blog

Knižné tipy: Nový McCarthy aj Evitovka a Červenák v slovenčine

pondelok 3. mája 2010 00:01
Po 3.05. 2010 00:01

Nemilosrdné pravidlá Gregoriánskeho kalendára spôsobili, že sme tento rok prišli hneď o dva dni voľna naraz. To však neznamená, že si nemôžeme spraviť voľno aj sami! A keď nie namiesto práce, tak aspoň po práci. Vyberte si niektorú z našich knižných noviniek a hor sa do parkov, na nábrežia a letné terasy kaviarní užiť si jarné slniečko v spoločnosti dobrej knihy. A keďže máj je lásky čas, tak nie je vhodnejšej doby, kedy potešiť svoje lásky nejakou peknou knihou. Napríklad jednou z týchto…

Cormac McCarthy – Města na planině

Predstavovať knihomoľom najznámejšieho amerického spisovateľa súčasnosti Cormaca McCarthyho by bolo povestným nosením dreva do lesa. Autor bestsellerov ako Cesta, Tahle země není pro starý alebo Krvavý poledník sa síce do povedomia slovenských čitateľov zapísal hlavne po sfilmovaní jeho kníh, ale radšej neskoro ako nikdy. 🙂 Nič to nemení na fakte, že Cormac McCarthy je považovaný za najlepšieho súčasného amerického autora a každá jeho kniha je knižnou udalosťou roka. České vydavateľstvo Argo postupne vydáva jeho knihy s obálkami, ktoré zdobia pôsobivé ilustrácie slovenského ilustrátora Danglára a (zatiaľ) posledným vydaným dielom je záverečný diel Pohraničnej trilógie (Hranice, Všichni krásní koně) Města na planině. V románe sa stretávajú hlavní hrdinovia predchádzajúcich románov Johny Grady Cole a Billy Parham, ktorí už teraz tušia, že časy sa navždy zmenili. V románe si budeme môcť vychutnať Cormacovu variáciu na klasický príbeh Rómea a Júlie – ako sme si už u tohto autora zvykli – očakávajme nielen silné city, ale aj potoky násilia a krvi.

Halima Bashir- Slzy púšte

Kým Cormac McCarthy sa vyznačuje knihami plnými násilia preto, lebo je to jeho autorský pohľad na realitu a správanie ľudí, sú aj autori/autorky, ktorých knihy sú plné nepredstaviteľného násilia len preto, že opisujú svoje vlastné skúsenosti a zážitky. A práve takou knihou je aj najnovší román vydavateľstva Evitapress sudánskej doktorky menom Halima Bashir,  ktorý napísala s pomocou spisovateľa Damiena Lewisa. Je to dráma lekárky, ktorá prežila vojnové peklo v Sudáne. Genocída, násilie a vraždenie ako výsledok etnických nepokojov v provincii Darfúr sú podané očami jednej z obetí a vďaka tomu je dosiahnutý taký stupeň autenticity, že vám z toho bude behať mráz po chrbte. Už sme si zvykli, že väčšina románov z vydavateľstva Evitapress sú typicky ženské romány, opisujúce bežný život, starosti a lásky života nežnejšieho pohlavia na Slovensku alebo v niektorej západnej krajine. Táto kniha je iná. Táto kniha vás prenesie do sveta, kde nič nie je isté. Kde najväčšou výhrou nie je získať životnú lásku, ale prežiť.

