blog

Knižné tipy: Zápisky Blaváčky a americká kráľovná napätia

pondelok 24. mája 2010 00:01
Po 24.05. 2010 00:01

Minulý týždeň sa mi ozvala pani, ktorá pracuje v neziskovej organizácii Dobrý anjel s tým, že v ich facebookovskej skupine je už poďakovanie od mamičky dieťaťa, ktoré dostalo knihu v rámci našej spoločnej akcie „Daruj príbeh dieťaťu, pre ktoré život nie je rozprávkou“. K poďakovaniu bola priložená aj fotka chlapčeka, ktorý sa teší zo svojej novej knižky. Opäť sa raz potvrdilo, že stačí málo, stačí keď sa stretne dobrá vôľa ľudí a tá dokáže priniesť radosť tisícom. Začína sa posledný májový týždeň a my vám opäť prinášame výber knižných noviniek, ktoré vás určite potešia. Ak by ste však okrem seba chceli potešiť aj deti choré na rakovinu alebo inú vážnu chorobu, pozrite sa aj na koniec článku. Nájdete tam návod ako na to. 🙂

Olivia Olivieri – Cicuškine zápisky

Fenomén nadávania a určitej nechuti voči hlavnému mestu existuje asi v každom štáte (možno okrem Vatikánu) a existoval v každej dobe (už starovekí Rimania určite frflali, že prečo ich všetci volajú Rimanmi, keď tú prerastenú dedinu plnú cisárov ukájajúcich svoje pyromanské chúťky rozhodne nemajú radi), a tak niet divu, že rovnaký osud postihol aj Bratislavu. Niet väčšej zábavky ako strieľať si z „Pažravej na Dunaji“, z ťahavého bratislavského „néééé“ a parodovať bratislavské „pipky“, ktorých jedinou náplňou práce je manikúra v nemenovanom nákupnom centre. Ako to však už býva, čo sa rada bíjava, to sa rado máva, a preto internetový úspech zápiskov typickej bratislavskej Cicušky z pera slovenskej autorky Olivie Olivieri zožal taký úspech, že sme sa nakoniec dočkali aj ich knižného vydania. Cicuškine zápisky sú písané “reálnou bratislavčinou” a prinášajú veselé príhody blondýnky Cicušky, ktorá blúdi životom podľa svojich životných hodnôt. Cicuška nie je reálna osoba, ale svojská literárna postava vytvorená z množstva skutočných postavičiek, pozliepaná z hlášok dievčat v MHD, baroch, obchodoch, na ulici – jednoducho zo života. Jej premýšľanie je na prvý pohľad hlúpe, povrchné a sebecké, no ruku na srdce – nie sú to aj pravdy, ktoré si mnohokrát myslíme, ale nevyslovíme ich preto, aby sme nevyzerali ako nejakí idioti? Pri čítaní tejto knihy budete mať podobný pocit ako z English is easy, Csaba is dead – podvedome viete, že takáto realita rozhodne nie je vtipná, že je to skôr do plaču, že takýto ľudia skutočne existujú, ale smiechu sa neubránite.

Mary Higgins Clark – Kde si teraz?

Vo svete je len málo autoriek, ktoré sú tak populárne ako práve americká kráľovná napätia Mary Higgins Clark. Tá má na svojom konte už 42 kníh, z ktorých každá sa stala bestsellerom, pričom jej prvotina sa dočkala už svojho 75. vydania (!!!). Nie je to náhoda, veď každá kniha tejto autorky je zárukou napínavého príbehu, od ktorého sa odtrhnete až keď dočítate poslednú stranu. Nie inak je tomu aj  v prípade jej najnovšieho románu v slovenskom jazyku Kde si teraz? Jedná sa o strhujúci príbeh mladej ženy, ktorá sa usiluje objasniť tajomstvo rodinnej tragédie. Toto jej úsilie vyvolá desivú odozvu. Pred desiatmi rokmi Mack bez rozlúčky odišiel. Každý rok však voláva na Deň matiek. Jeho sestra Carolyn sa rozhodne rozlúštiť rodinnú záhadu aj napriek tomu, že ju Mack varuje, aby to nerobila. Hľadanie pravdy o Mackovom zmiznutí ju rýchlo vrhne do sveta neočakávateľného nebezpečenstva a nezodpovedaných otázok. Carolyn sa dostane do hrozivej konfrontácie s blízkym človekom, ktorý nemôže pripustiť, aby odhalila jeho tajomstvo. V jednom zo svojich najlepších príbehov nás autorka dlho necháva na pochybách, stupňuje napätie každou kapitolou až do prekvapujúceho rozuzlenia.

Gustáv Murín – Návrat do budúcnosti

Slovenský biológ, spisovateľ a publicista Gustáv Murín vydal doteraz 21 kníh (z toho 5 v češtine, 1 vo francúzštine a 1 v hindí), ale na Slovensku sa stal známym hlavne vďaka svojim faktografickým publikáciám o mafii Mafia v Bratislave a Mafia na Slovensku. Ako to však už býva, čoho je veľa, toho je príliš, a tak sa Gustáv Murín rozhodol dať si pred chystanou treťou mafiánskou publikáciou Boss všetkých bossov – Mikuláš Černák od mafiánov na chvíľu pokoj. Ako sa rozhodol, tak sa aj stalo, a preto máme teraz možnosť prečítať si najnovší román z pera tohto nepochybne talentovaného slovenského autora. Jeho najnovšia kniha sa volá Návrat do budúcnosti a jej hlavný hrdina sa práve vracia do rodného sídliska s optimistickým názvom Budúcnosť po dvadsiatich rokoch emigrácie. Má presný cieľ. V piatok trinásteho sa pravidelne schádza skupina jeho rovesníkov v miestnom pohostinstve. Dúfa, že tam stretne človeka, ktorý rozhodne o jeho ďalšom osude. Konfrontuje svoje detstvo v nevydarenom komunizme so súčasným neveľmi vydareným kapitalizmom. Kaleidoskop detailov každodenného života, nostalgia, typická pre postkomunistické krajiny.

