blog

Kerouac ožije na pultoch aj na plátne

štvrtok 13. mája 2010 00:01
Št 13.05. 2010 00:01

Prvotina kultového spisovateľa Jacka Kerouaca, autora románu Na ceste, vyjde 14. mája na Slovensku. Staneme sa tak prvou krajinou, ktorá jeho prvý román More je môj brat vydá. Aj keď nejde podľa kritikov o jeho najlepšie dielo, pomáha vraj pochopiť nielen jeho tvorbu, ale aj zmýšľanie celej Beat Generation.

Jack Kerouac bol a ešte stále je jednou z legiend literatúry. Jeho román Na ceste sa stal kultovým dielom a preslávil ho po celom svete. Okrem toho sa román stal aj základným dielom celej Beat Generation, známej ako bítnici. Tu okrem Kerouaca patrili aj Allen Ginsberg, Neal Cassady či William S. Burroughs. Otcom bítnikov ho kritici nazývajú aj napriek tomu, že sám sa za neho nepovažoval a nesúhlasil s týmto „titulom“.

Kerouac a jeho dielo fascinuje čitateľov aj štyridsať rokov po jeho smrti. Mnohí veria, že víry myšlienok, ktoré sa stali nakoniec románmi, zo seba tento bítnik sypal automaticky. Podľa historiek, ktoré sa o jeho najznámejšej knihe Na ceste hovoria, ju napísal za tri týždne. V skutočnosti mu jej napísanie trvalo osem rokov. A k tomu ju ešte vydavateľ „okresal“ o asi 400 strán a dokonca aj premenoval postavy.

Nakoniec mu však táto kniha priniesla slávu. Takú, ktorú už žiadna iná neprekonala. A ani on ju neprekonal. Nevedel sa s ňou zmieriť a kompenzoval si to alkoholom. Ten ho nakoniec stál život.

Kerouacové diela sú síce legendárne, ale zároveň aj ťažko pochopiteľné. Jeho knihy akoby rozprávali čitateľovi všetky príbehy, ktoré prežil a prežíva. Niekedy jeden cez druhý. V určitých častiach môže byť tento štýl pre niektorých čitateľov príliš zložitý. Vysvetleniu jeho života, filozofie a aj písania môže podľa viacerých kritikov pomôcť doteraz nevydaný debut More je môj brat, ktorý u nás vyjde 14. mája.

Toto dielo čakalo 68 rokov, kým si ho niekto všimne. Doteraz bol totiž román „stratený“ a nikde na svete ešte zatiaľ nevyšiel. Slovensko sa tak stane prvou krajinou, ktorá tento román čitateľom ponúkne. O preklad sa má postarať Otakar Kořínek, ktorý sa podpísal aj pod slovenské znenie  knihy Hobit od J. R. R. Tolkiena. Knihu prinesie vydavateľstvo Artforum. Jeho riaditeľ Vladimír Michal označuje to, že po prvýkrát vyjde kniha u nás len za zhodu okolností, možno náhodu. Tvrdí, že v tom nebol zámer. Vydavateľstvo sa k nej dostalo cez agenta, ktorý ju podľa Michalových slov ponúkal po celom svete.

V knihe More je môj brat Kerouac vychádza zo skúseností, ktoré sám zažil počas plavby na obchodnej lodi Dorchester. Svoje myšlienky si vtedy zapisoval do denníku, ktorý nazval Cesta do Grónska. Hlavnými postavami spisovateľovho debutu More je môj brat sú dvaja muži, ktorých na prvý pohľad nič nespája. Wesley Martin je námorník a miluje more zvláštnou láskou. Je jeho večným priateľom, až bratom, a zároveň ho ničí a zabíja. Románom ho sprevádza priateľ, univerzitný učiteľ Bill Everhart, ktorý vyhľadá plavbu nie preto, že by miloval more. Robí tak skôr preto, že sám nevie, čo so životom a dúfa, že na lodi, ďaleko od všetkého, možno nájde odpoveď. Miesto vyriešenia otázky existencie však nachádza len samotu.

Kerouac však neožije len na pultoch kníhkupectiev. Ožije aj na filmovom plátne. Okrem vydania jeho debutu sa pripravuje aj filmové spracovanie jeho kultového diela Na ceste. Kniha opisuje jeho trojročné putovanie po Spojených štátoch amerických. Ameriku prešiel so svojím priateľom Nealom Cassadym autostopom. Zobrať si na ramená réžiu knihy, ktorá sa stala legendou nie je jednoduché. Na tento ťažký oriešok sa podujal brazílsky režisér Walter Salles. Mal by s prípravou filmu začať v auguste. Na producentskú stoličku si sadne slávny režisér Francis Ford Coppola, ktorý sa podpísal aj pod filmové spracovanie legendárnej knihy Krstný otec od Maria Puza. Vo filme si zahrajú Sam Riley, Garrett Hedlund či Kristen Stewartová.