Juraj Červenák – Strážcovia Varadínu

Po Jozefovi Karikovi tu máme ďalšieho slovenského spisovateľa, ktorému sa najskôr začalo dariť u našich českých susedov a až potom si ho všimli slovenské vydavateľstvá. Juraj Červenák je už priam legenda medzi fanúšikmi fantasy literatúry. Jeho série kníh o Conanovi, Čerknoknažníkovi alebo Bivojovi si našli tisíce fanúšikov v Čechách a na Slovensku. Ohlasy na jeho romány boli tak silné, že si fenomén Červenák sa nakoniec rozhodlo neignorovať ani vydavateľstvo Slovart a necelého pol roka po českom vydaní Červenákovho eposu protitureckých vojnách v Uhorsku, Sedmohradsku, Chorvátsku a Stredomorí v druhej polovici 17. storočia sa ho rozhodlo vydať aj v slovenčine. Strážcovia Varadínu je prvým dielom dobrodružstiev kapitána Kornélia Báthoryho, šermiara, rytiera a básnika, ktorý už mnohokrát preukázal svoje vojenské kvality. Ako človek však zlyhal, keď po smrti manželky zanevrel na svojho syna a radšej dal prednosť vojenskej kariére. Dnes, keď má Michal Báthory 12 rokov, Kornel chce všetko napraviť a opäť mu byť otcom. Osud však chce, aby úprimnosť svojho pokánia dokázal veľkými obeťami a podstúpil neslýchané útrapy. Michal je totiž zajatý lúpežnými martalovcami a kým sa jeho otec vystrábi z ťažkých zranení, stopy po chlapcovi pohltí Osmanská ríša. Skončil v otroctve alebo v niektorom z janičiarskych výcvikových táborov? Je len jediný človek, ktorý vie, kam presne Michala odvliekli. A ten sa práve pripojil k tureckej invázii do Sedmohradska. Kornel sa vydáva na cestu k transylvánskej pevnosti Varadín, proti ktorej už tiahne obrovská presila Turkov…

Terry Pratchett, Jacqueline Simpsonová – Folklor Zeměplochy

A pri fantasy literatúre ešte chvíľu ostaneme, aj keď knihy Terryho Pratchetta sú „tak trochu iná“ fantasy. Séria jeho kníh o Úžasnej Zeměploche si získala milióny fanúšikov po celom svete a vyniesla mu nielen rytiersky titul, ale aj status jedného z najúspešnejších britských autorov vôbec. A treba uznať, že oprávnene. Ak ste ešte žiadnu knihu zo série Zeměplochy nečítali, tak mazajte svoju chybu napraviť (ideálny začiatok je dva týždne dovolenky a objednanie tejto knihy: První příběhy ze Zeměplochy ) a my ostatní sa pozrieme bližšie na najnovší príspevok do tohto bohatého sveta. Kniha Folklor Zeměplochy nie je ďalším románom. Je to skôr príručka, ktorá zhŕňa a charakterizuje folklór Zeměplochy, ktorý je vlastne pokriveným odrazom našej reality. Čo si budeme vravieť – je to príručka, ktorú skutočne ocenia len fanúšikovia, ale ak medzi nich patríte, tak je jej kúpa priam povinnosťou!

Michael Connelly – V mistrově stínu

Ľudia sa neustále boja. Boja sa o svoj život, zdravie, prácu, peniaze, rodinu, boja sa chorôb, nešťastia živelných pohrôm, manžela milenky a tak ďalej. Čo je však zaujímavejšie, ľudia sa boja radi, občas sa v strachu priam vyžívajú. Dôkazom nám môže byť neklesajúca popularita hororových príbehov a poviedok. Za otca moderného hororu sa považuje legendárny americký spisovateľ Edgar Allan Poe, ktorého poviedky nestrácajú nič zo svojej tajomnosti a hrôzostrašnosti ani dvesto rokov po jeho smrti. A práve preto sa dvesto rokov po jeho smrti stretlo 20 úspešných autorov, ktorí sa preslávili práve ako majstri poviedky, aby vzdali hold svojmu idolu. V mistrově stínu je zbierka najvýznamnejších poviedok Edgara Allan Poea, ktoré sú nasledované esejami tých najúspešnejších autorov dneška ako Michael Connelly, Jeffery Deaver, Nelson DeMille, Tess Gerritsen, Sue Grafton, Stephen King, Lisa Scottoline, Laura Lippman a ďalší. Povinnosť pre každého fanúšika hororu!

Foto: Diva.sk / Martinus.sk