blog

Ďalší príbeh Twilight ságy vyjde už čoskoro a bude zadarmo

štvrtok 1. apríla 2010 00:01
Št 1.04. 2010 00:01

Ako blesk z jasného neba prišla správa, že Stephenie Meyerová, autorka celosvetovo preslávenej upírskej ságy Twilight, napísala novú knihu, ktorá uzrie svetlo sveta už piateho júna. Potom, čo na internet prenikla jej plánovaná piata kniha Polnočné slnko, bola autorka natoľko znechutená, že s písaním prestala a román nechala nedokončený. Znechutenie pravdepodobne postupne opadáva, a tak už o niekoľko týždňov budú mať čitatelia v USA možnosť prečítať si jej najnovšiu knihu: The Short Second Life of Bree Tanner: An Eclipse Novella (Krátky druhý život Bree Tannerovej: novela zo Zatmenia).

Stephenie Meyerová svoj talent prekvapiť jednoducho nezaprie. Najskôr šokovala celý svet, keď ako mormonská mamička v domácnosti napísala bez predchádzajúcich skúseností ságu Twilight, ktorá sa stala jednou z najpredávanejších sérií kníh, aké kedy existovali, a teraz šokuje opäť. Bez akýchkoľvek predchádzajúcich indícií sa pred dvomi dňami objavila na internete správa, že Stephenie Meyerová vydáva novú knihu.

Ako už samotný názov knihy napovedá, jedná sa o krátky príbeh, ktorý čitateľom poskytne inú perspektívu ohľadne udalostí opísaných v treťom diele ságy Zatmenie. Hlavnou hrdinkou bude Bree Tannerová, ktorá sa v pôvodnom románe mihla skutočne len okrajovo, ale Stephenie Meyerovú upútala natoľko, že jej venovala samostatný príbeh. Ako sa vyjadrila sama autorka: „Ohľadom tejto novely som rovnako prekvapená ako ktokoľvek iný. Keď som v roku 2005 začala na nej pracovať, bolo to pre mňa len cvičenie, ktoré mi malo pomôcť preskúmať inú stránku Zatmenia, ktorú som práve v tom čase redigovala. Predpokladala som, že by to mohlo skončiť ako krátky príbeh, ktorý by som uverejnila na svojej webovej stránke. A potom, keď sa začala práca na Twilight sága: Oficiálny sprievodca, pomyslela som si, že Sprievodca by bol ideálny pre tento príbeh. Ten však neustále rástol, až bol dlhší ako som očakávala a do Sprievodcu už bol pridlhý.“

Kniha však bola pre Stephenie Meyerovú užitočná aj z iného hľadiska. Na 30. júna je naplánovaná premiéra filmového spracovania  Zatmenia, v ktorom bude vystupovať postava Bree Tannerovej. Scnénáristka Melissa Rosenberg mala množstvo otázok, ktoré sa týkali novorodených a ich úlohy vo svete Belly Swanovej. A práve táto novela väčšinu z nich zodpovedala. The Short Second Life of Bree Tanner: An Eclipse Novella (Krátky druhý život Bree Tannerovej: novela zo Zatmenia) zachytáva celý postup prípravy armády novorodených, ktorí sa chystali zastaviť Bellu a Edwarda, od ich narodenia až po ich stret s hlavnými hrdinami a nezabudnuteľný záver.

To však nie je všetko. Stephenie Meyerovú chcela vyjadriť svoju vďačnosť fanúšikom, ktorí už po celom svete kúpili viac ako 100 miliónov kníh tejto nesmierne populárnej autorky, a tak budú mať jej čitatelia, ktorí vedia po anglicky, možnosť prečítať si celý príbeh od 7. júna do 5. júla na stránke www.breetanner.com zadarmo! Samozrejme, prípadní záujemcovia budú mať možnosť kúpiť si knihu aj v papierovej verzii, pričom jeden dolár z každého výtlačku prvého vydania pôjde na konto Amerického Červeného kríža, ktorého snaha pomôcť ľuďom v Chille a na Haiti Stephenie Meyerovú uchvátila.

No a najlepšia správa na záver – už o mesiac spustíme predpredaj tejto knihy aj my. Na slovenský preklad si ešte budeme musieť počkať, ale jedno je isté – nakladateľstvo Tatran sa bude určite snažiť zo všetkých síl, aby tisícky slovenských fanúšikov a fanyniek uspokojilo tak rýchlo, ako to len bude možné.

PS: A skutočne sa nejedná o prvoaprílový žartík – stačí, keď sa pozriete na stránku Stephenie Meyerovej – http://www.stepheniemeyer.com/. 🙂