blog

Knižné tipy: Stretnutie kráľov

pondelok 12. apríla 2010 00:01
Po 12.04. 2010 00:01

Slovenský knižný trh je malý. Niektorí by sa ho nebáli nazvať ani maličkým. Raz darmo, slovenčina je síce nádherný jazyk, ale veľa ľudí ním nehovorí. A preto si na slovenské preklady svetových bestsellerov musíme počkať. Spravidla dosť dlho. Na druhú stranu to má aj svoje výhody – núti nás to učiť sa cudzie jazyky, dostanú sa k nám hlavne kvalitné knihy, ktoré sa už presadili v zahraničí (a keď už nie kvalitné, tak aspoň vo veľkom čítané) a v neposlednom rade máme veľmi často knižné Vianoce! Ako napríklad tento týždeň – veď toľko kvalitných autorov pokope sa len tak nevidí! A nezabúdajte, že tento týždeň máte možnosť si knihu nielen kúpiť, ale aj vyhrať! Stačí sa zapojiť do našej súťaže o jeden z troch výtlačkov bestselleru V tieni mafie! Neváhajte, čas máte iba do najbližšieho piatku!

Michael Connelly – Strašiak

Hneď na úvod tu máme výbornú správu pre všetkých prívržencov kvalitnej detektívky. O Michaelovi Connellym, označovanom za kráľa americkej detektívky, sme si už písali. A teraz prichádza slovenský preklad jeho románu Strašiak. Ak sa už teraz tešíte na opätovné stretnutie so starým známym Harrym Boschom, tak sa netešte príliš, Harry tentoraz oddychuje a stretneme sa s ním až v románe Nine Dragons, na preklad ktorého si ešte budeme musieť počkať.  Namiesto neho sa stretneme s inými známymi – Jack McEvoy bol hlavným hrdinom jedného z najlepších románov, aké sa Michaelovi Connellymu podarilo napísať – Básnik smrti. Od udalostí opísaných v tomto románe už ubehlo dvanásť rokov. Tie mu zanechali nielen doživotné jazvy na duši, ale ho aj vyniesli medzi novinárku elitu. Ani to však nezabráni Los Angeles Times, aby ho v rámci úsporných opatrení neprepustili. Jack sa rozhodne, že na záver svojej kariéry napíše ten najlepší článok svojho života. To však ešte netuší, že sa z neho ľahko môže stať aj posledný článok jeho života. Okrem Jacka sa v románe stretneme aj s ďalšou starou známou – agentkou FBI Rachel Wallingovou. A ak viete po anglicky, tak sa určite pozrite do Zaujímavých linkov na konci článku. Neoľutujete!

Sherrilyn Kenyonová – Milenec snov

A teraz niečo pre dámy. Sherrilyn Kenyonová je nesmierne populárna autorka, ktorá má milióny fanúšikov po celom svete. Na Slovensku sme mali možnosť spoznať jej tvorbu vďaka románom Nočné slasti a Živly noci. Ale „to pravé orechové“ prichádza až teraz! Milenec snov je prvým románom, ktorý sa zaraďuje do jej série „Dark-Hunters“ (neviem, aký bude slovenský preklad, ale asi Temní lovci). Temní lovci sú nesmrteľní bojovníci, ktorí sa upísali gréckej bohyni Artemis, aby mohli pomstiť svoju smrť. Na oplátku musia ochraňovať ľudstvo pred upírmi nazývanými Daimon (v zásade to isté ako démon), ktorí sa živia ľudskými dušami. Prvý príbeh série rozpráva o osudoch Juliana Macedónskeho, neohrozeného sparťanského generála, ktorý nepoznal porážku. Z najvyššieho vrchu slávy však padol až na dno ľudského utrpenia. Dostal sa do pozície otroka lásky. Statný nádherný muž, ktorý vždy priťahoval zraky žien, si už nevyberá. Ženy si vyberajú jeho. Prináša rozkoš a uspokojenie. Odovzdane si plní povinnosti a na to, žeby svoju kliatbu mohol zlomiť, už dávno zabudol. A zrazu sa v tme rozsvieti iskra nádeje. Svetlo lásky, v ktorú už nedúfal a ktorú vlastne ani nikdy nepoznal. Grace Alexanderová v ňom nevidí otroka, obetovala by preňho všetko. Ak vás ani toto nepresvedčilo, stačí, ak si pozriete komentáre k tomuto románu – tak nadšené reakcie našich čitateliek sa len tak nevidia!

