blog

Od Alice v Krajine zázrakov k Lincolnovi – lovcovi upírov

štvrtok 11. marca 2010 00:01
Št 11.03. 2010 00:01

Z Elizabeth Bennetovej – hlavnej hrdinky Pýchy a predsudku od Jane Austenovej spravil bojovníčku, ktorá hravo likviduje zombie. Z priateľky Charlotte jej nemŕtvy terč. Nezastavil sa ani pred ďalším dielom tejto autorky a k Rozumu a citu pridal aj morské príšery. Najnovšie sa zameral na inú legendu. Dokonca hneď na dve. Abrahama Lincolna a upírov. Seth Graham-Smith.

Začalo sa to kopírovaním slávnych diel, na ktoré vypršali autorské práva. Stačilo do nich doplniť pár hororových a akčných scén a bestseller bol na svete. Veď po čom inom dnes ľudia túžia?  Ešte pred pár rokmi neznámy autor Seth Graham-Smith sa tak po úprave diel od Jane Austinovej stal známym „prerábkovým“ autorom, za ktorým sa idú filmári potrhať.

Najnovšie si na mušku nevzal literárne dielo, ale amerického prezidenta. A nie hocijakého – za obeť mu padol Abraham Lincoln. K výnimočným vlastnostiam, ktorými určite disponoval, mu Graham-Smith pridal aj schopnosť postaviť sa zoči-voči upírom, dokonca ich aj poraziť. Tak vznikla kniha Abraham Lincoln: Lovec upírov.

Lincoln tu vystupuje ako silný lovec v súčasnosti najpopulárnejšieho druhu mystických bytostí. Má na nich zlosť, odkedy mu jedna z nemŕtvych bytostí zavraždila matku. Autor však do svojej knihy vnáša aj politické pozadie, veď si predsa za hlavnú postavu vybral amerického prezidenta. A tak do „pravdivého“ príbehu o Abrahamovi Lincolnovi prepašoval Graham-Smith aj úvahy, že upíri sa zaslúžili o to, ako Amerika vyzerala v minulosti. Ale aj o to, ako vyzerá dnes.

Rovnako ako jeho dve predošlé „prerábky“ i táto vzbudila veľký záujem. Kniha vyšla v Amerike len 2. marca a filmári ešte v ten týždeň ohlásili, že majú záujem o jej sfilmovanie. Zobraziť Lincolna ako lovca upírov chce teraz často skloňovaný režisér Tim  Burton so svojim producentským partnerom Timurom Bekmambetovom. Burton práve uvádza do kín Alicu v krajine zázrakov.

Lincolnov „pravdivý“ príbeh nie je prvé autorovo dielo, ktoré sa objaví aj na filmovom plátne. Na úprave knihy Pýcha a predsudok a zombie už pracuje David O. Russell. Hlavnú hrdinku si má zahrať Natalie Portman, ktorá sa objavila aj vo filme Leon či v troch epizódach legendárnych Star Wars. V máji sa má na trh dostať aj komiksové spracovanie v nakladateľstve Del Rey.

Foto: 4.bp.blogspot.com

Zaujímavé linky:

V živote neustále bojujeme s pýchou, predsudkami a… zombie!

Komiksy, zombie a morské príšery