blog

Adamsov kult prežíva aj po jeho smrti

štvrtok 8. apríla 2010 00:01
Št 8.04. 2010 00:01

Stopárov sprievodca galaxiou je jedným z najobľúbenejších sci-fi príbehov všetkých čias. Má svojich fanúšikov medzi všetkými vekovými kategóriami a po tom, ako bolo uvedené aj filmové spracovanie tohto kultového diela, sa rady  milovníkov ešte rozšírili. Dopísanie poslednej (zatiaľ) časti preto chcelo veľa odvahy. Eoin Colfer sa však nezľakol.

Keď sa povie sci-fi, mnohým sa v mysli vynorí séria kníh od Douglasa Adamsa – britského autora, ktorí si získal fanúšikov nielen svojskou predstavivosťou, ale najmä nákazlivým humorom svojich diel. Jeho Stopárov sprievodca galaxiou sa stal legendou a dodnes sa pridávajú ďalší ľudia do rôznych fanklubov na jeho počesť. Adamsova “trilógia“ mala počas jeho života päť častí. Pokračovaním Stopárovho sprievodcu bola Reštaurácia na konci vesmíruŽivot, vesmír a všetkoZbohom a ďakujeme za ryby Zväčša neškodná.

Popularitu jeho tvorby potvrdzuje napríklad aj to, že Stopárov sprievodca galaxiou sa dočkal asi každého možného spracovania. Pôvodne bol rozhlasovou hrou stanice BBC. Neskôr ju Adams pretvoril na knihu, ktorá neskôr dostala aj pokračovanie. Okrem toho inšpirovala filmárov na natočenie seriálov a v roku 2005 bol na jej motíve aj nakrútený film.

Sám Adams však plánoval dopísať svoju sériu a vydať ešte šiesty diel. Ako uvádza portál iDnes.cz päťka sa mu javila priveľmi ponurá a zároveň číslo päť podľa neho nebolo správne na ukončenie knižnej trilógie. Svoje plány však dokončiť nestihol. Zomrel na infarkt rok pred päťdesiatkou. Jeho agent sa však nevzdal a začal hľadať možného „dopisovača“, ktorý by humorom aj štýlom dokázal dotiahnuť aj šieste pokračovanie trilógie.

Do oka mu padol írsky profesor Eoin Colfer. Pravdepodobne ho zaujal svojou literatúrou pre mládež. V nej sa preslávil sériou kníh o Artemisovi Fowlovi. Mladý nespratný výrastok prekvapuje celý svet bohatých svojím umom a šikovnosťou. Práve takúto výbavu využíva na tie najveľkolepejšie krádeže, ktorými si zarába na život. Colfer však Artemisa vykreslil tak umne a vtipne, že len málokto neprepadne predstave, že rovnaký chalan môže chodiť do vedľajšej triedy. Artemis Fowl sa teda, podobne, ako Stopárov sprievodca galaxiou stal akýmsi kultovým dielom.

To však Colferovi neuľahčovalo rozhodovanie, či sa podujať na napísanie šiesteho dielu Adamsovej legendárnej série. Medzi prínosy určite patrilo, že sa jeho meno zapíše rovno k Adamsovmu, ktorého veľmi obdivoval. Mohol si týmto spôsobom získať ešte väčšiu slávu a fanúšikov. Ale aj presne naopak. Nakoniec sa však nechal Colfer ovplyvniť posolstvom predchádzajúcich Adamsových kníh a „nepodľahol panike“. A tak vznikol šiesty diel s názvom A okrem toho…, ktorý vyšiel tento rok aj v slovenskom preklade.

Colfer sa však kvôli svojmu rozhodnutiu musí teraz vyrovnať nielen s chválou, ktorou na jeho adresu nešetria niektoré zahraničné médiá a kritici, ale aj s nepriazňou Adamsových fanúšikov. „Otec“ Artemisa Fowla sa však s  tým vyrovnáva zjavne úplne pokojne, dokonca reaguje aj v skupinách, ktoré vznikli na protest proti jeho knihe.

Írsky spisovateľ si tak na seba zobral veľké bremeno – pokračovať v niečom, čo je samo o sebe malým kultom. Je teraz len na čitateľoch, či sa pridajú na stranu, ktorá ho za toto rozhodnutie chváli, alebo ku skupinke odporcov.

Zdroj: iDnes.cz, wikipedia, eurobooks.sk, guardian.co.uk