blog

DVD novinky: Muži v říji, Žena v Berlíne a ďalší Ozbrojení a nebezpeční

streda 14. apríla 2010 00:00
St 14.04. 2010 00:00

Máme tu bláznivý apríl a valia sa na nás nové (a skvelé) filmy na DVD. Pokojne môžeme byť tematickí – výber filmov je opäť poriadne bláznivá všehochuť. Znovu ochutnáme z najrozličnejších  žánrov kinematografie. A to je len dobre – veď nie je veľa lepších spôsobov, ako stráviť veterné upršané večery, než v teple domova pred skvelou snímkou presne podľa nášho gusta.

Muži v říji – skvelá komédia z dielne našich českých bratov, u ktorých akoby sa roztrhlo vrece so snímkami nabitými humorom. A predsa nás čaká originálna zápletka. Mouřínov je malá moravská diera. I cesta tam končí. A pretože Mouřínováci chcú byť “prejazdní”, musia vymyslieť plán, ako zohnať väčšie, než malé množstvo asfaltu na jej pokračovanie. A majú i plán – kľúčom k úspechu má byť Franta, introvert, mudrlant a zmätkár, ktorý je majst republiky vo vábení jeleňov. A tak padne nápad usporiadať v Mouřínově Majstrovstvá Európy za účasti premiéra. Ale Franta sa zamiluje. A tým problémy len začínajú.

26. apríl 1945. Červená armáda obkľúčila Berlín a ruskí vojaci pomaly pochodujú smerom k Ríšskemu snemu. V meste nie sú temer žiadni nemeckí muži a hromadnému znásilňovaniu dievčat a žien sa nedá zabrániť. A práve v týchto okamihoch sa začína písať pohnutý príbeh jednej zo žien, ktorá mala i vtedy dostatek síl na to, aby sa i za cenu veľkých ztrát pokúsila zachrániť si holý život. Naviac v tú najmenej vhodnú dobu poznáva lásku, ktorá ju navždy poznamená… Áno, hovorím o Žene v Berlíne.

Matt Dillon, Jean Reno a Laurence FishburneOzbrojení a nebezpeční v rovnomennom akciou nabitom trháku. Ozbrojený doprovod cennej zásielky riskuje vlastné životy, keď sa púšťa do nebezpečnej akcie… proti vlastnému zamestnávateľovi. Muži, vyzbrojení na prvý pohľad dokonalým plánom, sa chystajú zarobiť si bohatstvo bez toho, aby niekomu skrivili jediný vlas. Ale do akcie sa pripletie nečakaný svedok…

Teraz sa presuňme do animovaného sveta. Jedna rodina, ktorá zmenila (a ešte stále mení) celý svet. Simpsonovi. A 4. séria ich bláznivých príbehov. Bart a Líza na prekliatom výlete do Krustyho tábora; Homerove stretnutie s Bohom; veľký útek Maggie z jasieľ; Marge, Apu, šéf Wiggum a Flanders spievajúci zo srdca v hre “Oh! Električka!”; animované dobrodružstvo nejobľúbenejšej východoeurópskej mačky a myši a mnohé ďalšie nezabudnuteľné komické situácie, pri ktorých zaručene potrénujete vašu bránicu.

A na záver niečo športovo-romantické. Mladá, krásna a talentovaná Alexis Winston pochádza z malého mestečka a stáva sa krasokorčuliarskou superstar. Ale jej cesta k úspechu vôbec nie je ľahká. Stojí ju neskutočnú dávku úsilia, sebazaprenia a, hlavne, v starom domove zanecháva svojho milovaného priateľa. A udalosti naberú krutý spád. Keď Alexis po tragickom páde oslepne, potrebuje niekoho, kto by jej veril, niekoho, kto by ju presvedčil, že má dosť síl znovu si obuť korčule a uskutočniť svoj sen. V dojemnom, inšpiratívnom a emocionálnom remaku romantického filmu, ktorý bol v roku 1978 nominovaný na Oscara® (Najlepšia pôvodná pieseň – “Through the Eyes of Love”), sa predstavujú americké krasokorčuliarky Taylor Firth a Molly Oberstar, olympijská spravodajka NBC Andrea Joyce a olympijská medailistka Michelle Kwan. Zažijete silu a radosť zo skutočnej lásky… na ľade i mimo neho. Predstavia sa vám Ľadové sny.

Zdroj foto: internet