v roku 2002. Odvtedy je však tento výnimočný román beznádejne vypredaný, a tak sa vám rozhodne oplatí siahnuť po novom, českom preklade (a 18% zľava na novinku tiež nenahnevá). Román nám opisuje katastrofickú víziu sveta postihnutého náhlou epidémiou slepoty, ktorá sa šíri pohľadom a v krátkom čase jej podľahne celé mesto, krajina a dá sa predpokladať, že i celý svet, okrem jednej ženy, ktorej zrak zostal, a jej očami aj čitateľ vníma do dôsledkov premyslené a opísané scény zo života v slepote. Stále viac a viac ľudí náhle prichádza o zrak a spoločnosť sa rúca. Ľudia zabúdajú na svoje základné hodnoty a vo svete, kde nikto nevidí, začína vládnuť živočíšnosť, ktorú nemá kto kontrolovať. Slepota mizne tak náhle, ako sa zjavila, ale svet už je v troskách.

Mária Ďuríčková – Danka a Janka

A teraz si dáme jeden slovenský „evrgrín“. Kniha, na ktorej vyrástli celé generácie Slovákov. Kniha, ktorú poznajú snáď všetci a bola by veľká škoda, keby dnešná generácia maličkých o túto možnosť prišla. Veď Danka a Janka sú asi najznámejšie slovenské dvojičky a ich roztomilé dobrodružstvá rozosmievali a prinášali poučenie už našim rodičom. Knižku Danka a Janka berú deti do rúk od roku 1961. a odvtedy je už na svete viac ako 362 000 výtlačkov. Ak patrí vaša domácnosť k tomu nepočetnému množstvo domovov, kde ešte táto roztomilá zbierka rozprávok nemá svoje čestné miesto v knižnici, je načase to zmeniť! Danka a Janka Botkové sú dvojčence. Sú celkom rovnaké a rozozná ich len mamička, občas ocko a brat Miško. Danka a Janka sú prváčky a v škole i doma zažívajú samé zaujímavé veci a ich rovnakosť často spôsobí nedorozumenia a smiešne situácie. Hoci na prvý pohľad vyzerajú rovnaké, Danka je zanovitá a Janka zase žalobaba. Niekedy obom lezie riadne na nervy, že majú svoju kópiu, často sa škriepia, ale v hlavných veciach sa vždy zhodnú. Sú, ako im vraví pani učiteľka, táka dvojbodka. Danka a Janka sú dvojbodkou, ktorá otvorila svet literatúry mnohým prvým samostatným čitateľom.