blog

Knižné tipy: Evitovka od Evity a Hirax na plný plyn!

pondelok 10. mája 2010 00:01
Po 10.05. 2010 00:01

Každý týždeň vychádzajúci desiatky nových titulov. Medzi nimi sa vždy nájde množstvo takých, ktoré by bola škoda premeškať. Ale len málokedy sa zíde taká silná zostava ako tento týždeň. Vydavateľstvo Evitapress nás potešilo správou o najnovšej Evitovke priamo od Evity, Hirax sa činil ako pracovitá včelička a vydáva nielen cestopis, ale aj ďalšiu básnickú zbierku a to ešte nespomíname Petra Krištúfka a jeho prvý román alebo nádielku kvalitnej ruskej literatúry. Ide leto, čas dovoleniek, tak si spravte zásoby dobrých kníh, aby ste na dovolenke zrazu neostali na suchu. 🙂

Eva Urbaníková – Svet mi je dlžný & Timea Keresztényiová – Sama mama

Hneď na úvod začneme s novinkou, ktorá určite poteší všetky fanynky kvalitných románov určených hlavne pre ženy! Konečne, po dlhom a napätom očakávaní je tu ďalší román jednej z najpopulárnejších autoriek Slovenska Evity Urbaníkovej! Jej vydavateľstvo Evitapress neustále vydáva množstvo kníh, ktoré majú celé zástupy nadšených čitateliek, ale boli to práve bestsellery z pera samotnej Evity, ktoré jej získali priam kultový status. Jej romány ako Všetko alebo nič alebo Stalo sa mi všetko sa predávali v desiatkach tisícoch kusov a na Slovensku je len málo žien, ktoré ich nečítali. A jej najnovší román Svet mi je dlžný sľubuje, že bude prinajmenšom rovnako dobrý! Kniha rozpráva príbeh tridsiatničky, ktorý je obrazom mnohých dnešných slovenských žien v jej veku. Zásluhou emancipácie chce vo svojom živote všetko a hneď, zmätene sa motá v prioritách, chodí v bludnom kruhu, postupne zisťuje, že jej manželstvo nie je šťastné, že jej láme krídla, no na druhej strane nevie, čo s vlastným životom, so vzťahmi, s prácou, nedokáže byť spokojná a šťastná. Nedokáže však ani definovať príčinu. Chce slobodu, ale nechce byť sama. Chce peniaze, ale nechce pracovať od rána do večera. Chce rodinu, ale chce aj veľa cestovať. Cez mužov, excentrickú matku, cez sestru, na ktorú podvedome žiarli, a cez zúfalé tragikomické zážitky sa snaží nájsť vnútornú rovnováhu. Čo je náročné, ak robí tie isté chyby. Výborný román, ako stvorený na letnú dovolenku, si môžete predobjednať už dnes. A ak si chcete skrátiť čakanie, tak skúste najnovší román Timei Keresztényiovej (autorke bestselleru Bez dcéry som neodišla) Sama mama.

Pavel Hirax Baričák – Úcta k prírode a úsmev ako zmysel života & Nech je nebo všade

Keď sa pred tromi rokmi povedalo Hirax, len málo ľudí vedelo, čo si pod týmto zvláštnym slovom predstaviť. A väčšina bola prekvapená, keď zistila, že to nie je názov lieku, ale prezývka slovenského autora. Hirax medzitým vydal tri romány (Raz aj v pekle vyjde slnkoKým nás láska nerozdelí, Sekundu pred zbláznením) a jednu básnickú zbierku (More srdca), ktoré mi získali zaslúženú popularitu. Hirax píše inak – píše zo srdca a o srdci. Píše o každodennom živote, ktorý však vníma inak ako väčšina. Za všetkým hľadá niečo viac, verí na energiu, ktorá je všade okolo nás, zaoberá sa východnými filozofiami. Hovorí, že nepatrí k žiadnej cirkvi, ale verí v Boha a hlavne verí v krásu a dobro. Vďaka tomu si získal množstvo prívržencov, ktorí urobia z každej jeho knihy bestseller. Hirax však nielen píše, on aj cestuje. A to hlavne do krajín, kam vás žiadna cestovná kancelária nezoberie. Tak sa dostal aj do Panamy – (pre nás) exotickej krajiny, v ktorej spoznal, ako žijú miestni Indiáni z kmeňa Emberá. Podarilo sa mu zatúlať aj do Kostariky a jeho cestovanie mu prinieslo toľko zážitkov a pozitívnych podnetov, až to vyšlo na knihu. Takže ak máte radi Hiraxa, cestopisy, alebo intelginetné zápisky pozorovateľa, ktorý vidí “za oponu“, tak cestopis s nechutne dlhým názvom Úcta k prírode a úsmev ako zmysel života je ako stvorený pre vás! A ak by ste mali skôr chuť na trochu poézie, tak siahnite po jeho druhej zbierke básní Nech je nebo všade. Krásne básničky s nemenej krásnymi kresbičkami Janky Thomkovej potešia každého, kto vie oceniť poéziu.

