blog

Knižné tipy: Od Indie, cez Nemecko až po budúcnosť

utorok 6. apríla 2010 00:01
Ut 6.04. 2010 00:01

Či už sú pre vás veľkonočné sviatky najväčšou oslavou vášho vierovyznania, alebo len pár dňami voľna „spríjemnenými“ organizovaným násilím na nežnom pohlaví, jedno je isté – sviatky sú bezpečne za nami a nás už čaká len realita bežných dní. A tú nám už nebude nikto odopierať až do leta, keďže tento rok nám rozvrhnutie štátnych sviatkov nepraje (pozrite sa, na kedy vychádzajú májové sviatky). Našťastie, ešte stále tu máme knihy, ktoré majú moc preniesť nás do inej reality, kedykoľvek si to budeme priať. Nie je to vždy realita krajšia alebo príjemnejšia, ale je to vždy tá realita, ktorú si vyberieme. Možno to bude aj niektorá z týchto…

Aravind Adiga – Biely tiger

Minulý rok nás na Slovensku očaril Miliardár (Milionár z chatrče) známeho indického autora Vikasa Swarupa a už tu máme ďalšieho záujemcu o našu priazeň. Je ním Aravind Adiga, ktorý v roku 2008 prekvapujúco získal prestížnu Man Booker Prize a to práve za svoj román Biely tiger. Ten nám rozpráva príbeh obyčajného indického chlapca menom Balrám Halváí, ktorému osud rozdá samé zlé karty. On sa však rozhodne, že svoj osud zmení a to za každú cenu. A tak nám v sérii listov adresovaných čínskemu premiérovi postupne odhalí, ako sa prepracoval z absolútneho dna až na vrchol podnikateľskej elity Indie. Ako postupne stúpal po rebríčku a s každou ďalšou priečkou na rebríčku musel zaplatiť vyššiu daň. A tak sa stal nielen podnikateľom, ale aj zločincom. Balrám nás zoberie na cestu, na ktorej spoznáme modernú Indiu. Indiu, v ktorej tí najchudobnejší bez nádeje chodia po tých istých chodníkoch ako tí najbohatší. A máme sa na čo tešiť, veď ako sa vyjadrili v britskom denníku Independent: „Pretekajúc osobitosťou, sarkazmom, majstrovstvom a často až bujarou veselosťou, Balrám pripomína nikdy nekončiacich rozprávačov z diel skvelého českého novelistu Bohumila Hrabala. A Hrabala máme radi… 🙂

Markus Zusak – Zlodejka kníh

A po drsnom príbehu z drsného prostredia indického zločinu tu máme dojímavý príbeh z obdobia nacistického Nemecka. Už len z toho je jasné, že ani tu sa drsnosti nevyhneme. Austrálsky spisovateľ s nemeckými koreňmi Markus Zusak nám porozpráva príbeh siroty Liesel Memingerovej, ktoré prichádza do malého mestečka Molching. Tu spoznáva svoju adoptívnu rodinu – nevlastnú matku, ktorá akoby z oka vypadla macochám z našich rozprávok a láskavého adoptívneho otca, ktorého najväčšou vášňou je hudba. Okrem nich však spoznáva aj svet Nemecka, ktorému vládne Adolf Hitler. Na uliciach musí hajlovať, nadávať na židov a podporovať národný socializmus, ale doma to je iné. Doma sa stará o mladého Žida, ktorého ukrývajú, vychutnáva hudbu svojho otca a číta ukradnuté knihy. Ak máte chuť na nádherný a citlivý príbeh o mladom nemeckom dievčaťu, ktoré si postupne hľadá cestu k svojmu nevlastnému otcovi, ale aj židovskému mládencovi, tak toto je kniha pre vás. Nie náhodou sa táto kniha stala bestsellerom New York Times.