Gabriel García Márquez – Opadané lístie

Predstavovať najslávnejšieho, španielsky píšuceho autora na svete by bolo asi zbytočné. Veď každý, kto sa aspoň trochu zaujíma o svet literatúry, uý musel na meno Gabriel García Márquez naraziť. A trúfam si tvrdiť, že takých Sto rokov samoty sme čítali (takmer) všetci. Ani Gabriel García Márquez sa však na vrchole slávy neocitol okamžite a celý svet ho nespoznal za jeden deň. Začínal ako mnohí iní – pomaly a vytrvalo. A jeho debutom bol práve román Opadané lístie, ktorý napísal v roku 1955 ako dvadsaťsedemročný a situoval ho do Maconda, typického mestečka kolumbijského karibského regiónu. V tomto prostredí sa odvíja tragický príbeh francúzskeho lekára, ktorý sa tu usadil, ale nevedel sa zžiť s jeho obyvateľmi. Lekár prežíva hlboké pocity existenciálnej osamelosti a napokon spácha samovraždu. Penzionovaný plukovník sa vzbúri proti despotickému starostovi, ktorý odmietne pochovať nebožtíka na cintoríne, a postará sa o pohreb. Márquez v románe cieľavedome narušil časovú chronológiu a počas pohrebného obradu, ktorý trvá asi hodinu, spomínajú na nebožtíka z rozličných zorných uhlov príslušníci troch generácií – plukovník, jeho dcéra Izabela a malý vnuk.  Román bol v slovenčine dlhé roky beznádejne vypredaný, tak sa poponáhľajte. Určite to nebude dlho trvať, kým podobný osud postihne aj jeho druhé vydanie. 🙂

Henri Charriére – Motýlek

Knihy napísané podľa skutočných udalostí a osudov majú zvláštnu príchuť. Človek si neustále nevdojak uvedomuje, že tentoraz neprežíva výlet do fantázie autora, ale výlet do jeho spomienok. A to je veľký rozdiel! O to pôsobivejším sa stáva román, ktorý je nielen napísaný podľa vlastných spomienok, ale ktorý rozpráva o osude človeka tak nevšednom, že to hraničí s neuveriteľnosťou. A presne takým sú osudy francúzskeho spisovateľa Henri Charriéra, ktorý v šesťdesiatych rokoch napísal autobiografický román Motýlek. Motýľ bola jeho prezývka na galejach vo Francúzskej Guyane, kam sa dostal po obvinení z vraždy, ktorú nespáchal. Henri Charriére nám rozpráva o živote v jednom z najkrutejších väzení na svete, o svojej nezlomnej túžbe po slobode a pomste. O svojich nespočetných pokusoch o útek. O tom ako prežil dlhé mesiace na samotke. Ale venuje sa aj tomu, ako sa nakoniec vzdal myšlienky na pomstu, lebo pochopil, že život sa má žiť a nie obetovať pre pomstu. A nakoniec nám opíše aj svoj fascinujúci úspešný útek do Venezuely. Román Motýlek bol jedným z prvých skutočných bestsellerov, ktorého sa od jeho vydania pred 50 rokmi predali milióny kusov po celom svete a neustále fascinuje nové a nové generácie čitateľov.

Stephen King – Geraldova hra

Je len pár mien, ktoré dokážu spôsobiť medzi čitateľmi takú hystériu ako práve Stephen King. Každý jeho nový román je udalosťou, každý jeho počin je výnimočný a len málo autorov má tak oddaných fanúšikov ako tento najpredávanejší americký autor súčasnosti. Na slovenský (alebo český) preklad jeho najnovšieho románu Under The Dome si ešte musíme počkať, ale zdanlivo nekonečné čakanie si môžeme skrátiť inou Kingovou klasikou. Hororový román Geraldova hra napísal autor ešte v roku 1993. Je to príbeh manželov v strednom veku, nachádzajúcich potešenie v nezvyčajných vypätých erotických dobrodružstvách, ktorý sa však končí traumatizujúcim bojom opustenej ženy o prežitie. Stephen King neostáva ani v tomto románe nič dlžný svojej povesti majstra hororu, napätia a nezvyčajných zvratov.

Anne Hooperová – Kámasútra

A na záver som si nechal príručku, ktorá sa hodí každému, ale málokto by to verejne priznal. 🙂 Veď čo si budeme klamať – sex je pravdepodobne najobľúbenejšia činnosť na svete a väčšina z nás mu venuje nemalú časť svojho voľného času a úsilia. Ale ako v každej oblasti – aj v tejto sa dá zlepšiť. Nie nadarmo sú informácie tou najcennejšou komoditou. A ak máte záujem sa vzdelať a zlepšiť a v tejto oblasti, tak určite siahnite po tejto knihe. Nové spracovanie slávnych kníh o milovaní – Kámasútry, Anangarangy a Voňavej záhrady. Autorka, známa sexuologička Anne Hooperová sa usiluje o moderný výklad týchto starodávnych rád, rozličné návody a sexuálne polohy približuje dnešným milencom tak, aby mali tieto starodávne rady pre nich zmysel. Doplnila ich o svoj pôvodný trojdňový sexuálny program. Kto ho bude brať iba ako relaxáciu, zažije príjemné chvíle s partnerom, no komu sa podarí naplniť aj duchovný zámer, sex bude vnímať ako umocnenú existenciu. Hor sa do štúdia a následne do praxe! 🙂

Zaujímavé linky:

Michael Connelly rozpráva o svojom románe Strašiak priamo na mieste, kde sa odohráva dej románu. Video si môžete pozrieť TU.

Ešte pred vydaním knihy Strašiak natočil Michael Connelly krátky film o udalostiach, ktoré predchádzali samotnému románu. Je to príbeh agentky FBI Rachel Wallingovej a prípadu, ktorý ju nakoniec opätovne spojí s Jackom McEvoyom. Prvý diel si môžete pozrieť TU.