blog

Knižné tipy: Nesmrteľnosť dobrých kníh

pondelok 29. marca 2010 00:01
Po 29.03. 2010 00:01

Za všetko sa platí. Základné pravidlo života, ktoré sa naučíme už vo veľmi mladom veku. Napríklad včera sme zaplatili za dlhšie dni a kratšie noci. Len tak, lusknutím prsta, sme prišli o hodinu našich životov a na oplátku sme dostali dlhšie dni. Môžeme polemizovať o tom, či sme naozaj o tú hodinu prišli, ale jedno je isté – tento víkend sme mali o hodinu kratší. Ale oplatilo sa! Dlhšie dni znamenajú, že toho viac stihneme, bude sa nám ľahšie vstávať, dlhšie budeme vonku, dlhšie budeme relaxovať. A práve s relaxom je nerozlučne spätá dobrá kniha. Možno aj niektorá z našich noviniek…

Zdena Frýbová – Robin

Dnešný výber začneme titulom, ktorý je všeličím, len nie novinkou. Veď najznámejší román nedávno zosnulej Zdeny Frýbovej si mohli čitatelia prvýkrát prečítať ešte v roku 1983. Odvtedy už uplynulo množstvo času, ale príbeh veselého foxteriéra menom Robin nestratil zo svojho pôvabu a humoru absolútne nič. Stále znova a znova očaruje tých istých, ale aj nových čitateľov a už dávno sa stal priam kultovým románom pre všetkých majiteľov, alebo aspoň milovníkov psov každej rasy, vzrastu, tvaru a farby. Celá kniha sa točí okolo malého šteniatka, ktoré má strážiť domácu pohodu. Samozrejme, heslo „človek mieni, pán Boh mení“ sa naplní do posledného písmenka a všetko je úplne inak. Robin je totiž nielen rozkošným šteniatkom, ale aj stelesneným živým striebrom, ktoré je neustále pripravené vyviesť nejakú neplechu, vybrať sa na nepovolenú prechádzku a podobne. Ak teda patríte medzi tých troch ľudí na Slovensku, ktorí túto knihu ešte nečítali, tak máte najvyšší čas. 🙂 Rovnako je to skvelá príležitosť pre všetkých, ktorým sa ich pôvodný výtlačok zase raz stratil u niektorého z kamarátov.

Lewis Carroll – Alica v krajine zázrakov

A pri knihách, ktoré nie sú novinkami napriek tomu, že sa na ne vzťahuje naša 18% zľava na novinky, ešte chvíľu ostaneme. Alica v krajine zázrakov patrí do zvláštnej kategórie kníh, ktoré majú na Slovensku trochu podivný status. Každý vie (aspoň približne) o čom tá kniha je, každý vie, kto ju napísal, všetci si myslia, že je dobrá, ale skutočne ju čítal len málokto. Na Západe je to pravdepodobne trochu inak, ale ani to nič nemení na tom, že nová vlna záujmu tam, aj tu, sa pravdepodobne zdvihne až teraz, spolu s príchodom najnovšieho filmu Tima Burtona, ktorý je samozrejme filmovou adaptáciou tejto klasiky. Alica v krajine zázrakov rozpráva príbeh mladého dievčaťa menom Alica (prekvapivo), ktoré sa vďaka králikovi a drobnej nehode dostane do absolútne neuveriteľného sveta, z ktorého ostáva rozum stáť. Zabudnite na Dobšinského rozprávky, toto je niečo úplne iné. Britský matematik Lewis Carroll dokázal, že už z titulu svojho zamestnania mal veľkú tvorivú fantáziu a zmysel pre obdivuhodné kombinácie, paradoxy a nezmysly. Popredný slovenský ilustrátor Dušan Kállay dostal za ilustrovanie knihy prestížnu cenu H.Ch. Andersena.