Peter Krištúfek – Blíženci a protinožci

Peter Krištúfek je taký zaujímavý slovenský fenomén. Výborný autor, ktorý má na svojom konte zbierky poviedok, ktoré si rozhodne zaslúžia vašu pozornosť, s Dadom Nagyom napísali svojráznu knižočku Rota pomalého nasadenia, nevraviac o tom, že Peter sa stíha ešte venovať aj filmovej a televíznej réžii.  A napriek tomu je známy oveľa menej ako by si zaslúžil. Snáď to napraví jeho prvý román Blíženci a protinožci. Román o vzťahoch a sexualite, o stretávaní a prelínaní svetov mužov a žien, ale aj o spomínaní a vášni, o autentickosti a predávaní sa. Príbeh sa odohráva koncom deväťdesiatych rokov. Adrián, spisovateľ, autor náročných textov, píše knihy, články a fejtóny pre iných. Jedného dňa ho vyhľadá prostitútka, ktorá chce napísať knihu o svojom pohnutom živote. Vzniká vášnivý vzťah, ktorý v konečnom dôsledku rozvráti Adriánovu rodinu a úplne zmení jeho pohľad na svet. Ak máte chuť na kvalitný slovenský román, tak siahnite po knihe Blíženci a protinožci.

Táňa Keleová-Vasilková – Sľub

Všetky štatistiky svorne tvrdia, že knihy čítajú hlavne ženy a chlapi sa k tomu dostanú naozaj len málokedy. Áno, my vieme, že podobné štatistiky a výroky sú veľmi pochybné, ale je fakt, že čitateliek je jednoducho viac. Možno aj preto, že nesledujú šport… 🙂 A preto si dnes dáme ešte jeden tip na čisto ženskú literatúru. Túto knihu by stačilo predstaviť jednoduchou vetou: „Vyšla nová Vasilková!“ a nič viac nikto nepotrebuje vedieť. Veď kto by nepoznal Táňu Keleovú-Vasilkovú? Autorka, ktorá sa na Slovensku stala priam synonymom pre ženský román, vydáva ďalšie a ďalšie romány s priam železnou pravidelnosťou. Ten najnovší sa volá Sľub a rozpráva príbeh dvoch priateliek. Alica, veterinárka, je šťastne vydatá, má dve deti a prácu, ktorá ju teší. Iveta, novinárka, je slobodná a bezdetná. Miluje svoju prácu, domček na kraji Bratislavy, výlety po Malých Karpatoch. K svojmu šťastiu chlapa ani dieťa nepotrebuje, ako s obľubou vravieva. Dve šťastné ženy. Cesty osudu sú však nevyspytateľné… Ak aj teraz na tento román nemáte čas, určite si ho kúpte do zásoby. Na letnej dovolenke, akoby ste našli. 🙂

Jurij Poľakov – Kráľ dubákov

Ruský spisovateľ Jurij Poľakov sa predstavil slovenskému čitateľovi vynikajúcim románom Kozľa v mlieku. Výborná groteska napísaná v duchu takých autorov, ako Bulgakov, Iľf, Petrov vyšla už pred tromi rokmi, je preto najvyšší čas dopriať si opäť trochu kvalitnej ruskej literatúry zo súčasnosti. Hlavným hrdinom románu Kráľ dubákov je Michail Dmitrijevič Svireľnikov, ktorý má všetko pod palcom. Fungujúci biznis, dospelú dcéru, mladú vášnivú milenku – život sa vydaril! Raz ráno však zistí, že ho niekto sleduje. Že by si ho vzala na mušku konkurencia? Príbeh chaosu, ktorý vládne vo vedomí súčasného úspešného muža. Psychologická dráma so skutočným „hrdinom našich čias“, ale aj klasická detektívka, rozprávanie o láske, aj satirický portrét súčasnej spoločnosti so všetkými jej temnými stránkami a neresťami, pred ktorými ochráni len mýtický Kráľ dubákov

Sergej Lukjaněnko – Načisto

A na záver som si nechal ďalšieho známeho ruského autora. Sergej Lukjaněnko je spisovateľ, ktorému sa podarilo priam nemožné. Bol jedným z prvých, ktorého knihy o Hliadke (Noční hlídka, Denní hlídka, Šerá hlídka a Poslední hlídka) sa presadili aj za hranicami Ruska. Ruský knižný trh je rovnako obrovský ako samotná krajina, ale autorov, ktorí prerazia aj v zahraničí, je veľmi málo. Segejovi sa to podarilo a to vo veľkom štýle. Úplne zaslúžene získal status výnimočného autora, ktorý posunul hranice fantasy žánru a o ďalší kus dopredu. Najnovší román (v pre nás zrozumiteľnej reči) sa volá Načisto a opäť sa nejedná o žiadne „klasické“ fantasy. Hlavný hrdina nie je žiadny hrdina. Kirill Maximov je predavačom v malej počítačovej firmy, ktorý zrazu stratí svoju identitu. Namiesto toho sa stane tzv. funkcionálom a stane sa „colníkom“, ktorý ma za úlohu strážiť bránu medzi svetmi. Sám navštívi rôzne svety, ale ani tieto návštevy neodhalia odpoveď na otázku, ktoré ho trápi najviac – kto rozhodol, že bude funkcionálom? Dokáže nájsť „srdce temnoty“ a vrátiť sa do sveta normálnych ľudí?

Pre všetkých, ktorí by chceli potešiť peknou knižkou nielen seba, ale aj deti, ktoré to v živote rozhodne nemajú ľahké, zorganizovalo internetové kníhkupectvo Martinus.sk v spolupráci s neziskovou organizáciou DOBRÝ ANJEL akciu Daruj príbeh dieťaťu, pre ktoré realita nie je rozprávkou, v rámci ktorej vám ponúkame možnosť stať sa Dobrým anjelom. Darujte jednu zo šiestich knižiek deťom chorým na rakovinu alebo inú vážnu chorobu a potešte ich ťažko skúšanú dušičku. Stačí vám k tomu 2,50 EUR a pár minút vášho času. Stať sa Dobrým anjelom nebolo nikdy jednoduchšie! Bližšie informácie nájdete TU.