Miroslava Varáčková – Anjeli noci

A po dvoch príbehoch zo zahraničia tu máme aj niečo z našich luhov a hájov. Miroslava Varáčková upútala slovenské čitateľky už svojou prvotinou O lásku sa neprosí. Tá zožala množstvo pozitívnych reakcí a nič tak človeka nemotivuje ako pochvala, a tak tu máme ďalší román z pera tejto nádejnej slovenskej autorky. V románe Anjeli noci pôjde opäť o lásku. Tentoraz je to však láska, ktorá je nielen vášnivá, ale aj tajomná a nebezpečná. Študentka Ema si začne románik so svojím profesorom. To však ešte netuší, že ju tento čin uvrhne do víru tajomných a životu nebezpečných situácií. Až keď zomrie jej spolužiak a ona sama sa ocitne v nemocnici, si uvedomí, že to všetko nie je len náhoda. Svojej lásky sa však preto nevzdá. Romantický príbeh plný napätia a tajomna nesklame žiadnu čitateľku, ktorej sa páčila autorkina prvotina, ale ani jej nové prívrženkyne, ktorých rady sa po prečítaní tohto románu určite výrazne rozšíria.

Dmitry Glukhovsky – Metro 2033

Ruské sci-fi si (hlavne) vďaka bratom Strugackím získalo meno po celom svete už dávno. Roky však plynú a na scénu nastupuje nová generácia. A jej najznámejším predstaviteľom je momentálne Dmitry Glukhovsky. Ten začal v roku 2002 uverejňovať na svojej webovej stránke sci-fi román Metro 2033. Román postupne získaval na popularite, až bol v roku 2005 vydaný knižne a stal sa celonárodným bestsellerom. Metro 2033 je klasický post-apokalyptický román. Svet, ako ho poznáme, zahynul v jadrovej vyhni. Preživší ľudia sa utiahli do útrob metra, kde sa v priebehu dvadsiatich rokov od jadrovej vojny vytvorila zložitá sieť jednotlivých staníc, ktoré si každá autonómne vládnu. Povrch zeme ovládli nové tvory. Vplyvom všade prítomnej radiácie vznikli úplne nové formy života, ktoré sa snažia prevziať miesto na vrchole evolučej pyramídy. A ak sa im niekto nepostaví, tak sa im to skôr či neskôr postaví. Pripravte sa na hutný, atmosférický román s výborne vykreslenými charaktermi, ťaživou atmosférou beznádeje a strachu, ale aj odhodlania a túžby bojovať o svoje miesto v novom usporiadaní sveta.

Imrich Vaško – Milan Rúfus

Keď začiatkom minulého roka zomrel Milan Rúfus, Slovensko prišlo o jedného zo svojcích najvýznamnejších básnikov, esejistov a prekladateľov. Veď Milan Rúfus dokázal odovzdať svoje posolstvo každej generácii. Najmenším sa navždy vryli do pamäti jeho Modlitbičky, ktoré vychádzajú stále znova a znova. Starších oslovil zase svojimi básnickými zbierkami ako Vernosť alebo Ako stopy v snehu. Okrem básnickej tvorby sa venoval aj prekladom z z nórčiny, španielčiny, ruštiny  a češtiny. Jeho význam potvrdzuje aj fakt, že od roku 1991 bol trikrát nominovaný na Nobelovu cenu za literatúru a jeho dielo bolo preložené do 15 jazykov (okrem iných aj do čínštiny). Je preto viac ako chvályhodné, že vysokoškolský pedagóg a zároveň dlhoročný priateľ Rúfusovcov Imrich Vaško napísal túto biografiu Milana Rúfusa. Žiaľ, Imrich Vaško prehral svoj boj s rakovinou, a tak toto jeho posledné dielo vychádza posmrtne.

Scott Kelby – Digitální fotografie 3

A na záver som si nechal perličku pre všetkých zájemcov o digitálnu fotografiu. Aj keď s rozmachom digitálnych zrkadloviek sa zdá, že amatérskym fotografom je už prakticky každý. Každopádne, ak to myslíte s fotografiou vážne, tak pre vás meno Scott Kelby nie je ničím novým. A ak je, tak máte najvyšší čas to zmeniť. Scott Kelby je všeobecne považovaný za jedného z najväčších odborníkov na digitálnu fotografiu a jej následné úpravy. Jeho príručky ako robiť lepšie fotky dosiahli celosvetový úspech hlavne vďaka tomu, že autor sa dôsledne vyyhýba zbytočnému teoretizovaniu. Namiesto toho uvádza praktické príklady a dáva svojím čitateľom presný návod, ako dosiahnuť želaný výsledok.