blog

DVD novinky: Ako pohladiť dušu

streda 19. mája 2010 10:06
St 19.05. 2010 10:06

V tomto daždivom a veternom počasí, ktoré zúri všade okolo nás, je tak veľmi jednoduché upadnúť do depresií – asi každý vie, o čom hovorím. Recept na zdolanie vyčíňania počasia je ukrytý práve v tomto článku. Ako najlepšie pohladiť dušu? Pozrieť si dobrý film. Tento týždeň sa zameriame hlavne na komédie (po daždivom dni je dobré dopriať si hodnú dávku smiechu), no potešíme aj tých, čo holdujú dramatickým príbehom (vidieť iných ľudí zdolávať problémy naštartuje aj nás). Nebude chýbať ani štipka korenia v podobe akcie, dávka českej tvorby a slávny film nakrútený podľa slávneho príbehu. Recept je hotový, teraz stačí už len vybrať to pravé a pustiť sa do tejto “filmovej polievky” pre dušu.

Začnime s humorom. Ben Stiller, Jack Black, a Robert Downey Jr. spolu s ostatnými hercami v netradičnej (a poriadne akčnej) komédií Tropická búrka (áno, tematicky zapadá do riešeného počasia). Zápletka tohto filmu je naozaj originálna a vyrazila dych divákom pocelom svete (získala aj nomináciu na Oscara). Asi najlepšie celú podstatu príbehu vypichol samotný režisér: “Inšpirovali ma kolegovia herci, ktorí absolvovali prípravku pred nejakým vojnovým filmom a nadávali, že to bolo nezvládnuteľné. A tak som si predstavoval, ako asi by im bolo v skutočnom vojnovom konflikte.”

Ostaňme ešte stále vo svete smiechu. Ostaneme v trópoch, teraz nás čakajú Problémy v raji. Lákavá ponuka lacnej luxusnej dovolenky na tropickom ostrove v sebe pre štyri páry v rôznej fáze vzťahu skrýva nepríjemné prekvapenie. Súčasťou balíčka je i intenzívna partnerská terapia! Dave a Ronnie, Joey s Lucy a nedávno rozvedený Shane so svojou novou priateľkou Trudy, ktorej je sotva dvadsať, podstúpia proces spytovania svedomia, na ktorý rozhodne neboli pripravení. Neobvyklé metódy podivínskeho majiteľa komplexu Marcela (Jean Reno) zahŕňajú plávanie medzi žralokmi, lekcie jógy s až príliš vášnivým inštruktorom. Naše páry sa postavia vlastnému strachu, svojim priateľom a urobia posledný vtipný pokus o záchranu svojich manželstiev i toho, čo mala pôvodne byť luxusná dovolenka.

A do tretice tu máme ďalšiu komédiu, tentokrát z Česka. 2Bobule sú voľným pokračovaním prekvapivo úspešnej filmovej komédie Bobule. Opäť budeme sledovať problémy dvojice kamarátov – Pražákov Honzy a Jirka – ktorí sa vydali na Moravu, do vinárskej oblasti. Honza sa púšťa ako vinár začiatočník do vrcholného umenia slamového vína. Nielen, že to nezvláda, Jirka mu zavarí ešte viac. Jirkova slabosť pre ženy sa totiž zvrhla doslova na zápas o život. A to všetko vsadené do krásneho prostredia moravských viníc.

Teraz nás čaká slávny Doktor Živago. A rovno limitovaná zberateľská edícia! Výborný režisér – majster svojho odboru – David Lean režíruje búrlivý príbeh Borisa Pasternaka o Rusku rozdelenom vojnou a o srdciach rozorvaných láskou. Dostáva sa nám možnosť vidieť epické obrazy revolúcie v uliciach, boje v zemi nikoho, zábery z vlaku križujúceho Ural alebo mrazom bičované dedinské scenérie. Omar Sharif v titulnej role a Julie Christie ako jeho láska Lara, obaja uväznení v prílivovej vlne historických udalostí. S podmanivou hudbou Maurica Jarreho (ktorý získal jedného z 5 Oscarov, ktorými bol film ocenený). Navyše nás čakajú aj skvelé bonusy, ktoré si môžete pozrieť tu.

Na záver niečo tragické, ale predsa povznášajúce. Americký zločin. Prvý prípad otrasného týrania dieťaťa, ktorý prerazil hradbou mlčania na verejnosť, komentoval žalobca Leroy New slovami: “Toto je ten najodpornejší zločin v histórií štátu Indiana.” V pôsobivom filme Tommyho O’Havera si Catherine Keener zahrala zdanlivo obyčajnú ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskú, ktorá v pivnici svojho domu väzní a mučí dospievajúce dievča v podaní Ellen Page. Ich postavy budú rezonovať v mysli divákov ešte dlho potom, čo skončia záverečné titulky.

Zdroj foto: internet