Stela Brix  – Trilógia dobrodružných románov pre deti

Kto už len môže napísať lepšie knihy pre deti ako dieťa? Teória je jasná, veď kým dospelý musí disponovať enormnou dávkou fantázie, empatie a schopnosti uchopiť výrazové prostriedky tak, aby boli ľahko zrozumiteľné aj pre jeho najmenších čitateľov, samotné deti majú tieto vlastnosti tak akosi „od prírody“.  Áno, teória je jasná, ale prax akosi kríva. Nájsť dieťa, ktoré je schopné napísať knihu, je ako hľadať povestnú ihlu v kope sena. Na Slovensku však taká autorka je! Hovorí si Stela Brix a svoju prvú knihu napísala už ako desaťročná. Očividne sa jej to zapáčilo, lebo momentálne má dvanásť a na svojom konte už celú trilógiu dobrodružných románov pre deti. Všetky tri knihy opisujú napínavé a vzrušujúce zážitky štyroch kamarátov: Pierra, Wila, Lýrie a Ailit, pričom prvá kniha sa odohráva na tajomnom hrade na Kopci strašidiel, druhý až v ďalekom Egypte a tretí pri farme v starých karavanoch. Ak teda rozmýšľate, aké knihy zobrať na dovolenku pre vaše ratolesti, zvážte určite aj túto milú sériu príbehov. Veď ako povedal Daniel Hevier: „spisovateľ-dieťa môže učiť aj starších kolegov: napríklad to, ako písať s čistým srdcom, nevykalkulovane, spontánne.“

Alan Moore, David Lloyd – V jako vendeta

Postavenie komiksu vo svete literatúry vždy bolo, je a pravdepodobne aj bude, mierne kontroverzné. To, čo je pre jedných len primitívny príbeh vyrozprávaný v obrázkoch s minimom textu, je pre iných umeleckou formou, ktorá spája vizuálny vnem s tým literárnym. A napriek tomu, že drvivá väčšina komiksov je svojou formou, aj obsahom skutočne jednoduchá a hraničiaca až s brakom, aj v tejto oblasti existuje niekoľko výnimiek, ktoré sa zapísali do dejín literatúry ako diela, ktoré si nálepku „brak“ rozhodne nezaslúžia. A práve medzi ne patrí aj legendárny komiks V jako vendeta, za ktorým stojí známy britský spisovateľ Alan Moore, autor takých legendárnych diel ako Watchmen – Strážci alebo Z pekla. Alebo V jako vendeta, veď tento komiks patrí medzi rovnaké legendy. V tomto príbehu sa zoznámime s tajomným V, ktorý sa snaží bojovať o to, čo ľudstvo v jeho svete už dávno stratilo – slobodu. Autor nám tu predstavuje Britániu, ktorá akoby z oka vypadla obrazu Británie v Orwellovom románe 1984. Jeidný rozdiel je v tom, že v tomto svete existuje V. Tajomný pomstiteľ, ktorý sa rozhodne, že to tak nenechá a príklad si zoberie priamo z britskej histórie a to z postavy Guya Fawksa, ktorý sa kedysi pokúsil vyhodiť do vzduchu anglický parlament. Ak ste videli film, tak máte aspoň približnú predstavu, čo vás čaká. Napriek tomu je komiks oveľa hlbší, prepracovanejší a premyslenejší.

Kniha o futbale

„Slovenskóóó! Slovenskóóó!“ budeme onedlho (opäť) vykrikovať po uliciach a naše srdcia budú plné hrdosti na našich futbalistov, ktorí dosiahli historický úspech, keď postúpili na MS vo futbale. Tie sa budú už onedhlo konať v Juhoafrickej republike a každý správny fanúšik by sa mal na ne náležite pripraviť. A to nielen prakticky, kúpou nového televízora a poriadnej zásoby piva, ale aj teoreticky, rozšírením svojich vedomostí o najobľúbenejšom športe na svete. A práve v tom vám pomôže najnovšia publikácia vydavateľstva Ikar s výstižným názvom Kniha o futbale. V tomto povinnom čítaní pre každého futbalového fanúšika nájdete prehľadný súhrn histórie futbalu. Dozviete sa o pravidlách, taktike a technike futbalu. Nájdete tu všetko, čo potrebujete vedieť o kluboch, fanúšikoch, rituáloch, štatistikách a výsledkoch. No čo viac si môže fanúšik futbalu želať? Snáď len, aby sa naši futbalisti nepobrali domov už po prvom zápase. 🙂

Pre všetkých, ktorí by chceli potešiť peknou knižkou nielen seba, ale aj deti, ktoré to v živote rozhodne nemajú ľahké, zorganizovalo internetové kníhkupectvo Martinus.sk v spolupráci s neziskovou organizáciou DOBRÝ ANJEL akciu Daruj príbeh dieťaťu, pre ktoré realita nie je rozprávkou, v rámci ktorej vám ponúkame možnosť stať sa Dobrým anjelom. Darujte jednu zo šiestich knižiek deťom chorým na rakovinu alebo inú vážnu chorobu a potešte ich ťažko skúšanú dušičku. Stačí vám k tomu 2,50 EUR a pár minút vášho času. Stať sa Dobrým anjelom nebolo nikdy jednoduchšie! Bližšie informácie nájdete TU.