Stanislaw Lem – Invaze

V súčasnosti sa v žánri sci-fi hovorí o kríze. Veď keď sa povie sci-fi väčšina ľudí si predstaví Star Wars, Warhammer 40k a podobné „skvosty“ (aj) literatúry. Preč sú doby Arthura C. Clarka, Philipa K. Dicka a bratov Strugackých. Výhoda literatúry však spočíva v tom, že si tú dobu môžeme ľahko pripomenúť. Veď dobré sci-fi je nadčasové. A presne takým je aj tvorba slávneho poľského autora tohto žánru Stanislawa Lema. Ten je spolu s Philipom. K. Dickom považovaný za najvýznamnejšieho sci-fi spisovateľa od dôb H.G. Wellsa. A niet divu. Veď jeho romány ako Solaris, Nepremožiteľný alebo Planéte Eden sa zapísali do povedomia fanúšikov sci-fi na celom svete. Zárodky týchto jedinečných románov môžeme badať už v jeho počiatočnej poviedkovej tvorbe, ktorá ma tým pádom o to väčšiu hodnotu. A práve tieto poviedky nájdete v jedinečnej zbierke Invaze, publikované vôbec prvýkrát v knižnej podobe. Ak máte chuť na originálne sci-fi á la Lem, nemáte prečo váhať.

Eoin Colfer – Stopárov sprievodca galaxiou 6. – A okrem toho…

A pri sci-fi ešte chvíľu ostaneme. Aj keď toto je také sci-fi, že by sme to SCI (science – veda) mali odstrániť a nechať len FI (fiction – fikcia). Veď Stopárov sprievodca galaxiou fenomenálneho britského spisovateľa Douglasa Adamsa sa stalo skôr synonymom paródie, satiry a humoru než realistickej vízie budúcnosti ľudstva. Obzvlášť keď ľudstvo zanikne na prvých stranách prvého dielu tejto šesťdielnej trilógie. Irónia osudu však postretla aj samotného autora, ktorý zomrel skôr, ako stihol dopísať posledný diel. Jeho manželka však nakoniec vyslyšala prosíkanie miliónov fanúšikov a dovolila, aby sa poznámok a nedopísaného diela uchopil známy britský spisovateľ Eoin Colfer, ktorý má za sebou okrem iného aj úspešnú sériu príbehov Artemisa Fowla. Tomu sa podarilo nemožné – dopísal šiestu časť rovnako vtipným a hravým štýlom, na nerozoznanie od pravého Douglasa Adamsa.  Neveríte? Vyskúšajte!

Francis Scott Key Fitzgerald – Krásni a prekliati

A na záver som si nechal skutočnú chuťovku. Jeden z najvýznamnejších spisovateľov dvadsiateho storočia Francis Scott Key Fitzgerald napísal príbeh inšpirovaný láskou a manželstvom medzi samotným autorom a Zeldou Sayrovou, hlavnými ikonami “džezového veku” v období búrlivých dvadsiatych rokov minulého storočia, plných mladosti, krásy a energie. Hlavný predstaviteľ románu Anthony Patsch, bohatý mladý muž, ktorý má za chrbtom obrovský majetok starého otca, sa po niekoľkoročnej ceste po Európe usadí v prepychovom byte v New Yorku. Už dlhší čas sa chystá napísať obsiahlu vedeckú knihu o stredoveku, keď odrazu spozná Gloriu, očarujúcu mladú ženu, vášnivo sa oddávajúcu tancu, cigaretám a alkoholu. Keď sa Anthonymu podarí Gloriu získať a oženiť sa s ňou, ukáže sa, že Gloria je v manželstve životaschopnejšia a podmanivejšia osobnosť, nerozhodný Anthony sa nakoniec prejaví ako slaboch, ktorý v panickom strachu súka jedno hysterické predsavzatie za druhým. Najvýraznejšou slabosťou, ktorej sa manželia oddávali, bola ich túžba po vzrušujúcom zážitku a po nejakom podnete zvonka. Nakoniec sa ich život scvrkne na nekonečné čakanie na dedičstvo starého otca, o ktoré museli zúfalo bojovať.

Foto: img1.eyefetch.com / Martinus.sk