blog

DVD novinky: Slávni herci pre každého

streda 2. júna 2010 00:00
St 2.06. 2010 00:00

Opäť prichádzajú DVD novinky a s nimi znovu pár dôvodov na radosť. Nové filmy na tento týždeň nám totiž ponúkajú príležitosť dotknúť sa skvelých hercov zvučných mien presne podľa nášho gusta – herci si totiž zahrali v dráme i komédií, akčnom i animovanom filme.

Ako prvý prichádza film Náhradníci. Ako chcete zachrániť ľudstvo, keď jediný, kto je skutočný, ste vy? Režisér Terminátora 3 prichádza s fascinujícím psychologickým thrillerom, v ktorom si hlavnú rolu zahral Bruce Willis. V blízkej budúcnosti, keď ľudia prežívajúsvoj život prostredníctvom dokonalých náhradníkov, ktorých kontrolujú z bezpečia svojich domov, je vražda vecou minulosti. Keď je ale zavraždený študent, spojený s tvorcom týchto ľudských kópií, musí agent FBI znovu vstúpiť do reality a riskovať svoj život, aby záhadu objasnil. Keď dôjde na súboj technológie s ľudstvom, komu môžete veriť? Užite si každý moment elektrizujúceho napätia výnimočného filmu. Film bol natočený podľa slávneho komiksu a je nabitý akciou od začiatku až do konca!

Starí psi, rodinná komédia, pri ktorej si poriadne precvičíme bránicu. V hlavných úlohách sa nám predstaví netradičné duo – John Travolta a Robin Williams. Práve, keď dvaja nerozluční kamaráti dostanú neodolateľnú obchodnú ponuku, osud im prevráti životy naruby – do opatery totiž dostanú sedemročné dvojčatá. Snaha dvoch bezradných starých mládencov vedie len jedným smerom – ku katastrofe vo filme plnom smiechu.

Mrazivá komédia o tom, ako sa dalo žiť v 70. rokoch v Československu a zároveň sa nenechať zmraziť. Dospievanie zvykne byť zložité, zvlášť keď sa píše rok 1968, vonku sa preháňajú cudzie tanky, doma sa striedajú oteckovia mnohých rôznych polôh a mamička, napriek svojej vnútornej sile, na všetko nestačí. Ako bolo v takých podmienkach možné prežiť? Ako sa dalo udržať si radosť zo života, city pre lásku a chuť na smiech? I o tom je mrazivá komédia Ireny Pavláskovej Zemský ráj to napohled. Hlavnou linkou filmu je príbeh Marty (Vilma Cibulková), jej dvoch dospievajúcich dcér – Majdy a Gábiny (Dana Marková a Tereza Voříšková) – a ich postupne prichádzajúcich a odchádzajúcich „tatínků“ (Jiří Dvořák, Miroslav Etzler, Jan Zadražil, Ondřej Vetchý). Svet veľkej politiky sa v tomto filme stretáva, doplňuje a prelína s každodennou životonou realitou. A že nenanstane núdza o veselé situácie? Veď schopnosť irónie a zmysel pre humor boli v tej dobe nevyhnutnou súčasťou každého balíčka pre prežitie, ktorý dával silu, vôľu a chuť žiť a nezlyhať hlavne sám pred sebou.

George Clooney a Meryl Streep prepožičali svoje hlasy hlavným postavám zábavného a dojemného animovaného dobrodružstva od vizionárskeho režiséra Wese Andersona. Pán a pani Foxovi (George Clooney a Meryl Streep) žijú v šťastnej a kľudnej domácnosti spoločne so svojim výstredným synom Ashom (Jason Schwartzman) a synovcom Kristoffersonom, ktorý je u nich na návšteve. Potom si ale pán Fox spomenie na staré a dobré lúpežnické časy a vymyslí najväčšiu kuraciu lúpež, akú kedy svet zvierat zažil. Film Fantastický pán Lišiak, ktorý vznikol na motívy obľúbeného bestselleru Roalda Dahla, ponúka rodinnú zábavu v tej najlepšej podobe.

Dráma ocenená 2 Českými lvy. Kto môže posudzovať minulé viny? Kto ich môže odpúšťať? Dráma Jana Hřebejka podľa scenáru Petra Jarchovského vytvára spletitý reťazec otázok týkajúcich sa viny a spasenia a ponúka celú škálu často protichodných odpovedí. Stredobod príbehu tvorí postava renomovaného psychiatra (Martin Huba), morálnej autority, ktorý má u príležitosti výročia založenia republiky získať významné štátne ocenenie. Práve pripravovaný slávnostný akt sa stane katalyzátorom udalostí, ktoré na povrch vyplavia hriechy minulosti, ktoré mu môžu zlomiť väz. Film Kawasakiho ruža naozaj nás ohromí. A ďalšiu hlavnú rolu si nezahral nik iný ako Ladislav Chudík.

Zdroj foto: internet