blog

Interkultúrne rozdiely riešené pištoľou a šabľou

piatok 11. júna 2010 00:01
Pi 11.06. 2010 00:01

Slovenský autor Juraj Červenák nie je žiadnym nováčikom. Na svojom konte má už viac ako dve desiatky románov, ktoré majú niekoľko spoločných čŕt. Všetky patria do žánru fantasy, všetky sú pomerne násilné a krvavé (ako svety, o ktorých Červenák píše) a všetky sa výborne čítajú. Niet preto divu, že na jeho najnovší román Strážcovia Varadína čakali fanúšikovia kvalitnej fantasy s radostným očakávaním. Niekedy sa však stáva, že očakávania predstihnú výsledok. A niekedy nie… 🙂

Napísať kvalitné fantasy, ktoré sa nezvrhne na číru “vyvražďovačku”, v ktorej mágia funguje namiesto zbraní hromadného ničenia, je oveľa ťažšie, než by sa mohlo zdať. Snáď aj to je dôvod, prečo sa Juraj Červenák stal tak obľúbeným. Nielenže sa mu darí vystihnúť tú pravú mieru násilia vo svojich knihách, ale zároveň vniesol do fantasy literatúry niečo unikátne. Musel prísť Červenák, aby si ľudia uvedomili, že fantasy nemusí nutne znamenať záplavu elfov, trpaslíkov a goblinov. Veď na Slovensku máme vlastnú bohatú studnicu bohov, magických bytostí a strašidiel, rituálov a na dôvažok aj históriu, ktorá priam volá po fantasy spracovaní. A tak sme už mali vďaka Červenákovi možnosť spoznať územie Slovenska v časoch Avarov, kedy sa tu pofľakoval Černokňažník a bojoval nielen s Avarmi, ale aj s temnými slovanskými bohmi. Alebo prečítať si o osudoch Iľju Muromca alebo Bivoja bojovníka.

Tentoraz však autor prudko zatočil s kolesom času a preniesol sa až do druhej polovice 17. storočia, do čias protitureckých bojov. Áno, presne tak. Strážcovia Varadína sú všeličím, len nie klasickým fantasy príbehom, na aké ste zvyknutí. Dokonca váham, či sa dá do tejto kategórie vôbec zaradiť. Veď povážte sami  –  v celom románe sa nevyskytuje ani jeden čarodej. Žiadne klasické kúzla typu “fireball”, o elfoch ani nevraviac. Na druhú stranu si užijete rôzne divožienky, vlkodlaka, tajomne uzdravujúce kúzla. O čom to teda vlastne celé je?

Hlavný hrdina je Kornélius Báthory – šermiar, rytier, básnik, povestný turkobijec, ktorý stína hlavy vychýrených tureckých šermiarov ako na bežiacom páse. Dokonalý hrdina má však jednu zlú vlastnosť – vykašľal sa na vlastného syna Michala, ktorého nechal vo svojom rodnom sídle a radšej sa venoval vojenskému životu na uhorsko-tureckom pohraničí. To sa však zmení, keď turecká jednotka unesie Michala, aby sa na ňom pomstila za všetky postínané turecké hlavy. Báthory to tak samozrejme nenechá a vydá sa po stopách únoscov. Začína sa výprava, za akú by sa nehanbil ani Móric Beňovský.

S Kornéliom spoznávame Uhorsko, o akom sme síce možno počuli na hodinách dejepisu, ale Červenákovi sa podarilo vdýchnuť mu život, vďaka ktorému je toto spoznávanie neuveriteľne zábavné. Už po pár stranách sa dostavuje oceňovaný syndróm “už-len-túto-stranu-a-idem-spať”. Z každej stránky cítiť, že autor má už za sebou pomerne dlhú literárnu kariéru. Kniha sa výborne číta, má spád, ale pritom ostáva aj miesto na opis krajiny, osôb a charakterov, nevraviac o napínavých súbojoch a bojoch. Vďaka vhodne vybranej historickej dobe nie je núdza o akciu a bohaté využívanie pištolí, pri ktorých trvala príprava na každý výstrel minimálne minútu, dodávajú knihe zvláštnu, ale veľmi príjemnú príchuť dobrodružstiev, o akých by sme chceli čítať oveľa viac.

Tých 400 strán, na ktorých sa Strážcovia Varadína rozprestierajú, ubehnú čitateľovi ako voda. Áno, autorovi by sa dalo vyčítať, že väčšina z jeho postáv má pomerne plochý charakter, že motivácia Báthoryho k toľkým strastiam je mierne pochybná, keď sa doteraz o syna nestaral a určite sa nájde pár nadšencov historického šermu, ktorým bude vadiť, že sa autor nedostatočne venoval opisu zbraní, ale bežný čitateľ na takého malichernosti rýchlo zabudne a nechá sa unášať dravým prúdom príbehu. A tak to má byť!

Juraj Červenák tentoraz ubral na fantasy prvkoch až do tej miery, že Strážcovia Varadína by mohli byť pokojne zaradení aj do kategórie historických románov. Vôbec to však nie je na škodu. Ak teda máte radi fantasy alebo historické romány, určite siahnite aj po Strážcoch Varadína, určite nebudete ľutovať a poponáhľajte sa! Veď druhý diel dobrodružstiev Kornélia Báthoryho s podtitulom Brána Irkally by mal vyjsť už koncom leta!

Na záver ostáva spomenúť už len jediné. Juraj Červenák na krste románu Strážcovia Varadína spomínal, že v hlave má nápady na ďalších sedem dobrodružstiev kapitána Báthoryho. Za predpokladu, že by sa mu podarilo udržať rovnakú úroveň, akú má tento prvý román, by sa slovenskej dobrodružnej literatúre nemohlo stať nič lepšie, než keby ich naozaj napísal.

Verdikt:

Výborný dobrodružno-historický román renomovaného slovenského autora, z ktorého cítiť, že Juraj Červenák je majstrom svojho remesla. Všetci priaznivci historických románov, Mórica Beňovského alebo aspoň napínavých príbehov by mali siahnuť aj po tomto románe. Sklamanie sa tentoraz konať nebude. 🙂

Titul Strážcovia Varadína od Juraja Červenáka vám prinášame exkluzívne aj ako e-knihu! Prežívajte dobrodružstvá Kornela Báthoryho na svojej čítačke elektronických kníh.