blog

Rowlingová pri Potterovi vraj kradla

štvrtok 4. marca 2010 08:01
Št 4.03. 2010 08:01

Séria kníh o Harry Potterovi zmenila knižný aj filmový trh. A zmenila aj život autorky Joanne Rowlingovej, ktorá sa z chudobnej matky stala zrazu milionárkou. Momentálne však opäť čelí obvineniam, že pri písaní knihy Harry Potter a Ohnivá čaša sa inšpirovala príbehom, ktorý bol napísaný niekým iným.

Vydavateľstvo Bloomsbury  Publishing PLC už pár rokov čelí obvineniam, že kniha Harry Potter  a Ohnivá čaša kopíruje z príbehu Adriana Jacobsa The Adventures of Willy the Wizard (Dobrodružstvá čarodejníka Willyho). Štvrtá časť série bola aj udelená cena Hugo za rok 2001 v kategórii román. Práve v nej mala podľa obvinení Joanne Rowlingová okopírovať značnú časť textu Jacobsovej knihy.

Vydavateľstvo to však odmieta.  Obvinenia sa zakladajú podľa medializovaných informácií aj na tom, že vydavateľstvo malo rukopis k dispozícii. Jacobs im ho totiž  ponúkal, ale neúspešne. O pár rokov na to mal rovnaký agent dostať na starosť aj Rowlingovej knihy o Harrym Potterovi.

Vydavateľa žalujú Jacobsoví príbuzní, lebo autor je už po smrti. Minulý mesiac žalobu rozšírili aj na autorku. Odškodnenie sa šplhá do miliónov, keďže knihy o Harry Potterovi autorke vyniesli miliardy.  Rowlingová však chce požiadať súd o zamietnutie obvinení. „Som sklamaná, že ja a moje britské vydavateľstvo Bloomsbury sme sa dostali do pozície, že sa musíme brániť. Súd okamžite požiadame o rozhodnutie, že obvinenie je neopodstatnené a preto by malo byť ihneď zamietnuté,” povedala.

Jacobs zomrel v roku 1997, desať rokov predtým vydal spornú knihu. Vydavateľstvo vo svojom prehlásení píše, že autorka Harry Pottera Jacobsa a ani jeho knihu, či iné jeho práce nepozná.

Rowlingová nie je z vykrádania cudzích textov obvinená prvýkrát. Podobne ako pri iných bestselleroch, aj myšlienky a nápady v Harrym Potterovi si osvojujú aj iní autori. A zároveň si myslia, že s nimi prišli skôr len svet si to nevšimol. Rowlingovú z plagiátorstva obvinila napríklad  americká spisovateľka Nancy Stoufferová.

Séria kníh o Harrym Potterovi zmenila Rowlingovej život. Vďaka príbehu mladého čarodejníka sa dostala z biedy, v ktorej dovtedy žila. Po tom ako Harry Potter lámal všetky rekordy tak v predajnosti kníh ako aj v návštevnosti kín ju vo februári 2004 časopis Forbes zaradil medzi dolárových miliardárov. Rowlngová sa tak stala v tomto rebríčku prvou spisovateľkou. Jej  majetok magazín odhadol na 576 miliónov libier. Je teda bohatšia ako anglická kráľovná a dostala sa tak na vrchol rebríčka najbohatších žien vo Veľkej Británii. V období, kedy sa snažila o to, aby jej vydali knihy bola pritom nezamestnaná, na podpore a starala sa o svoju dcéru Jessicu.