blog

Najúspešnejší slovenský autor fantasy prichádza (konečne) aj na Slovensko

sobota 22. mája 2010 01:22
So 22.05. 2010 01:22

Meno Juraj Červenák nie je fanúšikom literárnej fantastiky neznáme. Veď tento slovenský autor už vydal množstvo románov, v ktorých dokázal, že slovanská mytológia ponúka také množstvo hrdinov, čarodejníc, rytierov a reálií, že sa pokojne zaobíde bez elfov a trpaslíkov. Čitatelia s ním nadšene súhlasia, a tak je každý jeho román bestsellerom. Až donedávna to však malo jeden háčik – Juraj napísal knihy po slovensky, vzápätí boli preložené do češtiny, poľštiny alebo ruštiny a tam sa predávali na tisícky kusov. Našťastie, slovenské vydavateľstvá si konečne všimli tohto výnimočného autora a rozhodli sa situáciu napraviť.

Ako prvé zareagovalo vydavateľstvo Artis Omnis, ktoré nám ponúklo prvý diel trilógie Černokňažník – Vládca vlkov. Hlavným hrdinom ságy, ktorá je v Čechách už dávno vypredaná, je Čierny Rogan – legendárny bojovník, lukostrelec a čarodej, ktorý sa pohybuje po území dnešného Pohronia a Moravy a vo chvíľach, keď práve nekántri Avarov (osobné hobby, ktoré Taliani o mnoho rokov neskôr nazvali “vendetta”) sa venuje boju s nečistými nadprirodzenými bytosťami. Tie by si radi pochutnali na našich úbohých predkoch, ale v ceste im vždy stojí Rogan, ktorý nosí meč “proklatě nízko” a nebojí sa ho použiť. Práve v Černokňažníkovi nájdete všetko to, čím sa Juraj Červenák preslávil – napínavý dej, rýchly spád, veľmi dobre opísané súboje, množstvo násilia, krvi a vnútorností, podaných takou formou, že to baví aj tých najväčších pacifistov a hlavne – dokonalú atmosféru Pohronia v 8. storočí nášho letopočtu, kedy tu žil nielen Pribina a Avari, ale aj vodníci, víly, Morena a mnohé ďalšie postavy, ktoré už poznáme iba zo starých slovanských povestí a bájí. Ak sa vám páčil Pán Prsteňov a v žilách vám koluje aspoň kvapka slovanskej krvi, tak toto je priam povinné čítanie!

Už v úvode sme spomínali, že situáciu sa rozhodli napraviť “slovenské vydavateľstvá”, nie vydavateľstvo. A je to tak! Najnovší Jurajov román, prvý diel Dobrodružstiev kapitána Báthoryho Strážcovia Varadína si pod svoje krídla zobralo vydavateľstvo Slovart, za čo mu patrí naša nehynúca vďaka. 🙂 Veď nebola by to škoda, keby sme si nemohli prečítať epické príhody kapitána Kornélia Báthoryho, šermiara, rytiera a básnika, ktorý už mnohokrát preukázal svoje vojenské kvality, v jeho rodnom jazyku? Veď slovenčina je ako stvorená na všetko to kľanie, hromženie a nadávky precedené skrz zaťaté zuby a popod mohutný fúz! Ak ste aj vy patrili k nadšeným fanúšikom Mórica Beňovského, ktorý nám spríjemnil nejedno nedeľné dopoludnie, tak si určite zamilujete aj Kornélia Báthoryho, ktorý je rovnako udatný, smelý a výborný vo všetkom, čo robí, len ho na rozdiel od Mórica nebrzdí cenzúra bývalej Československej televízie, a tak je o niečo (o dosť) násilnejší, tvrdší a v používaní jazykových prostriedkov oveľa menej vyberavý. A to všetko od autora, ktorý kedysi sám vyhlásil, že “jazyk, ktorý sa v médiách používa dnes, je len vykastrovaným pahýľom toho, čím slovenčina bývala kedysi.” No neznie to sľubne? 🙂

Juraj Červenák sa tentoraz rozhodol posunúť v dobe, a tak si môžeme vychutnať dosť neobvyklý počin na poli fantastickej literatúry – veď v polovici 17. storočia sa už na území Uhorska veselo používal pušný prach a väčším problémom boli Turci než bosorky a besovia Belboha. O to väčšiu máme radosť zo slovenského vydania, ktoré určite zaujme aj tých, ktorí “klasické” fantasy príliš nemusia. Teraz majú možnosť vychutnať si dobrodružný príbeh z Uhorska so všetkým, čo k tomu parí. To je ponuka, aká sa neodmieta!

A to stále nie je všetko! Dňa 25.5.2010 sa bude v Bratislave konať slávnostný krst Strážcov Varadína, na ktorý pozýva Juraj Červenák všetkých súčasných, aj budúcich fanúšikov kapitána Báthoryho: Srdečne pozývam na krst historicko-dobrodružného románu Strážcovia Varadína (cyklus Dobrodružstvá kapitána Báthoryho), ktorý nedávno vyšiel v slovenčine vo vydavateľstve Slovart. Knihu pokrstí priateľ, priaznivec a veľký “hltač kníh” Dominik Hrbatý. Moderovať bude Dado Nagy. A možno sa udejú aj ďalšie audiovizuálne zázraky v 3D.” 😉

PS: Ak vás ani to nenavnadilo, tak si pozrite knižný trailer na tento výnimočný román, ktorého kvalitu by mu mohlo množstvo zahraničných titulov iba závidieť.