blog

Kráľ hororu sa zameral na upírov a baseball

utorok 30. marca 2010 00:01
Ut 30.03. 2010 00:01

Na svete existuje mnoho výborných autorov, ale iba jeden sa môže pýšiť hrdým titulom – kráľ. Či už hovoríme o jeho priezvisku, alebo o jeho spisovateľskom majstrovstve Stephen King sa nezaprie. Nekorunovaný, ale všeobecne uznávaný kráľ hororu je najúspešnejším a najpopulárnejším súčasným americkým autorom, a preto niet divu, že každý jeho počin vzbudzuje oprávnený záujem. Niet inak je tomu aj v prípade jeho dvoch najnovších diel – baseballovom románe a upírskom komixe.

Začnime najskôr tým, čo už uzrelo svetlo sveta – komix je veľmi špecifický druh literatúry, ktorého popularita v Amerike je pravdepodobne zrovnateľná len s Japonskom. Niet preto divu, že Stephen King upriamil svoju pozornosť aj týmto smerom. Veď pre autora, ktorý už 35 rokov vydáva so železnou pravidelnosťou nové a nové romány, rôzne poviedky a iné krátke príbehy ani nerátajúc, musí byť každý nový smer vzácnosťou a zdrojom inšpirácie. A tentoraz to zobral priamo od podlahy.

V komixe s originálnym názvom Americký vampír skombinoval úplne všetko, čo sa dalo. Odohráva sa na Divokom západe, hlavným hrdinom je (samozrejme) upír no a Stephen King by porušil všetky svoje zásady, keby bol hlavný hrdina nádherný, romantický, až-po-uši-zamilovaný-do-bucľatej-tínedžerky sympaťák. Namiesto toho nám naservíruje príbeh prvého amerického upíra – vraha, vykrádača bánk a pištoľníka Skinnera Sweeta, ktorý mal tieto čarovné záľuby aj predtým ako sa stal upírom. Narozdiel od svojich európskych a starších bratrancov mu slnko nevadí, skôr mu prospieva.

Celý príbeh má byť rozdelený do piatich kníh (nezabúdajte, že je to komix), pričom prvý diel vyšiel v polovici marca a kritiky sú veľmi pozitívne. Len ťažko sa dá povedať, či by sa v Amerike vôbec našiel niekto, kto by sa odvážil kritizovať majstra Kinga. Jedno je však isté – Stephen King má na konte Ďalší úspešný projekt.

Zdá sa však, že ani písanie komixu nevyťažilo Stephena Kinga natoľko, aby nezvládol ešte niečo ďalšie. Napríklad taký román. Na svojom konte ich už má toľko, že napísanie nového už je pre neho asi rutina, ale stále dokáže prekvapiť. No povedzte, čakali ste román z baseballového prostredia? Opäť fenomén, ktorý Slovákov mierne (dosť) míňa, ale v rodných USA je Stephen King preslávený ako priam fanatický fanúšik tohto športu a tímu Boston Red Sox obzvlášť. Už roky sa ho ľudia pýtali, kedy napíše baseballový román. Očividne nastala správna konštelácia hviezd a román je na svete!

Román vyjde pod názvom Blockade Billy a Američania si ho budú môcť vychutnať už o niekoľko týždňov, presne so začiatkom baseballovej sezóny. O románe sa toho samozrejme zatiaľ veľa nevie, ale podľa anotácie sa má jednať o príbeh najlepšieho hráča baseballu, aký kedy existoval. Volal sa William “Blockade Billy” Blakely, ale dnes si ho už nikto nepamätá, lebo jeho záznamy boli vymazané, jeho výsledky tiež a celá jeho existencia bola cielene vykorenená z histórie baseballu. William Blake mal totižto tajomstvo, ktoré bolo tak temné, že nemalo byť nikdy vyjavené. A ako poznáme Stephena Kinga – závislosť na gumových medvedíkoch to asi nebude.

Napriek námetu, ktorý nám nie je príliš blízky, je isté, že ani najnovší román Stephena Kinga neostane bez povšimnutia. Na slovenský, prípadne český preklad si asi ešte nejaký ten rok počkáme, ale na dobré veci sa oplatí čakať. Veď zatiaľ ešte nebol preložený ani jeho posledný román Under The Dome. Všetko postupne… 🙂

Foto: comics.ign.com /